Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Waste Technology in Viticulture

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 17 - 24, 31.03.2016

Öz

Vine is a kind which fruit, must, leaves and pruning residues can be evaluated in different areas.

Wastes of produced products can be acquired the country’s economy using in many different areas in recent years.

Marcs occurring from the processing of the grapes contains too much micro-nutrients. Therefore, grape marc be

used as growing media, silage additives, provender, textile and food industries; grape seed and seed oil be used as

cosmetic industry, food and feed additive; vine leaves be used for organic fertilizer production; pruning residues be

used as evaluated furniture industry, growing medium and fuel.

Kaynakça

  • Abarghuei MJ, Rouzbehan Y, Alipour D, 2010. The Influence of e Grape Pomace on The Ruminal Parameters of Sheep. Livestock Science 132: 73-79.
  • Acun S, 2011. Şarap İşletmeleri Atığı Olan Üzüm Posasının ve Üzüm Çekirdeğinin Bisküvi Kalitesi Üzerine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, ISPARTA.
  • Akgün N, Akgün M, 2006. Üzüm Çekirdeğinin Süperkritik Karbondioksit Ortamında Ekstraksiyonu. Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, Sigma, 2006/4.
  • Akgün NA, Doymaz İ, Özkara N, 2004. Şarap Fabrikası Atıklarının Enerji Amaçlı Değerlendirilmesi. II.Ulusal Ege Enerji Sempozyumu ve Sergisi, Kütahya.
  • Akgün N A, Özkara N, 2004. Piroliz Yöntemiyle Değişik Biokütlesel Atıklardan Bioyakıt Eldesi. Biyoenerji 2004, İzmir.
  • Andres L, Riera F, Alvarez R, 1997. Recovery and concentration by electrodialysis of tartaric acid from fruit juice industries waste waters. Journal of Chemical Technology and Biotechnology, 70: 247–252.
  • Anonim, 2013. FAOSTAT İnternet Tarım İstatistikleri. www.fao.org (04.12.2015).
  • Anonim, 2014. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK). www.tuik.gov. tr (28.01.2016).
  • Anonim, 2016. http://www.poyrazmuhendislik.net/urunler_ isitmasogutma.asp (11.01.2016).
  • Arvanitoyannis IS, Ladas D, Mavromatis A, 2006a. Potential uses and applications of treated wine waste: a review. International Journal of Food Science and Technology, 41: 475–487.
  • Arvanitoyannis IS, Ladas D, Mavromatis A, 2006b. Wine waste treatment methodology. International Journal of Food Science and Technology, 41: 1117-1151.
  • Aydeniz A, Brohi A, 1991. Gübreler ve Gübreleme. C.Ü. Tokat Ziraat Fakültesi Yayınları:10, Ders Kitabı: 3, Tokat. Baran A, Çaycı G, İnal A, 1995. Farklı Tarımsal Atıkların Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1 (2-3): 169-172.
  • Başkan M, Pala A, 2008. Şarapçılığın çevresel etkileri ve sürdürülebilir şarap bağcılığı. Ulusal Bağcılık ve Şarap Sempozyumu ve Sergisi, 6-8 Kasım 2008, Denizli. Bechtold T, Mahmud-Ali A, Mussak R, 2007. Anthocyanin Dyes Extracted from Grape Pomace for The Purpose of Textile Dyeing. Journal of The Science of Food and Agriculture, 87: 2589-2595.
  • Benito M, Masaguer A, De Antonio R, Moliner A, 2005. Use of Pruning Waste Compost as a Component in Soilless Growing Media. Bioresource Technology 96: 597–603. Bombardelli E, Morazzoni P, 1995. Vitis vinifera L. Fitoterapia. 66: 291-317.
  • Cáceres CX, Cáceres RE, Hein D, Molina MG, Pia JM, 2012. Biogas Production From Grape Pomace: Thermodynamic Model of The Process and Dynamic Model of The Power Generation System. International Journal of Hydrogen Energy, 37: 10111- 10117.
  • Cortés S, Salgado JM, Rodríguez N, Domínguez JM, 2010. The Storage of Grape Marc: Limiting Factor in The Quality of The Distillate. Food Control, 21: 1545-1549.
