The aim of the current experiment was to determine the effect of harvesting stage on the potential
nutritive value, gas and methane production. Teff plant was harvested at three maturity stages (before flowering,
flowering and seeding). The green and dry hay yield of teff plants were determined by drying at 70 oC. Some
analysis was carried out to determine the chemical composition of teff plants. The gas and methane production was
determined after 24 h incubation. Harvesting stage had a signifcant (P≤0.01) effect on chemical composition, gas
production, methane production and organic matter digestibility. The green and dry hay yield, neutral detergent
fber (NDF) and acid detergent fber (ADF) contents were increased with advancing maturity whereas crude protein,
ether extract and crude ash contents were decreased. The green and dry hay yield of teff plant ranged from 576.91 to
1061.78 and 198.54 to 637.03 kg da-1 respectively. Crude protein content of teff plants ranged from 6.7 to 20.7 %,
ether extract from 1.33 to 2.72 % and crude ash 6.78 to 8.70 %. The NDF and ADF contents of teff plants ranged
from 60.36 to 69.49 % and 30.79 to 38.09 %. The gas production and methane production at 24 h decreased with
increasing maturity. The gas production and methane production at 24 h ranged from 25.83 to 35.50 ml and 3.97
to 5.43 ml respectively. Metabolisable energy and organic matter digestibility ranged from 5.74 to 7.10 MJ kg-1
DM and 37.80 to 46.24 % respectively. As a conclusion, the nutritive value of teff plant decreased with increasing
maturity. Therefore the teff plant can be harvested or grazed before flowering and after flowering stages due to
crude protein and metabolisable energy
Chemical composition In vitro gas production Methane production Nutritive value Teff hay
Bu çalışmanın amacı; farklı olgunlaşma dönemlerinde (çiçeklenme öncesi, çiçeklenme ve tohum bağlama) hasat
edilen teff otunun potansiyel besleme değerine, gaz ve metan üretimine olan etkisini belirlemektir. Hasat edilen bitkiler
tartılarak yeşil ot verimi, 70 °C’de kurutularak kuru ot verimi belirlenmiş ve kimyasal kompozisyonu belirlemek için
analizler yapılmıştır. Yem örnekleri yirmi dört saatlik inkübasyona tabi tutularak gaz ve metan üretimleri belirlenmiştir.
Olgunlaşma döneminin teff otunun kimyasal özelliklerine, gaz ve metan üretim miktarına, metabolik enerji (ME) ve
organik madde sindirim derecesine (OMS) etkisi çok önemli derecede (P≤0.01) olmuştur. Olgunlaşma döneminin
ilerlemesiyle yeşil ve kuru ot verimleri, nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) ve asit deterjanda çözünmeyen lif
(ADF) oranları artarken, ham protein, ham yağ ve ham kül içerikleri azalmıştır. Tef bitkisinin yeşil ve kuru ot verimleri
sırasıyla 576.91-1061.78 ve 198.54-637.03 kg/da arasında değişmiştir. Ham protein içeriği %6.7-20.7, ham yağ içeriği
%1.33-2.72, ham kül içeriği %6.78-8.70 arasında değişmiştir. Teff otunun NDF ve ADF içerikleri sırasıyla %60.36-
69.49 ve %30.79-38.09 arasında değişmiştir. Teff otunun olgunlaşma döneminin ilerlemesi yirmi dört saatlik gaz ve
metan üretimlerini önemli ölçüde azaltmıştır. Yirmi dört saatlik gaz ve metan üretimleri sırasıyla 25.83-35.50 ml ve
3.97-5.43 ml arasında değişmiştir. Teff otunun metabolik enerji ve organik madde sindirim derecesi sırasıyla 5.74-7.10
MJ/kg kuru madde ve %37.80-46.24 arasında değişmiştir. Sonuç olarak, olgunlaşma döneminin ilerlemesiyle birlikte
teff bitkisinin besleme değeri düşmüştür. Teff otunun çiçeklenme öncesi ve çiçeklenme döneminde ham protein oranı
ve metabolik enerji kapasitesinin yüksek olmasından dolayı otlatılması veya hasat edilmesi önerilebilir
Besin değeri İn vitro gaz üretimi Kimyasal kompozisyon Metan üretimi Teff otu
Bölüm | Zootekni / Animal Science |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2016 |
Gönderilme Tarihi | 2 Haziran 2016 |
Kabul Tarihi | 18 Ağustos 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 4 |