Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Gübreleme ve Yetiştirme Süresi Uygulamalarının Hidroponik Arpa (Hordeum vulgare L. conv. distichon) Çimi Üzerine Etkileri

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 1, 39 - 46, 31.03.2017

Öz

Araştırma farklı gübreleme ve yetiştirme süresi uygulamalarının hidroponik arpa (Hordeum vulgare L.
conv.
distichon) çimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 15.02.2015 ile 15.08.2015 tarihleri arasında Karabük
Üniversitesi Eskipazar Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü iklimlendirme odasında
yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre farklı gübreleme uygulamalarında en yüksek yeşil yem verimi, ham
protein kazancı, ham protein, ham yağ, ADF, metabolik enerji, N, Ca, Mg ve Fe içerikleri ile en düşük kuru madde
kayıpları organik (O), inorganik (İ), ve ½ organik + ½ inorganik (O+İ), uygulamalarından elde edilmiştir. En yüksek
ham kül, NDF, ADL, P ve Mn içerikleri İ uygulamalarından elde edilmiştir. En yüksek Cu, Zn ve Na değerleri ise
İ ve O+İ uygulamalarından elde edilmiştir. Farklı yetiştirme süresi uygulamalarında en yüksek yeşil yem verimi,
kuru madde kayıpları, NDF ve Na içerikleri 9 ve 10 gün uygulamalarından elde edilmiştir. En yüksek kuru madde
oranı, ham protein kazancı, ham kül, ham yağ, Mn ve Zn içerikleri ise 6 gün uygulamalarından elde edilmiştir. En
yüksek bitki boyu, kök uzunluğu, ham selüloz, ADF, Mg ve Fe içerikleri 10 gün uygulamalarından elde edilirken
en yüksek metabolik enerji değerleri 6 ve 7 gün uygulamalarından elde edilmiştir. En yüksek Cu değerleri ise 9 gün
uygulamasından elde edilmiştir. Yetiştirme süresi uzadıkça yeşil yem verimi ile birlikte kuru madde kayıpları
artmakta ve ham protein kazançlarında azalma olmaktadır. Yüksek yeşil yem verimi ve ham protein kazançları
ile düşük kuru madde kayıplarına sahip hidroponik yeşil arpa yemi üretimi için her üç (O, İ, O+İ) gübreleme
uygulamaları tavsiye edilebilir niteliktedir. İnorganik gübrelerin insan ve çevre sağlığı üzerine olumsuz etkileri
dikkate alındığında organik gübre uygulaması ön plana çıkmaktadır