  • Costa MC, Santos ES, Barros RJ, Pires C, Martins M, 2009. Wine wastes as carbon source for biological treatment of acid mine drainage. Chemosphere, 75: 831-836.
  • Demiryürek İ, 2006. Vitis vinifera L. Çekirdek Yağının Fitoterapide Değerlendirilmesi. Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmakognozi Anabilim Dalı, Fitoterapi Drogları, Tezsiz Yüksek Lisans Dönem Projesi, ANKARA.
  • Dinuccio E, Balsari P, Gioelli F, Menardo S, 2010. Evaluation of The Biogas Productivity Potential of Some Italian Agro-Industrial Biomasses. Bioresource Technology, 101: 3780–3783.
  • Fernandez CM, Ramos MJ, Perez A, Rodriguez JF, 2010. Production of biodiesel from winery waste: Extraction, refining and transesterification of grape see doil. Bio resource Technology, 101: 7019–7024.
  • Güntekin E, Yaşar S, Karakuş B, Arslan MB, 2009. Bazı Kimyasal Ön İşlemlerin Asma Budama Artıklarından Üretilen Yonga Levhaların Fiziksel ve Mekanik Özellikleri Üzerine Etkisi. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 11(15): 45-49.
  • Hallaç Türk F, 2009. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Dönemlerde Alınan Yapraklardaki Fenolik ve Mineral Madde Değişimlerinin Belirlenmesi.Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 124s.
  • Hayward N., 2000. WINETECH, Environmental Management & Pollution Prevention Bulletin, 1, 3, Sep/Oct 2000.
  • Kurt Ş, 2008. Değişik Tarımsal Artıkların Kayın Mantarı (Pleurotus ostreatus, Pleurotus sajor-caju) Yetiştiriciliğinde Kullanım Olanakları. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 230s.
  • Külcü R, Ekinci K, Yaldız O, 2008. Şarap üretim atıklarının kompostlaştırılması. Ulusal Bağcılık ve Şarap Sempozyumu ve Sergisi, 6-8 Kasım 2008, Denizli.
  • Lee WY, Cho YJ, Oh SL, 2000. Extraction of Grape Seed Oil by Supercritical CO2 and Ethanol Modifier. Food Science and Biotechnology, 9-3: 174-178.
  • Li Y, Liu C, Chiou C, 2004. Adsorption of Cr(III) from wastewater by wine processing waste sludge. Journal of Colloid and Interface Science, 273: 95–101.
  • Liu C, Wang M, Chiou C, Li Y, Yang C, Lin Y, 2009. Biosorption of chromium, copperandzinc by wine-processing waste sludge: Single and multi-component system study. Journal of Hazardous Materials, 171: 386–392.
  • Megep, 2007. Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Teknolojisi Reçel Çeşitleri Üretimi, Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, ANKARA.
  • Moate PJ, Williams SRO, Torok VA, Hannah MC, Ribaux BE, Tavendale MH, Eckard RJ, Jacobs JL, Auldist MJ, Wales WJ, 2014. Grape marc reduces methane emissions when fed to dairy cows. American Dairy Science Association, 97: 5073– 5087.
  • Moldes D, Gallego P, Rodrıguez-Couto S, Sanroman A, 2003. Grape seeds: the best lignocellulosic waste to produce laccaseby solid statecultures of Tramete shirsuta. Bio technology Letters, 25: 491–495.
  • Mumcu S, Doymaz İ, Akgün N, 2003. Şarap Fabrikası Atıklarının Değerlendirilmesi. Kimya Teknolojileri Dergisi, 32: 70-77.
  • Musee N, Lorenzen L, Aldrich C, 2007. Cellar waste minimization in the wine industry: a system sapproach. Journal of Cleaner Production, 15: 417-431.
  • Özdüven ML, Coşkuntuna L, Koç F, 2005. Üzüm posası silajının fermantasyon ve yem değeri özelliklerinin saptanması. Trakya Univ. J Sci, 6(1): 45-50.
  • Özenç N. 2004. Fındık Zurufu ve Diğer Organik Materyallerin Fındık Tarımı Yapılan Toprakların Özellikleri ve Ürün Kalitesi Üzerine Etkileri. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi. 423s.
  • Özgan A, 2008. Fonksiyonel Yumurta Eldesinde Üzüm Çekirdeği Yağının Kullanım Olanakları. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 69s
