This study was conducted to investigate and to evaluate the previous researches’ result in Morkaraman
sheep breed. The Morkaraman breed consisted of 21.5% Turkish sheep population. This breed is raised in Sivas,
Malatya, Kars and Van the eastern provinces of Turkey. However, they are generally raised in cities of Erzurum,
Van, Ağrı, Kars and Muş in Turkey. Eastern Anatolia sheep population consisted of 30.6% Turkish sheep population,
and 61.1% Eastern Anatolia sheep population is Morkaraman breed. According to researches, season of mating take
places in September and October, with lambing in February and March. Lambs are weaned at about 2-3 months
of age, after ewes are milked. The milking period is 2-3 months in ewes. Averages of some characteristics of the
Morkaraman ewes are assigned as follows: Body weight 55 kg, tail weight 4 kg, lactation milk yield 55 l cm,
lactation period 145 days, twining rate 5%, greasy eece weight 2 kg. For morphological characteristics, withers
height 70 cm, back height 68 cm, rump height 69 cm, body length 65 cm, chest width 18 cm, rum width (front)
18.5 cm, rump width (middle) 21 cm, cannon circumference (front) 7.4 cm, cannon circumference (back) 9 cm,
leg height 38.7 cm, head length and head width 22.4 cm, and 12.5 cm ear length 14.7 cm. Mean values of fattening
performance and carcass characteristics of Morkaraman sheep from various researches as follows; daily live weight
gain 220 g, daily concentrate feed consumption 5.5 kg, concentrate consumptions per 1 kg live weight gain 6 kg,
carcass weight 30 kg, dressing percentage 50%, leg weight 2.2 kg, back-lion 1.5 kg and, neck and thorax weight
6.4 kg. It is necessary to be continued scienti c researches for improving characteristics of yield by attention a
considerable breed within presence of sheep in our country.
Bu çalışma, Morkaraman koyun ırkında yapılmış araştırmaların sonuçları araştırmak ve ortaya çıkan sonuçları
değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Morkaraman ırkı, var olan koyunlarımızın % 21.5’ini oluşturmaktadır. Bu
ırk Sivas ve Malatya illerinin doğusundan Kars ve Van’a kadar olan geniş bir bölgede yetiştirilmektedir. Ancak
daha çok Erzurum, Van, Ağrı, Kars ve Muş illerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Doğu Anadolu bölgesi
koyun varlığı Türkiye koyun varlığının % 30.6’sını oluşturmaktadır. Doğu Anadolu bölgesi koyun varlığının ise
% 61.1’ini Morkaraman ırkı koyunlar oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalar sonunda Morkaraman koyun ırkının
genel olarak koç katımı Eylül ve Ekim; doğumu Şubat ve Mart aylarında gerçekleşmektedir. Kuzular 2-3 aylık yaşa
geldiklerinde sütten kesildikten sonra koyunlarda sağım süreci başlamaktadır. Koyunlarda yaklaşık 2-3 ay süre
sağım yapılmaktadır. Morkaraman koyunlarının bazı temel verim özelliklerine ilişkin yaklaşık ortalamalar şöyle
sıralanabilir: Canlı ağırlık 55 kg, kuyruk ağırlığı 4 kg, laktasyon süt verimi 55. l cm, laktasyon süresi 145 gün, ikiz
doğum oranı % 5 ve yapağı verimi 2 kg’dır. Morfolojik özellikleri ise, cidago yüksekliği 70 cm, sırt yüksekliği
68 cm, sağrı yüksekliği 69 cm, vücut uzunluğu 65 cm, göğüs genişliği 18 cm, ön sağrı genişliği 18.5 cm, orta
sağrı genişliği 21 cm, ön incik çevresi 7.4 cm, arka incik çevresi 9 cm, bacak yüksekliği 38.7 cm, baş uzunluğu ve
genişliği 22.4 cm, ve 12.5 cm ve kulak uzunluğu 14.7 cm olarak bildirilmiştir. Morkaraman koyunlarının besi gücü
ve karkas özelliklerine ilişkin bilgiler ise; günlük canlı ağırlık artışı 220 g, günlük kaba ve kesif yem tüketimi 5.5
kg, 1 kg canlı ağırlık artışı için yem tüketimi 6 kg, karkas ağırlığı 30 kg, karkas randımanı % 50, but ağırlığı 2.2
kg, sırt-bel ağırlığı 1.5 kg, ön kısım ve boyun ağırlığı 6.4 kg olarak bulunmuştur. Morkaraman ırkı koyunlarının
ülkemiz koyun varlığı içerisinde önemli bir yeri olduğu dikkate alınarak ırkın verimlerinin ıslahına yönelik bilimsel
araştırmaların sürdürülmesi gerekmektedir.
Journal Section | Zootekni / Animal Science |
---|---|
Authors | |
Publication Date | June 30, 2015 |
Submission Date | August 6, 2014 |
Acceptance Date | March 5, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 5 Issue: 2 |