Kaynakça

  • Aboutalebi A, Jahromi MG, Farahi MH, 2013. Evaluation of growth and yield of organically-grown basil (Ocimum basilicum L.) in soilless culture. Journal of Food, Agriculture & Environment, 11 (1): 299-301.
  • Ahmad Yunus, S., Pujiasmanto, B., Rahayu, M, 2014. Effect of Organic Manure and Arbuscular Mycorrhizal Fungi on Growth and Yield of Young Ginger (Zingiber officinale Rosc.) Journal of Agriculture and Veterinary Science, 7 (5): 1-5.
  • Akbağ HI, Türkmen OS, Baytekin H, Yurtman İY, 2014. “Effects of Harvesting Time on Nutritional Value of Hydroponic Barley Production”, Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences Special Issue: 2,1761-1765.
  • Al-Karaki G, Al-Hashimi M, 2012. “Green Fodder Production and Water Use Efficiency of Some Forage Crops Under Hydroponic Conditions”, ISRN Agronomy, 10, 1-5.
  • AACC 2002. Approved methods of the AACC, Methods 46-12, 30-25, 32-10 and 08-01. St. Paul, Minn: American Association of Cereal Chemists.
  • Arıkan Ş, İpek M, Pırlak L, 2011. Effects of Organic Products on Yield and Fruit Quality of “Fern” Strawberry Cultivar. Australian Journal of Industry Research 16-18.
  • Charoenpakdee S. 2014. Using Animal Manure to Grow Lettuce (Lactuca sativa L.) in a Homemade Hydroponics System. KKU Res. J., 19(Supplement Issue): 256-261.
  • Dung DD, Godwin IR, Nolan JV, 2010. “Nutrient Content and in Sacco Digestibility of Barley Grain and Sprouted Barley”, J. Animal and Veterinary Adv., 9, 2485-2492.
  • Eleroğlu H, Yıldırım A, 2014. Yeni Bir Teknoloji ile Kurutulan Tavuk Dışkısının Mikrobiyolojik ve Kimyasal Yapısının Belirlenmesi. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 11 (1): 28-34.
  • Fazaeli H, Golmohammadi HA, Tabatabayee SN, Asgari-Tabrizi M, 2012. Productivity and Nutritive Value of Barley Green Fodder Yield in Hydroponic System. World Applied Sci. J. 16(4): 531-539.
  • Hoagland DR, Arnon DI, 1950. The Water-Culture Method For Growing Plants Without Soil. Circular 347. Agricultural Experiment Station, University of California, Berkeley.
  • JMP 2007. Statistic and Graphics Guide. Release 7, SAS Institute Inc., Cary, USA.
  • Karaşahin M, 2014. Kaba Yem Kaynağı Olarak Hidroponik Arpa Çimi Üretiminde Kuru Madde ve Ham Protein Verimleri Üzerine Farklı Uygulamaların Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1): 27-33.
  • Kır A, Mordoğan N, 2010. Organik Tarım Sisteminde Uygulanan Değişik Organik Gübrelerin Yalova Yağlık 28 Biberinin (Capsicum annuum L.) Verim ve Bazı Kalite Kriterleri İle Topraktaki Azot Birikimine Etkileri. In: Alay VA, (Ed.) Organik Tarım Araştırma Sonuçları 2005-2010. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara Türkiye 189-195ss.
  • Latique, S, Chernane H, Mansori M, El Kaoua M, 2013. Seaweed Liquid Fertilizer Effect on Physiological and Biochemical Parameters of Bean Plant (Phaesolus vulgaris variety Paulista) under hydroponic system. European Scientific Journal. 9 (30): 174-191.
  • Özkan P, 2012. Taze Yeşil Yem Üretiminde Arpanın Çimlenme Performansının Arttırılması Üzerine Araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi, Yayınlanmamış. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 27 sayfa, Çanakkale.
  • Öztekin GB, 2002. Kapalı sistem topraksız fasulye yetiştiriciliğinde farklı besin eriyiklerinin verim üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı (Basılmamış) Yüksek Lisans Tezi, 126s.
  • Parry MAJ, Reynolds M, Salvucci ME, Raines C, Andralojc PJ, Zhu XG, Price GD, Condon AG, Furbank RT, 2011. Raising yield potential of wheat. II. Increasing photosynthetic capacity and efficiency. Journal of Experimental Botany, 62 (2): 453-467.
  • Salas-Perez L, Preciado-Rangel P, Esparza-Rivera JR, Alvarez-Reyna VP, Palomo-Gil A, Rodriguez-Dimas N, Marquez-Hernandez C, 2010. Yield and quality of hydroponic forage produced under organic fertilization. Terra Latinoamericana, 28 (4): 355-360.
  • Sevgican A, 1989. Örtü Altı Sebzeciliği. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı Yayın No: 19, 62-65s, Yalova.
  • Sezen Y, 1991. Gübreler ve Gübreleme. Atatürk Üniversitesi yayınları No:679. Ziraat Fakültesi Yay. No:3003, Ders Kitapları Seri No: 55, Erzurum
  • Shahbazi F, Seyyed Nejad M, Salimi A, Gilani A, 2015. Effect of Seaweed Extracts on The Growth and Biochemical Constituents of Wheat. International Journal of Agriculture and Crop Sciences, 8 (3): 283-287.
  • Sneath R, McIntosh F, 2003. Review of Hydroponic Fodder Production for Beef Cattle. http://www.qcl.farmonline.com.au/files/48/20/01/000012048/Hydroponicfodder.pdf, (Erişim tarihi: 15 Haziran, 2013).
  • Trejo-Tellez LI, Gomez-Merino FC, 2012. Nutrient Solutions for Hydroponic Systems, Hydroponics - A Standard Methodology for Plant Biological Researches, Dr. Toshiki Asao (Ed.), InTech, http://www.intechopen.com/books/hydroponics-a standard methodology-for-plant-biological-researches/nutrient-solutions-for-hydroponic systems. (Accessed: 15.04.2016).
  • TSE 2008. Hayvan yemleri-Metabolik (çevrilebilir) enerji tayini kimyasal metot. Standart No. 9610, Kabul tarihi 3.12.1991, Konfirme tarihi 20.5.2008, Ankara, Türkiye.
  • Van Soest P, Robertson JB, 1985. A laboratory manual for animal science. Cornell University, Ithaca, New York, USA.