  • Öztürk A, 2005. Üzüm Çekirdeği (Vitis vinifera) ve yaprağındaki Proanthocyanidinlerin Karakterizasyonu ve Kozmetik alanda Kullanımı.Celal Bayar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 81s.
  • Özvural EB, Vural H, 2008. Kırmızı Üzüm Çekirdeği Unu ve Yağının Sosislerin Kalite Kriterleri Üzerine Etkisi. Türkiye 10. Gıda Kongresi, 21-23 Mayıs 2008, Erzurum.
  • Pasqualone A, Bianco AM, Paradiso VM, Summo C, Gambacorta G, Caponio F, 2014. Physico-Chemical, Sensory and Volatile Profiles of Biscuits Enriched With Grape Marc Extract. Food Research International 65: 385–393.
  • Peker İ, 1993.Kırmızı Üzüm Cibresinden Boyar Bileşiklerin Elde Edilmesi. Gıda 18(4): 269-272.
  • Peker İ, 1994. Üzüm Cibresinden Tartarik Asit Eldesi ve Tanen Tayini. Gıda, 19(1): 23-25.
  • Ruggieri L,Cadena E, Martınez-Blanco J, Gasol C M, Rieradevall J, Gabarrell X, Gea T, Sort X, Sanchez A, 2009. Recovery of organic wastes in the Spanish wine industry. Technical, economic and environmental analyses of the composting process. Journal of Cleaner Production, 17: 830–838.
  • Rym M, Bechir E, Farouk M, 2012. Wine Waste Management: Dyeing Wool Fabric with Grape Pomace. International Journal of Current Research, 4(5): 91-94.
  • Santos NW, Santos GTD, Silva-Kazama DC, Grande PA, Pintro PM, de Marchi FE, Jobim CC, Petit HV, 2014. Production, composition and antioxidants in milk of dairy cows fed diets containing soybean oil and grape residue silage. Livestock Science, 159: 37-45.
  • Sarep CI, 1992. The Promise of Pomace. University of California Sustainable Agriculture Research and Education Program. http://www.sarep.ucdavis.edu/NEWSTLR/v/n1/sa-3.html.
  • Sarıçiçek BZ, Kılıç U, 2002. Üzüm Cibresinin in situ Rumen Parçalanabilirliğinin Belirlenmesi. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Dergisi, 33 (3): 289-292.
  • Silici S, Kocaoğlu Güçlü B, Kara K, 2011. Yumurtacı Damızlık Bıldırcın (Coturnıx Coturnıx Japonıca) Rasyonlarına Öğütülmüş Üzüm Çekirdeği İlavesinin Verim ve Kuluçka Performansı ile Yumurta Kalitesine Etkisi. Sağlık Bilimleri Dergisi (Journal of Health Sciences), 20(1): 68-76.
  • Smagge F, Mourgues J, Escudier J, Conte T, Molinier J, Malmary C, 1992. Recovery of calcium tartrate and calcium malate in effluents from grape sugar production by electrodialysis. Bioresource Technology, 39: 85–189.
  • Tolay M, 2012. Katı Atıklardan ve Biyokütleden Enerji Üretimi Teknolojileri ve Entegre Katı Atık Yönetiminde Yatırım Fizibilite Çalışmaları. TOLAY Energy, İstanbul.
  • Tseng A, Zhao Y, 2013. Wine Grape Pomace as Antioxidant Dietary Fibre for Enhancing Nutritional Value and İmproving Storability of Yogurt and Salad Dressing. Food Chemistry, 138: 356-365.
  • Varış S, Altıntaş S, Butt SJ, 2000. Cibre ve Cibre Torba Kültürü. Hasad Dergisi Yıl:16 Sayı, 186: 40-43.
  • Yeniocak M, 2008. Bağ Budama Artıklarının Yonga Levha Üretiminde Değerlendirilmesi. Muğla Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 89 S.
  • Yıldırım A E, 2008. Şarap üretim atıklarının kompostlaştırılması. Ulusal Bağcılık ve Şarap Sempozyumu ve Sergisi, 6-8 Kasım 2008, Denizli
  • Yılmaz Y, Toledo RT, 2006. Radical absorbance capacities of grape/wine industry by products and effect of solvent type on extraction of grape seed polyphenols. Journal of Food Composition and Analysis, 19: 41–48.
  • Yoo MA, Chung HK, Kang MH, 2004. Evaluation of physico chemical properties in different cultivar grape seed waste. Food Science and Biotechnology, 13(1): 26-29.
  • Zepf F, Jin B, 2013. Bioconversion of Grape Marc into Protein Rich Animal Feed by Microbial Fungi. Chemical Engineering&
  • Process Techniques, 1(2): 1011.

