Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Fruit Production Potantial and Its Contribution to the Local Economy in Igdır Province

Yıl 2018, Cilt: 8 Sayı: 3, 39 - 44, 30.09.2018
https://doi.org/10.21597/jist.458562

Öz

It is possible for commercial cultivation of many fruit species except for tropical and subtropical

species in Igdir. The climate of Igdir is known as “Cukurova of the East”, which enables the cultivation of many

agricultural products thanks to its microklima property and soil structure. The production of apple, apricote and

peach is more dominant than the other fruits. According to 2017 statistics total fruit production was realized to

be 82.163 tons and total production value is calculated 37.964.493 $ in Igdir. Considering the 2017 year fruit

production of the Tuzluca distric rank first with 24.189 tons of total fruit productions. Regarding the fruit production

by species, 44.246 tons of apple, 31.416 tons of appricot and 3.828 tons of peach were produced in Igdir in 2017.

In this work, it was aimed to study the current fruit production potential of Iğdır province. In addition, it was aimed

to evaluate this potetial and direct the correspondances for the future production plans.

Kaynakça

  • Anonim, 2017a. iğdır iklim ve toprak istekleri (IİTİ). http://igdir.tarim.gov.tr/Menu/20/Ilimiz (Erişim Tarihi: 01/06/2017).
  • Anonim, 2017b. climate-data.org (CDO). https://tr.climate-data.org/location/673271/ (Erişim tarihi: 01/06/2017).
  • Anonim, 2017c. Iğdırın Coğrafi özellikleri ığdırın iklimi ve bitki örtüsü nedir. http://www.turksitesi.net/cografyasi-bitki-ortusu/igdirin-cografi-ozellikleri.html (Erişim Tarihi: 01/06/2017).
  • Bilginer Ç, Gerçekçioğlu R, Soylu A, 2009. Genel Meyvecilik (Meyve Yetiştiriciliğinin Esasları). Nobel Yayınları. Ankara.
  • Dizdaroğlu T, 1985. İzmir İli Menemen İlçesinde Şeftali, Kayısı ve Erik Yetiştiriciliğinin Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi, Doktora Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 123.
  • Ertürk YE, Karadaş K, Geçer MK, 2016a. Iğdır İlinde Elma Üretimi ve Pazarlaması. Meyve Bilimi Degisi, 1:38-43.
  • Ertürk YE, Karadaş K, Geçer MK, 2016b. Iğdır İlinde Kayısı Üretimi ve Pazarlaması. Meyve Bilimi Degisi, 1:44-49.
  • Gerçekçioğlu R, Bilgener Ş, Soylu A, 2014. Genel Meyvecilik (Meyve Yetiştiriciliğinin Esasları). NOBEL Akademik Yayıncılık, Geliştirilmiş 4. Basım, 498, İstanbul.
  • Gülsoy E, Kaya T, Şimşek M, Pehluvan M, 2016. Iğdır Yöresi Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyonu. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der., 6(1): 25-30.
  • Jetter KM, Chalfant JA, Summer DA, 2004. An Analysis of the Costs and Benefits to Consumers and Growers from the Consumption of Recommended Amounts and Types of Fruits and Vegetables for Cancer Prevention. California Department of Health Services, University of California, Agricultural Issues Center, USA.
  • Krueger H, Koot J, Andres E, 2017. The economic benefits of fruit and vegetable consumption in Canada. Can J Public Health. 108(2):152-161.
  • Özbek S, 1975. Genel Meyvecilik. Adana Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları.
  • Özbek S, 1987. Genel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders, No: 31, 453, Adana.
  • Rickman JC, Barlett DM, Bruhn CM, 2007. Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds. J Sci Food Agric 87: 930–944
  • TