The current experiment was carried out to determine the chemical composition and nutritive value
of leaves of some vegetables for ruminant animals. The species signifcantly (P<0.001) affected the chemical
composition of vegetable leaves. The dry matter (DM), crude ash (CA) crude protein (CP), neutral detergent fber
(NDF) and acid detergent fber (ADF) of vegetables leaves varied between 8.29 and 20.89%, 17.78 and 26.36%,
13.55 and 22.51%, 24.84 and 35.72%, and 16.18 and 25.93% respectively. The CP contents of leaves from Raphinus
radicula and Raphinus sativus were signifcantly (P<0.001) higher than the other vegetables. The NDF content of
leaves from Beta vulgaris was signifcantly (P<0.001) higher than the others. The ADF content of Raphinus sativus
was signifcantly (P<0.001) higher than the others. The species signifcantly (P<0.001) affected the gas production,
metabolisable energy and methane production although OMD of vegetable leaves was not signifcantly (P>0.05)
affected by species. The gas production of vegetable leaves varied between 37.93 and 45.25 ml. The gas production
of Daucus carota var atrorubens and Apium graveolens were signifcantly (P<0.001) higher than the others. The
metabolisable energy ranged from 8.90 to 10.16 MJ/kg DM. The methane production (ml) varied between 6.67
ml to 11.13 ml. The methane production of Beta vulgaris was signifcantly (P<0.001) higher than the others. The
percentage of methane production ranged from 17.60 to 25.46%. Leaves of vegetables from Daucus carota var
atrorubens, Daucus carota, Raphinus radicula, Raphinus sativus, Apium graveolens and Beta vulgaris have a
signifcant potential to provide considerable amount of energy and protein for ruminant animals. However high
level of methane production potential of leaves of Beta vulgaris should be taken into consideration when included
into ruminant diets
Metabolisable energy in vitro gas production organic matter digestibility vegetables leaves
Bu çalışma bazı sebze yapraklarının kimyasal kompozisyonunu ve ruminantlar için besleme değerini
belirlemek için yürütülmüştür. Sebzenin türü yaprakların kimyasal kompozisyonunu önemli (P<0.001) derecede
etkilemiştir. Sebzelerin kuru madde, ham kül, ham protein, nötral deterjan fber, asit deterjan fber içerikleri
sırasıyla %8.29 ile 20.89, %17.78 ile 26.36, %13.55 ile 22.51, %24.84 ile 35.72 ve %16.18 ile 25.93 arasında
değişmiştir. Kırmızı ve beyaz turp yaprağının ham protein içeri diğer sebzelerin ham protein içeriğinden önemli
derecede (P<0.001) daha yüksek bulunmuştur. Şeker pancarı yaprağının nötral deterjan fber içeriği diğer sebzelerin
nötral deterjan fber içeriğinden önemli derecede (P<0.001) daha yüksek bulunmuştur. Sebze türü sebzelerin gaz
üretimini, metabolik enerji ve metan üretimini önemli derecede (P<0.001) etkilerken sebzelerin organik madde
sindirim derecesini önemli derecede (P>0.05) etkilememiştir. Sebzelerin gaz üretimi 37.93 ile 45.25 ml arasında
değişmiştir. Siyah havuç ve kereviz yaprağından üretilen gaz miktarı diğer sebzelerden önemli derecede (P<0.001)
daha yüksek bulunmuştur. Sebzelerin metabolik enerji içeriği 8.90 ile 10.16 MJ/kg arasında değişmiştir. Sebzelerin
metan üretimi 6.67 ml ile 11.13 ml arasında değişmiştir. Şeker pancarı yaprağının metan üretimi diğer sebzelerin
metan üretiminden daha yüksek bulunmuştur. Metan gazı üretiminin yüzdesel olarak 17.60 ile 25.46 arasında
değişmiştir. Siyah havuç, beyaz havuç, kırmızı turp, beyaz turp, kereviz ve şeker pancarı yaprağı ruminant
hayvanlara enerji ve protein sağlamada önemli bir potansiyele sahiptir. Bununla birlikte şeker pancarının ruminant
hayvanların rasyonlarına katılması durumunda şeker pancarının yüksek miktarda metan üretim potansiyeli göz
önüne alınmalıdır.
Metabolik enerji in vitro gaz üretimi organik madde sindirim derecesi sebze yaprakları
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Zootekni / Animal Science |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2017 |
Gönderilme Tarihi | 23 Aralık 2016 |
Kabul Tarihi | 8 Şubat 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 1 |