Bağcılıkta Atık Teknolojisi

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 17 - 24, 31.03.2016

Öz

Asma meyvesi, şırası, yaprağı ve budama artıkları farklı alanlarda değerlendirilebilen ürünler ortaya çıkaran
bir türdür. Elde edilen ürünler sonucunda açığa çıkan atıklar ise son yıllarda pek çok değişik alanda kullanılarak ülke
ekonomisine kazandırılabilmektedir. Üzümün işlenmesi sonucu arta kalan posası olan cibre oldukça fazla mikro
besin maddesi içermektedir. Bu nedenle cibre yetiştirme ortamı, silaj katkı maddesi, yem, tekstil ve gıda sanayinde;
üzüm çekirdeği ve çekirdek yağı kozmetik sanayinde, gıda ve yem katkı maddesi olarak; asma yaprağı organik
gübre üretiminde; budama artıkları ise mobilya sanayi, yetiştirme ortamı ve yakıt olarak değerlendirilebilmektedir.

Kaynakça

  • Abarghuei MJ, Rouzbehan Y, Alipour D, 2010. The Influence of e Grape Pomace on The Ruminal Parameters of Sheep. Livestock Science 132: 73-79.
  • Acun S, 2011. Şarap İşletmeleri Atığı Olan Üzüm Posasının ve Üzüm Çekirdeğinin Bisküvi Kalitesi Üzerine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, ISPARTA.
  • Akgün N, Akgün M, 2006. Üzüm Çekirdeğinin Süperkritik Karbondioksit Ortamında Ekstraksiyonu. Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, Sigma, 2006/4.
  • Akgün NA, Doymaz İ, Özkara N, 2004. Şarap Fabrikası Atıklarının Enerji Amaçlı Değerlendirilmesi. II.Ulusal Ege Enerji Sempozyumu ve Sergisi, Kütahya.
  • Akgün N A, Özkara N, 2004. Piroliz Yöntemiyle Değişik Biokütlesel Atıklardan Bioyakıt Eldesi. Biyoenerji 2004, İzmir.
  • Andres L, Riera F, Alvarez R, 1997. Recovery and concentration by electrodialysis of tartaric acid from fruit juice industries waste waters. Journal of Chemical Technology and Biotechnology, 70: 247–252.
  • Anonim, 2013. FAOSTAT İnternet Tarım İstatistikleri. www.fao.org (04.12.2015).
  • Anonim, 2014. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK). www.tuik.gov. tr (28.01.2016).
  • Anonim, 2016. http://www.poyrazmuhendislik.net/urunler_ isitmasogutma.asp (11.01.2016).
  • Arvanitoyannis IS, Ladas D, Mavromatis A, 2006a. Potential uses and applications of treated wine waste: a review. International Journal of Food Science and Technology, 41: 475–487.
  • Arvanitoyannis IS, Ladas D, Mavromatis A, 2006b. Wine waste treatment methodology. International Journal of Food Science and Technology, 41: 1117-1151.
  • Aydeniz A, Brohi A, 1991. Gübreler ve Gübreleme. C.Ü. Tokat Ziraat Fakültesi Yayınları:10, Ders Kitabı: 3, Tokat. Baran A, Çaycı G, İnal A, 1995. Farklı Tarımsal Atıkların Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1 (2-3): 169-172.
  • Başkan M, Pala A, 2008. Şarapçılığın çevresel etkileri ve sürdürülebilir şarap bağcılığı. Ulusal Bağcılık ve Şarap Sempozyumu ve Sergisi, 6-8 Kasım 2008, Denizli. Bechtold T, Mahmud-Ali A, Mussak R, 2007. Anthocyanin Dyes Extracted from Grape Pomace for The Purpose of Textile Dyeing. Journal of The Science of Food and Agriculture, 87: 2589-2595.
