Bu çalışma ile sulama suyunun sebzeler üzerinde ki etkileri araştırılmaya çalışılmıştır. Normal arazi ve
nehir kenar topraklarından olmak üzere üç farklı örnek alan hazırlanmıştır. Bu alanlarda normal şebeke suyu ile
nehir suyu kullanılarak, biber (Capsicum annuum L.), domates (Solanum lycopersicum L.) ve patlıcan (Solanum
melongena L.) yetiştirilmiştir. Toplanan örnekler, laboratuvarda ön işlemden geçirildikten sonra ICP-MS te
element analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda SPSS 19 İstatistik Paket Programı ile istatistiksel
değerlendirmeler yapılarak, üç farklı alandan toplanan örneklerin metal içeriği bakımından toprak, kök ve meyveler
arasında farklılıklar tespit edilmiştir. Ayrıca metal açısından toprak ile sebzelerin kökleri arasındaki korelasyon ile
toprak-kök arasındaki ilişki de belirlenmiştir. Sulama suyunun, sebzelerde önemli etkisinin olduğu açıktır
In this study, the effects of irrigation water on vegetables were analysed. Samples that we analysed
were pepper (Capsicum annuum L.), tomatoes (Solanum lycopersicum L.), and eggplant (Solanum melongena L.)
were raised using running water and river water and collected from both normal land and riverside soils. After pretreating the collected samples in the laboratory, ICP-MS elemental analysis was conducted. Results are evaluated
using SPSS 19 Statistical Package Software and expressed as mean we found that there is signifcant differences in
the content metals of the samples (soil, roots and fruits) collected from three different area. We also evaluated the
correlation between the soils and the roots vegetable in terms of heavy metals (or mineral). It was clear that there
is a signifcant effect of irrigation water on the vegetables
Bölüm | Biyoloji / Biology |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2016 |
Gönderilme Tarihi | 23 Şubat 2016 |
Kabul Tarihi | 6 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 2 |