The Effects of Different Fertilization and Growth Period Treatments on Hydroponic Barley (Hordeum vulgare L. conv. distichon) Grass

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 1, 39 - 46, 31.03.2017

Öz

This research was conducted to determine the effects of different fertilization and growth period
treatments on hydroponic barley (
Hordeum vulgare L. conv. distichon) grass in the conditioning chamber of Karabük
University Eskipazar Vocational School Crop and Animal Production Department between the dates of 15.02.2015
and 15.08.2015. According to the research results, in the different fertilization treatments the highest green fodder
yield, crude protein gain, crude protein, crude fat, ADF, metabolic energy, N, Ca, Mg and Fe contents and the
lowest dry matter losses were obtained from in the organic (O), inorganic (I), and ½ organic + ½ inorganic (O+I),
treatments. The highest crude ash, NDF, ADL, P and Mn contents were obtained from I treatments and the highest
Cu, Zn, and Na values were obtained from the I and O+I treatments. In the different growth period treatments
the highest green fodder yield, dry matter losses, NDF and Na contents were obtained from the 9 and 10 days
treatments. The highest dry matter rate, crude protein gain, crude ash, crude fat, Mn and Zn contents were obtained
from the 6 days treatments. While the highest plant height, root length, crude fber, ADF, Mg and Fe contents
were obtained from 10 days treatments, the highest metabolic energy values were obtained from 6 and 7 days
treatments. The highest Cu values were obtained from 9 days treatments. As growing period longer green fodder
yield and dry matter losses are increases and crude protein gains decreases. All three fertilization (O, I, and O+I)
treatments can be recommendable in order to produce hydroponic green barley fodder in which having high green
fodder yield, crude protein gain and low dry matter losses. When the adverse effects of inorganic fertilizer on
human health and the environment is taken into consideration organic fertilizer treatment become more important.