  • Benito M, Masaguer A, De Antonio R, Moliner A, 2005. Use of Pruning Waste Compost as a Component in Soilless Growing Media. Bioresource Technology 96: 597–603. Bombardelli E, Morazzoni P, 1995. Vitis vinifera L. Fitoterapia. 66: 291-317.
  • Cáceres CX, Cáceres RE, Hein D, Molina MG, Pia JM, 2012. Biogas Production From Grape Pomace: Thermodynamic Model of The Process and Dynamic Model of The Power Generation System. International Journal of Hydrogen Energy, 37: 10111- 10117.
  • Cortés S, Salgado JM, Rodríguez N, Domínguez JM, 2010. The Storage of Grape Marc: Limiting Factor in The Quality of The Distillate. Food Control, 21: 1545-1549.
  • Costa MC, Santos ES, Barros RJ, Pires C, Martins M, 2009. Wine wastes as carbon source for biological treatment of acid mine drainage. Chemosphere, 75: 831-836.
  • Demiryürek İ, 2006. Vitis vinifera L. Çekirdek Yağının Fitoterapide Değerlendirilmesi. Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmakognozi Anabilim Dalı, Fitoterapi Drogları, Tezsiz Yüksek Lisans Dönem Projesi, ANKARA.
  • Dinuccio E, Balsari P, Gioelli F, Menardo S, 2010. Evaluation of The Biogas Productivity Potential of Some Italian Agro-Industrial Biomasses. Bioresource Technology, 101: 3780–3783.
  • Fernandez CM, Ramos MJ, Perez A, Rodriguez JF, 2010. Production of biodiesel from winery waste: Extraction, refining and transesterification of grape see doil. Bio resource Technology, 101: 7019–7024.
  • Güntekin E, Yaşar S, Karakuş B, Arslan MB, 2009. Bazı Kimyasal Ön İşlemlerin Asma Budama Artıklarından Üretilen Yonga Levhaların Fiziksel ve Mekanik Özellikleri Üzerine Etkisi. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 11(15): 45-49.
  • Hallaç Türk F, 2009. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Dönemlerde Alınan Yapraklardaki Fenolik ve Mineral Madde Değişimlerinin Belirlenmesi.Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 124s.
  • Hayward N., 2000. WINETECH, Environmental Management & Pollution Prevention Bulletin, 1, 3, Sep/Oct 2000.
  • Kurt Ş, 2008. Değişik Tarımsal Artıkların Kayın Mantarı (Pleurotus ostreatus, Pleurotus sajor-caju) Yetiştiriciliğinde Kullanım Olanakları. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 230s.
  • Külcü R, Ekinci K, Yaldız O, 2008. Şarap üretim atıklarının kompostlaştırılması. Ulusal Bağcılık ve Şarap Sempozyumu ve Sergisi, 6-8 Kasım 2008, Denizli.
  • Lee WY, Cho YJ, Oh SL, 2000. Extraction of Grape Seed Oil by Supercritical CO2 and Ethanol Modifier. Food Science and Biotechnology, 9-3: 174-178.
  • Li Y, Liu C, Chiou C, 2004. Adsorption of Cr(III) from wastewater by wine processing waste sludge. Journal of Colloid and Interface Science, 273: 95–101.
  • Liu C, Wang M, Chiou C, Li Y, Yang C, Lin Y, 2009. Biosorption of chromium, copperandzinc by wine-processing waste sludge: Single and multi-component system study. Journal of Hazardous Materials, 171: 386–392.
  • Megep, 2007. Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Teknolojisi Reçel Çeşitleri Üretimi, Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, ANKARA.
