In this study, it is aimed to be determined make a defnitive diagnosis of Pectobacterium caratovorum
subsp. atrosepticum and Erwinia chrysanthemi, which are the agent of Soft Rot for some fruits and vegetables. For
this purpose, initially microbial diagnostic systems (MIS) are defned using, causing soft rot strains in different
fruits and vegetables, and 7 different strains of P. carotovorum subsp. atrosepticum and 5 different strains of E.
chrysanthemi were obtained. Also identifed using the system of BIOLOG and it was observed that the results
are different from results obtained in the MIS system. According to hypersensitive reaction (HR), pathogenicity
and pectolytic activity tests results it was determined that all of the pathogenic strains. Several biochemical and
molecular tests (16S rDNA PCR and spesifc PCR) for the diagnosis and characterization of certain strains were
made identifed as pathogen. The diagnosis of bacterial species conducted using the 16S rDNA PCR and all of the
strains given band of approximately 1500 bp in length was determined. P. carotovorum subsp. atrosepticum strains
of identifed as pathogen in strawberry, mulberry, parsley, cabbage, potatoes, peppers and eggplant and the strains
of E. chrysanthemi; 2 of them in onion, 2 of them in pepper and one of them also in parsley, it has been found to
cause soft rot disease.
Bu çalışmada meyve ve sebzelerde yumuşak çürüklük hastalığına sebep olan Pectobacterium caratovorum
subsp. atrosepticum ve Erwinia chrysanthemi türlerinin klasik ve moleküler yöntemler kullanılarak kesin tanısının
yapılması hedeflenmiştir. Bu amaçla farklı meyve ve sebzelerde yumuşak çürüklük etmeni olduğu tespit edilen
izolatlar ilk olarak mikrobiyal tanı sistemi (MIS) kullanılarak tanılanmış ve 7 farklı P. c. subsp. atrosepticum
izolatı ile 5 farklı E. chrysanthemi izolatı elde edilmiştir. Ayrıca, strainler yine BIOLOG sistemi kullanılarak da
tanılanmış olup elde edilen sonuçların MIS sisteminde alınan sonuçlardan farklı olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan
hypersensitive reaction (HR), patojenite ve pektolitik aktivite testleri sonucu bu strainlerin tamamının patojen
olduğu belirlenmiştir. Patojen olduğu belirlenen strainlerin kesin tanı ve karakterizasyonu için çeşitli biyokimyasal
ve moleküler testler (16S rDNA PCR ve spesifk PCR) yapılmıştır. 16S rDNA PCR testleri sonucunda strainlerin
cins düzeyinde tanısı yapılmış olup, izolatların tamamının yaklaşık 1500 bp uzunluğunda bant verdiği tespit
edilmiştir. Patojen olduğu belirlenen ve tanılanan P. carotovorum subsp. atrosepticum izolatlarının çilek, dut,
maydanoz, lahana, patates, biber ve patlıcanda, E. chrysanthemi izolatlarının ise; 2 tanesinin soğanda, 2 tanesinin
biberde ve 1 tanesinin de maydanozda yumuşak çürüklük hastalığına neden olduğu belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Genetik / Genetic |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2017 |
Gönderilme Tarihi | 19 Eylül 2016 |
Kabul Tarihi | 13 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 1 |