Kaynakça

  • Aboutalebi A, Jahromi MG, Farahi MH, 2013. Evaluation of growth and yield of organically-grown basil (Ocimum basilicum L.) in soilless culture. Journal of Food, Agriculture & Environment, 11 (1): 299-301.
  • Ahmad Yunus, S., Pujiasmanto, B., Rahayu, M, 2014. Effect of Organic Manure and Arbuscular Mycorrhizal Fungi on Growth and Yield of Young Ginger (Zingiber officinale Rosc.) Journal of Agriculture and Veterinary Science, 7 (5): 1-5.
  • Akbağ HI, Türkmen OS, Baytekin H, Yurtman İY, 2014. “Effects of Harvesting Time on Nutritional Value of Hydroponic Barley Production”, Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences Special Issue: 2,1761-1765.
  • Al-Karaki G, Al-Hashimi M, 2012. “Green Fodder Production and Water Use Efficiency of Some Forage Crops Under Hydroponic Conditions”, ISRN Agronomy, 10, 1-5.
  • AACC 2002. Approved methods of the AACC, Methods 46-12, 30-25, 32-10 and 08-01. St. Paul, Minn: American Association of Cereal Chemists.
  • Arıkan Ş, İpek M, Pırlak L, 2011. Effects of Organic Products on Yield and Fruit Quality of “Fern” Strawberry Cultivar. Australian Journal of Industry Research 16-18.
  • Charoenpakdee S. 2014. Using Animal Manure to Grow Lettuce (Lactuca sativa L.) in a Homemade Hydroponics System. KKU Res. J., 19(Supplement Issue): 256-261.
  • Dung DD, Godwin IR, Nolan JV, 2010. “Nutrient Content and in Sacco Digestibility of Barley Grain and Sprouted Barley”, J. Animal and Veterinary Adv., 9, 2485-2492.
  • Eleroğlu H, Yıldırım A, 2014. Yeni Bir Teknoloji ile Kurutulan Tavuk Dışkısının Mikrobiyolojik ve Kimyasal Yapısının Belirlenmesi. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 11 (1): 28-34.
  • Fazaeli H, Golmohammadi HA, Tabatabayee SN, Asgari-Tabrizi M, 2012. Productivity and Nutritive Value of Barley Green Fodder Yield in Hydroponic System. World Applied Sci. J. 16(4): 531-539.
  • Hoagland DR, Arnon DI, 1950. The Water-Culture Method For Growing Plants Without Soil. Circular 347. Agricultural Experiment Station, University of California, Berkeley.
  • JMP 2007. Statistic and Graphics Guide. Release 7, SAS Institute Inc., Cary, USA.
  • Karaşahin M, 2014. Kaba Yem Kaynağı Olarak Hidroponik Arpa Çimi Üretiminde Kuru Madde ve Ham Protein Verimleri Üzerine Farklı Uygulamaların Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1): 27-33.
  • Kır A, Mordoğan N, 2010. Organik Tarım Sisteminde Uygulanan Değişik Organik Gübrelerin Yalova Yağlık 28 Biberinin (Capsicum annuum L.) Verim ve Bazı Kalite Kriterleri İle Topraktaki Azot Birikimine Etkileri. In: Alay VA, (Ed.) Organik Tarım Araştırma Sonuçları 2005-2010. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara Türkiye 189-195ss.
  • Latique, S, Chernane H, Mansori M, El Kaoua M, 2013. Seaweed Liquid Fertilizer Effect on Physiological and Biochemical Parameters of Bean Plant (Phaesolus vulgaris variety Paulista) under hydroponic system. European Scientific Journal. 9 (30): 174-191.
  • Özkan P, 2012. Taze Yeşil Yem Üretiminde Arpanın Çimlenme Performansının Arttırılması Üzerine Araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi, Yayınlanmamış. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 27 sayfa, Çanakkale.
  • Öztekin GB, 2002. Kapalı sistem topraksız fasulye yetiştiriciliğinde farklı besin eriyiklerinin verim üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı (Basılmamış) Yüksek Lisans Tezi, 126s.
  • Parry MAJ, Reynolds M, Salvucci ME, Raines C, Andralojc PJ, Zhu XG, Price GD, Condon AG, Furbank RT, 2011. Raising yield potential of wheat. II. Increasing photosynthetic capacity and efficiency. Journal of Experimental Botany, 62 (2): 453-467.
  • Salas-Perez L, Preciado-Rangel P, Esparza-Rivera JR, Alvarez-Reyna VP, Palomo-Gil A, Rodriguez-Dimas N, Marquez-Hernandez C, 2010. Yield and quality of hydroponic forage produced under organic fertilization. Terra Latinoamericana, 28 (4): 355-360.
  • Sevgican A, 1989. Örtü Altı Sebzeciliği. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı Yayın No: 19, 62-65s, Yalova.
  • Sezen Y, 1991. Gübreler ve Gübreleme. Atatürk Üniversitesi yayınları No:679. Ziraat Fakültesi Yay. No:3003, Ders Kitapları Seri No: 55, Erzurum
  • Shahbazi F, Seyyed Nejad M, Salimi A, Gilani A, 2015. Effect of Seaweed Extracts on The Growth and Biochemical Constituents of Wheat. International Journal of Agriculture and Crop Sciences, 8 (3): 283-287.
  • Sneath R, McIntosh F, 2003. Review of Hydroponic Fodder Production for Beef Cattle. http://www.qcl.farmonline.com.au/files/48/20/01/000012048/Hydroponicfodder.pdf, (Erişim tarihi: 15 Haziran, 2013).
  • Trejo-Tellez LI, Gomez-Merino FC, 2012. Nutrient Solutions for Hydroponic Systems, Hydroponics - A Standard Methodology for Plant Biological Researches, Dr. Toshiki Asao (Ed.), InTech, http://www.intechopen.com/books/hydroponics-a standard methodology-for-plant-biological-researches/nutrient-solutions-for-hydroponic systems. (Accessed: 15.04.2016).
  • TSE 2008. Hayvan yemleri-Metabolik (çevrilebilir) enerji tayini kimyasal metot. Standart No. 9610, Kabul tarihi 3.12.1991, Konfirme tarihi 20.5.2008, Ankara, Türkiye.
  • Van Soest P, Robertson JB, 1985. A laboratory manual for animal science. Cornell University, Ithaca, New York, USA.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Bitkisel ve Hayvansal Üretim / Plant and Animal Production
Yazarlar