  • Moate PJ, Williams SRO, Torok VA, Hannah MC, Ribaux BE, Tavendale MH, Eckard RJ, Jacobs JL, Auldist MJ, Wales WJ, 2014. Grape marc reduces methane emissions when fed to dairy cows. American Dairy Science Association, 97: 5073– 5087.
  • Moldes D, Gallego P, Rodrıguez-Couto S, Sanroman A, 2003. Grape seeds: the best lignocellulosic waste to produce laccaseby solid statecultures of Tramete shirsuta. Bio technology Letters, 25: 491–495.
  • Mumcu S, Doymaz İ, Akgün N, 2003. Şarap Fabrikası Atıklarının Değerlendirilmesi. Kimya Teknolojileri Dergisi, 32: 70-77.
  • Musee N, Lorenzen L, Aldrich C, 2007. Cellar waste minimization in the wine industry: a system sapproach. Journal of Cleaner Production, 15: 417-431.
  • Özdüven ML, Coşkuntuna L, Koç F, 2005. Üzüm posası silajının fermantasyon ve yem değeri özelliklerinin saptanması. Trakya Univ. J Sci, 6(1): 45-50.
  • Özenç N. 2004. Fındık Zurufu ve Diğer Organik Materyallerin Fındık Tarımı Yapılan Toprakların Özellikleri ve Ürün Kalitesi Üzerine Etkileri. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi. 423s.
  • Özgan A, 2008. Fonksiyonel Yumurta Eldesinde Üzüm Çekirdeği Yağının Kullanım Olanakları. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 69s
  • Öztürk A, 2005. Üzüm Çekirdeği (Vitis vinifera) ve yaprağındaki Proanthocyanidinlerin Karakterizasyonu ve Kozmetik alanda Kullanımı.Celal Bayar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 81s.
  • Özvural EB, Vural H, 2008. Kırmızı Üzüm Çekirdeği Unu ve Yağının Sosislerin Kalite Kriterleri Üzerine Etkisi. Türkiye 10. Gıda Kongresi, 21-23 Mayıs 2008, Erzurum.
  • Pasqualone A, Bianco AM, Paradiso VM, Summo C, Gambacorta G, Caponio F, 2014. Physico-Chemical, Sensory and Volatile Profiles of Biscuits Enriched With Grape Marc Extract. Food Research International 65: 385–393.
  • Peker İ, 1993.Kırmızı Üzüm Cibresinden Boyar Bileşiklerin Elde Edilmesi. Gıda 18(4): 269-272.
  • Peker İ, 1994. Üzüm Cibresinden Tartarik Asit Eldesi ve Tanen Tayini. Gıda, 19(1): 23-25.
  • Ruggieri L,Cadena E, Martınez-Blanco J, Gasol C M, Rieradevall J, Gabarrell X, Gea T, Sort X, Sanchez A, 2009. Recovery of organic wastes in the Spanish wine industry. Technical, economic and environmental analyses of the composting process. Journal of Cleaner Production, 17: 830–838.
  • Rym M, Bechir E, Farouk M, 2012. Wine Waste Management: Dyeing Wool Fabric with Grape Pomace. International Journal of Current Research, 4(5): 91-94.
  • Santos NW, Santos GTD, Silva-Kazama DC, Grande PA, Pintro PM, de Marchi FE, Jobim CC, Petit HV, 2014. Production, composition and antioxidants in milk of dairy cows fed diets containing soybean oil and grape residue silage. Livestock Science, 159: 37-45.
  • Sarep CI, 1992. The Promise of Pomace. University of California Sustainable Agriculture Research and Education Program. http://www.sarep.ucdavis.edu/NEWSTLR/v/n1/sa-3.html.
  • Sarıçiçek BZ, Kılıç U, 2002. Üzüm Cibresinin in situ Rumen Parçalanabilirliğinin Belirlenmesi. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Dergisi, 33 (3): 289-292.
