In this study, fractional factorial design was used to prepare activated carbon from hazelnut shell.
Particle size, impegnation ratio, temperature and time as parameters were chosen. The flexible simpleks method
was used to determine optimum conditions. The optimum conditions were determined as impegnation ratio 0.792
mL acid gshell-1, temperature 413.3 K and time 7.45 h. Adsorption capacity of activated carbonprepared at optimum
conditions was found as 30 mg Cu+2 g activated carbon-1 at temperature 293 K, pH 5, concentration of Cu+2 250 mg
L-1 and amount of activated carbon 3 g L-1. The effects of concentration of copper, adsorbent content, temperature,
and solution pH on adsorption of Cu+2 have been investigated in the batch system. Langmuir and Freundlich
isotherms ft the experimental data and both of isotherms were observed to be best represents the equilibrium data
Adsorption copper Freundlich isotherm hazelnut shell Langmuir isotherm
Bu çalışmada, fındıkkabuğundan aktif karbon üretmek için fraksiyon faktöriyel yöntemi kullanılmıştır.
Tane boyutu, emdirme oranı, fırın sıcaklığı ve fırında kalma süresi parametre olarak seçilmiştir. Optimum şartları
belirlemek için esnek simpleks yöntemi kullanılmış ve optimum koşullar: emdirme oranı 0.792 (mL asit gkabuk-1),
sıcaklık 431.3 K ve fırında kalma süresi 7.45 saat olarak bulunmuştur. Optimum şartlarda üretilen aktif karbonun
adsorpsiyon kapasitesi; çalışma sıcaklığı= 293 K, pH = 5, Cu+2konsantrasyonu= 250 mg L-1ve karbon miktarı= 3 g
L-1’de, 30 mg g-1 olarak bulunmuştur. Cu+2 adsorpsiyonu üzerine bakır konsantrasyonu, adsorbent miktarı, sıcaklık
ve çözelti pH’ sının etkileri kesikli bir sisteminde incelenmiştir. Adsorpsiyon verileri Langmuir ve Freundlich
izotermlerine uygulanmış ve her iki izotermin denge verilerini iyi temsil ettiği gözlenmiştir.
Adsorpsiyon bakır fındıkkabuğu Langmuir izotermi Freundlich izotermi
Bölüm | Kimya / Chemistry |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2016 |
Gönderilme Tarihi | 23 Aralık 2015 |
Kabul Tarihi | 10 Şubat 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 1 |