Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Profitability Analysis and Marketing Structure of Green Beans Farms in Erzurum

Yıl 2018, Cilt: 8 Sayı: 2, 257 - 266, 30.06.2018
https://doi.org/10.21597/jist.428981

Öz

The aim of the study is to analyze the profitability of the companies that produce green beans in

Erzurum and to calculate the marketing margin. For this purpose, a questionnaire was conducted in 2015 in 100

farms that produce green beans in 5 provinces of Erzurum Province (İspir, Uzundere, Tortum, Pasinler and Oltu).

In the study area, the average land ownership is 31.20 decares, the average land size is 39.39 decares, the average

number of parcels is 5.65, and the average parcel size of the property is 5.52 decares. The average family size was

3.42 persons and the average family labor force was 2.00 MBU. The average of the variable costs in the study

region was calculated as 735.13 “ decares and the cost of production as 848.03 “ decares. It is estimated that the

average of the region is 2 919.38 “ decares , and 2 071.34 “ decares net profit and 2 184.25 “ decares gross profit

when the production costs are taken into account. When the sum of the market costs is taken into consideration,

it is calculated that the average profit of 1 991.18 “ decares and gross profit of 2 104.09 “ decares are obtained.

Kaynakça

  • Anonim, 2012. TÜRKTOB. Türkiye Tohumcular Birliği. http://www.turktob.org.tr/taze-fasulye yetiştiriciliği/4888 (Erişim: 18 Nisan, 2017).
  • Anonim, 2016. Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvacılık İl ve İlçe Müdürlükleri.
  • Anonim, 2017. Türkiye İstatistik Kurumu, http://www.tuik.gov.tr/bitkiselapp (Erişim tarihi: 15 Nisan, 2017).
  • Aşkan E, 2015. TRA1 Düzey 2 bölgesinde destek ve teşvik alan süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik analizi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü, (Basılmamış) Doktora Tezi, 61Ss.
  • Aşkan E, Dağdemir V, 2015. Türkiye sarımsak piyasasının ekonomik analizi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 28(B), 19-26.
  • Dağdemir V, 2014. Tarımsal Pazarlama (Basılmamış) Ders Notları.
  • FAO, 2017. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC (Erişim tarihi: 18 Nisan, 2017).
  • İnan İH, 2001. Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği. Genişletilmiş 6. Baskı, Avcı Ofset, İstanbul.
  • Karagölge C, 2001. Tarımsal İşletmecilik-Tarım İşletmelerinin Analizi ve Planlanması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:153, Erzurum.
  • Kızıloğlu S, Erem T, 2008. Erzurum ilinde çerezlik ve yağlık ayçiçeğinin üretim maliyeti; Pasinler ili örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 39 (2), s.175-178.
  • Kızıloğlu R, 2010. Erzurum İli Aziziye, Yakutiye ve Pasinler ilçelerinde beyaz lahana üretim ve pazarlama ekonomisi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Yüksek Lisans Tezi.
  • Kumbasaroğlu H, 2003. Erzurum merkez ilçede tarım arazilerinde parçalanmanın nedenleri ve tarımsal gelire etkisi üzerine bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Yüksek Lisans Tezi.
  • Kumbasaroğlu H, 2009. Erzurum ili tarım işletmelerinde tarım makinelerine sahip olmanın işletme geliri ve ürün maliyetleri üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Doktora Tezi.
  • Madakbaş SY, Kar H, Küçükomuzlu B, 2004. Çarşamba ovasında bazı bodur taze fasulye çeşitlerinin verimliliklerinin belirlenmesi. GOÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 21 (2), 1-6.
  • Miran, B., 2003. Temel İstatistik. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir.
  • Topcu Y, 2004. A study on the meat cost and marketing margings of cattle fattening farms in Erzurum province. Turk J. Vet Anim. Sci., 28(6):1007-1015. Tuvanç İA, 2009. Erzurum ili Pasinler ilçesinde silajlık mısır üretim maliyetinin tespiti üzerine bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Yüksek Lisans Tezi.
  • Uzundumlu AS, 2005. Erzurum ili Pasinler ilçesinde patates üretim maliyeti ve tarımsal ilaç kullanımının maliyetler üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Yüksek Lisans Tezi.
  • Üçpınar F, 2016. Konya ili Derbent ilçesi taze fasulye üretimi yapılan tarım işletmelerinin ekonomik analizi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Yüksek Lisans Tezi.
  • Yıldız Ö 2015. Sakarya ilinde fındık üretimi ve pazarlaması. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Yüksek Lisans Tezi.