  • Silici S, Kocaoğlu Güçlü B, Kara K, 2011. Yumurtacı Damızlık Bıldırcın (Coturnıx Coturnıx Japonıca) Rasyonlarına Öğütülmüş Üzüm Çekirdeği İlavesinin Verim ve Kuluçka Performansı ile Yumurta Kalitesine Etkisi. Sağlık Bilimleri Dergisi (Journal of Health Sciences), 20(1): 68-76.
  • Smagge F, Mourgues J, Escudier J, Conte T, Molinier J, Malmary C, 1992. Recovery of calcium tartrate and calcium malate in effluents from grape sugar production by electrodialysis. Bioresource Technology, 39: 85–189.
  • Tolay M, 2012. Katı Atıklardan ve Biyokütleden Enerji Üretimi Teknolojileri ve Entegre Katı Atık Yönetiminde Yatırım Fizibilite Çalışmaları. TOLAY Energy, İstanbul.
  • Tseng A, Zhao Y, 2013. Wine Grape Pomace as Antioxidant Dietary Fibre for Enhancing Nutritional Value and İmproving Storability of Yogurt and Salad Dressing. Food Chemistry, 138: 356-365.
  • Varış S, Altıntaş S, Butt SJ, 2000. Cibre ve Cibre Torba Kültürü. Hasad Dergisi Yıl:16 Sayı, 186: 40-43.
  • Yeniocak M, 2008. Bağ Budama Artıklarının Yonga Levha Üretiminde Değerlendirilmesi. Muğla Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 89 S.
  • Yıldırım A E, 2008. Şarap üretim atıklarının kompostlaştırılması. Ulusal Bağcılık ve Şarap Sempozyumu ve Sergisi, 6-8 Kasım 2008, Denizli
  • Yılmaz Y, Toledo RT, 2006. Radical absorbance capacities of grape/wine industry by products and effect of solvent type on extraction of grape seed polyphenols. Journal of Food Composition and Analysis, 19: 41–48.
  • Yoo MA, Chung HK, Kang MH, 2004. Evaluation of physico chemical properties in different cultivar grape seed waste. Food Science and Biotechnology, 13(1): 26-29.
  • Zepf F, Jin B, 2013. Bioconversion of Grape Marc into Protein Rich Animal Feed by Microbial Fungi. Chemical Engineering&
  • Process Techniques, 1(2): 1011.
Toplam 57 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Bahçe Bitkileri / Horticulture
Yazarlar

Tuğba Bekar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2016
Gönderilme Tarihi 28 Aralık 2015
Kabul Tarihi 1 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bekar, T. (2016). Waste Technology in Viticulture. Journal of the Institute of Science and Technology, 6(1), 17-24.
AMA Bekar T. Waste Technology in Viticulture. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Mart 2016;6(1):17-24.
Chicago Bekar, Tuğba. “Waste Technology in Viticulture”. Journal of the Institute of Science and Technology 6, sy. 1 (Mart 2016): 17-24.
EndNote Bekar T (01 Mart 2016) Waste Technology in Viticulture. Journal of the Institute of Science and Technology 6 1 17–24.
IEEE T. Bekar, “Waste Technology in Viticulture”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 6, sy. 1, ss. 17–24, 2016.
ISNAD Bekar, Tuğba. “Waste Technology in Viticulture”. Journal of the Institute of Science and Technology 6/1 (Mart 2016), 17-24.
JAMA Bekar T. Waste Technology in Viticulture. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2016;6:17–24.
MLA Bekar, Tuğba. “Waste Technology in Viticulture”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 6, sy. 1, 2016, ss. 17-24.
Vancouver Bekar T. Waste Technology in Viticulture. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2016;6(1):17-24.