Muhammet Karaşahin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2017
Gönderilme Tarihi 17 Mayıs 2016
Kabul Tarihi 3 Ağustos 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karaşahin, M. (2017). Farklı Gübreleme ve Yetiştirme Süresi Uygulamalarının Hidroponik Arpa (Hordeum vulgare L. conv. distichon) Çimi Üzerine Etkileri. Journal of the Institute of Science and Technology, 7(1), 39-46.
AMA Karaşahin M. Farklı Gübreleme ve Yetiştirme Süresi Uygulamalarının Hidroponik Arpa (Hordeum vulgare L. conv. distichon) Çimi Üzerine Etkileri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Mart 2017;7(1):39-46.
Chicago Karaşahin, Muhammet. “Farklı Gübreleme Ve Yetiştirme Süresi Uygulamalarının Hidroponik Arpa (Hordeum Vulgare L. Conv. Distichon) Çimi Üzerine Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology 7, sy. 1 (Mart 2017): 39-46.
EndNote Karaşahin M (01 Mart 2017) Farklı Gübreleme ve Yetiştirme Süresi Uygulamalarının Hidroponik Arpa (Hordeum vulgare L. conv. distichon) Çimi Üzerine Etkileri. Journal of the Institute of Science and Technology 7 1 39–46.
IEEE M. Karaşahin, “Farklı Gübreleme ve Yetiştirme Süresi Uygulamalarının Hidroponik Arpa (Hordeum vulgare L. conv. distichon) Çimi Üzerine Etkileri”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 7, sy. 1, ss. 39–46, 2017.
ISNAD Karaşahin, Muhammet. “Farklı Gübreleme Ve Yetiştirme Süresi Uygulamalarının Hidroponik Arpa (Hordeum Vulgare L. Conv. Distichon) Çimi Üzerine Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology 7/1 (Mart 2017), 39-46.
JAMA Karaşahin M. Farklı Gübreleme ve Yetiştirme Süresi Uygulamalarının Hidroponik Arpa (Hordeum vulgare L. conv. distichon) Çimi Üzerine Etkileri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2017;7:39–46.
MLA Karaşahin, Muhammet. “Farklı Gübreleme Ve Yetiştirme Süresi Uygulamalarının Hidroponik Arpa (Hordeum Vulgare L. Conv. Distichon) Çimi Üzerine Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 7, sy. 1, 2017, ss. 39-46.
Vancouver Karaşahin M. Farklı Gübreleme ve Yetiştirme Süresi Uygulamalarının Hidroponik Arpa (Hordeum vulgare L. conv. distichon) Çimi Üzerine Etkileri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2017;7(1):39-46.