In this study, it is aimmed to be determined the antimicrobial effects of the volatile oil and its extracts
in vitro conditions, extracted from wild forms of plant which is known as Giant Fennel (Ferula communis) around
the world and grows naturally at Agrı province of Turkey against Bacillus pumilus isolates, which are the agent of
Soft Rot for some fruits and vegetables. For this purpose, 18 isolates of B. pumilus which have been determined
as the agent of Soft Rot in previous studies performed in plants such as potatos, onions, strawberries, melons
and watermelons. As the positive control, Penicillin antibiotics sold as ready producs were used. According to
the obtained results, the volatile oils have the bactericidal effect of 10-14 mm against 18 isolates of B. pumilus.
However, none of the extracts obtained from F. communis has antibacterial effect against B. pumilus isolates. It has
been observed that the antibiotics used as the positive control has the antibacterial effect of 12-31 mm, But merely
with bacteriostatic effect. In conclusion, the volatile oils has the lethal effect against 18 B. pumilus isolates which
are agents of Soft Rot. It is assesed that these volatile oils extracted from Giant Fennel (F. communis) can be used
against these Soft Rot pathogens, because penicillin antibiotics used has only prohibitor effect at struggles against
these pathogens
Bu çalışmada Dünya da çakşır otu (Ferula communis) olarak bilinen ve Ağrı ilinde de doğal olarak yetişen
bu bitkinin yabani formundan elde edilen uçucu yağ ve ekstrelerin; bazı sebze ve meyvelerde yumuşak çürüklüğe
neden olan Bacillus pumilus türlerine karşı in vitro şartlarda antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Bu amaçla daha önce yapılmış olan çalışmalarda patates, soğan, çilek, kavun ve karpuz gibi bitkilerde yumuşak
çürüklük etmeni olduğu belirlenmiş olan 18 B. pumilus izolatı kullanılmıştır. Denemelerde pozitif kontrol olarak
ise ticari olarak satılan Penicilin antibiyotiği kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; F. communis bitkisinden
elde edilen uçucu yağların 18 bakteri izolatına karşı 10-14 mm oranlarında bakterisidal etkiye sahip olduğu
gözlemlenmiştir. Ancak çalışmada kullanılan F. communis bitkisinden elde edilen ekstrelerden hiçbirisinin B.
pumilus türlerine karşı antibakteriyal etki göstermediği tespit edilmiştir. Pozitif kontrol olarak kullanılan antibiyotiğin
patojenlere karşı 12-31 mm aralığında antibakteriyal etkiye sahip olduğu ancak bu etkinin sadece bakteriostatik
olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak çalışmada kullanılan uçucu yağın yumuşak çürüklük patojenleri olan 18
farklı B. pumilus türüne karşı öldürücü etkiye sahip olduğu, ancak kullanılan Penicilin antibiyotiğinin ise sadece
engelleyici özelliğe sahip olması nedeni ile bu patojenlerle mücadele de F. communis bitkisinden elde edilen uçucu
yağın başarılı bir şekilde kullanılabileceği düşünülmektedir.
Bölüm | Genetik / Genetic |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2016 |
Gönderilme Tarihi | 4 Nisan 2016 |
Kabul Tarihi | 19 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 4 |