Domates, patates ve soğan ile birlikte dünyanın en çok tüketilen sebzelerinden biridir. Türkiye domates
üretiminde dördüncü sırada yer almasına rağmen ihracatta altıncı sıradadır. İşlenmiş domates üretimi Marmara ve
Ege Bölgelerinde özellikle de Bursa, Manisa ve İzmir ilerinde yoğunlaşmıştır. Araştırmalar hem salçalık domateste
hem de taze domateste çiftçi eline geçen reel fyatın sürekli azaldığını göstermektedir. Domates ihracatçısı olan
Türkiye ihracatının %60.3’ünü Rusya’ya yapmaktadır. Türkiye domates verimi, üretimi ve tüketiminde dünya
ortalamasının üzerindedir. Fakat toplam üretim içerisinde ihraç edilen miktar oranı oldukça düşüktür. Türkiye’de
domates sektöründeki mevcut yapıyı düzelmek için Avrupa Birliği ülkelerine olan ihracat artırılmalıdır
Tomato is a native tropical America and considered to have originated in the tropical coastal areas
of Ecuador, Peru or Bolivia and portions of Northern Chile. Tomato is one of the most consumed vegetables in the
world together with potatoes and onions. Although Turkey is the 4th producer of tomato, it remains 6th exporter of
this commodity. Processing tomato production is intensive mainly in Marmara and Aegean Regions, especially in
Bursa, Manisa and İzmir provinces. Investigations show that real prices which farmers receive from both tomato
paste and fresh tomato constantly decline. Turkey is an exporter of tomato and 60.3% export share of total Fresh
and frozen tomato is exported to Russia. In tomato yield, production and consumption, Turkey is above the world
average. However, export proportion of total production is insignifcantly observed. Export to EU countries should
be raised to develop the current status of tomato sector in Turkey
Bölüm | Tarım Ekonomisi / Agricultural Economy |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2016 |
Gönderilme Tarihi | 26 Şubat 2016 |
Kabul Tarihi | 31 Mart 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 2 |