Erzurum İlinde Taze Fasulye Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi ve Pazarlama Yapısı

Yıl 2018, Cilt: 8 Sayı: 2, 257 - 266, 30.06.2018
https://doi.org/10.21597/jist.428981

Öz

Çalışmada Erzurum ilinde taze fasulye üretimi yapan işletmelerin karlılık analizinin yapılması ve pazarlama
marjının hesaplanması amaçlanmıştır. Bu amaçla Erzurum İlinin 5 ilçesinde (İspir, Uzundere, Tortum, Pasinler
ve Oltu) 2015 yılında taze fasulye üretimi yapan 100 tarım işletmesinde anket yapılmıştır. Araştırma bölgesinde
ortalama mülk arazi varlığı 31.20 dekar, ortalama işletme arazi büyüklüğü 39.39 dekar, ortalama parsel sayısı 5.65
adet ve mülk arazinin ortalama parsel büyüklüğü 5.52 dekar olarak hesaplanmıştır. Ortalama aile nüfusunun 3.42
kişi, ortalama aile işgücü ise 2.00 EİB olarak belirlenmiştir. Araştırma bölge ortalamasında değişken masraflar
toplamı 735.13 “ dekar-1, üretim masrafı toplamı 848.03 “ dekar-1 olarak hesaplanmıştır. Bölge ortalamasında
GSÜD 2 919.38 “ dekar-1, üretim masrafları toplamı dikkate alındığında 2 071.34 “ dekar-1 net kar ve 2 184.25
“ dekar-1 brüt kar elde edildiği hesaplanmıştır. Pazar masrafları toplamı dikkate alındığında ortalama 1 991.18 “
dekar-1 net kar ve 2 104.09 “ dekar-1 brüt kar elde edildiği hesaplanmıştır.

Kaynakça

  • Anonim, 2012. TÜRKTOB. Türkiye Tohumcular Birliği. http://www.turktob.org.tr/taze-fasulye yetiştiriciliği/4888 (Erişim: 18 Nisan, 2017).
  • Anonim, 2016. Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvacılık İl ve İlçe Müdürlükleri.
  • Anonim, 2017. Türkiye İstatistik Kurumu, http://www.tuik.gov.tr/bitkiselapp (Erişim tarihi: 15 Nisan, 2017).
  • Aşkan E, 2015. TRA1 Düzey 2 bölgesinde destek ve teşvik alan süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik analizi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü, (Basılmamış) Doktora Tezi, 61Ss.
  • Aşkan E, Dağdemir V, 2015. Türkiye sarımsak piyasasının ekonomik analizi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 28(B), 19-26.
  • Dağdemir V, 2014. Tarımsal Pazarlama (Basılmamış) Ders Notları.
  • FAO, 2017. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC (Erişim tarihi: 18 Nisan, 2017).
  • İnan İH, 2001. Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği. Genişletilmiş 6. Baskı, Avcı Ofset, İstanbul.
  • Karagölge C, 2001. Tarımsal İşletmecilik-Tarım İşletmelerinin Analizi ve Planlanması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:153, Erzurum.
  • Kızıloğlu S, Erem T, 2008. Erzurum ilinde çerezlik ve yağlık ayçiçeğinin üretim maliyeti; Pasinler ili örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 39 (2), s.175-178.
  • Kızıloğlu R, 2010. Erzurum İli Aziziye, Yakutiye ve Pasinler ilçelerinde beyaz lahana üretim ve pazarlama ekonomisi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Yüksek Lisans Tezi.
  • Kumbasaroğlu H, 2003. Erzurum merkez ilçede tarım arazilerinde parçalanmanın nedenleri ve tarımsal gelire etkisi üzerine bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Yüksek Lisans Tezi.
  • Kumbasaroğlu H, 2009. Erzurum ili tarım işletmelerinde tarım makinelerine sahip olmanın işletme geliri ve ürün maliyetleri üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Doktora Tezi.
  • Madakbaş SY, Kar H, Küçükomuzlu B, 2004. Çarşamba ovasında bazı bodur taze fasulye çeşitlerinin verimliliklerinin belirlenmesi. GOÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 21 (2), 1-6.
  • Miran, B., 2003. Temel İstatistik. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir.
  • Topcu Y, 2004. A study on the meat cost and marketing margings of cattle fattening farms in Erzurum province. Turk J. Vet Anim. Sci., 28(6):1007-1015. Tuvanç İA, 2009. Erzurum ili Pasinler ilçesinde silajlık mısır üretim maliyetinin tespiti üzerine bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Yüksek Lisans Tezi.
  • Uzundumlu AS, 2005. Erzurum ili Pasinler ilçesinde patates üretim maliyeti ve tarımsal ilaç kullanımının maliyetler üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Yüksek Lisans Tezi.
  • Üçpınar F, 2016. Konya ili Derbent ilçesi taze fasulye üretimi yapılan tarım işletmelerinin ekonomik analizi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Yüksek Lisans Tezi.
  • Yıldız Ö 2015. Sakarya ilinde fındık üretimi ve pazarlaması. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Yüksek Lisans Tezi.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Tarım Ekonomisi / Agricultural Economy
Yazarlar

Emine Aşkan Bu kişi benim 0000-0002-4052-6598

Vedat Dağdemir Bu kişi benim 0000-0002-2293-9460

Serkan Tercan Bu kişi benim 0000-0001-7822-4336

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi 17 Kasım 2017
Kabul Tarihi 5 Şubat 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Aşkan, E., Dağdemir, V., & Tercan, S. (2018). Erzurum İlinde Taze Fasulye Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi ve Pazarlama Yapısı. Journal of the Institute of Science and Technology, 8(2), 257-266. https://doi.org/10.21597/jist.428981
AMA Aşkan E, Dağdemir V, Tercan S. Erzurum İlinde Taze Fasulye Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi ve Pazarlama Yapısı. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Haziran 2018;8(2):257-266. doi:10.21597/jist.428981
Chicago Aşkan, Emine, Vedat Dağdemir, ve Serkan Tercan. “Erzurum İlinde Taze Fasulye Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi Ve Pazarlama Yapısı”. Journal of the Institute of Science and Technology 8, sy. 2 (Haziran 2018): 257-66. https://doi.org/10.21597/jist.428981.
EndNote Aşkan E, Dağdemir V, Tercan S (01 Haziran 2018) Erzurum İlinde Taze Fasulye Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi ve Pazarlama Yapısı. Journal of the Institute of Science and Technology 8 2 257–266.
IEEE E. Aşkan, V. Dağdemir, ve S. Tercan, “Erzurum İlinde Taze Fasulye Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi ve Pazarlama Yapısı”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 8, sy. 2, ss. 257–266, 2018, doi: 10.21597/jist.428981.
ISNAD Aşkan, Emine vd. “Erzurum İlinde Taze Fasulye Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi Ve Pazarlama Yapısı”. Journal of the Institute of Science and Technology 8/2 (Haziran 2018), 257-266. https://doi.org/10.21597/jist.428981.
JAMA Aşkan E, Dağdemir V, Tercan S. Erzurum İlinde Taze Fasulye Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi ve Pazarlama Yapısı. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2018;8:257–266.
MLA Aşkan, Emine vd. “Erzurum İlinde Taze Fasulye Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi Ve Pazarlama Yapısı”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 8, sy. 2, 2018, ss. 257-66, doi:10.21597/jist.428981.
Vancouver Aşkan E, Dağdemir V, Tercan S. Erzurum İlinde Taze Fasulye Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi ve Pazarlama Yapısı. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2018;8(2):257-66.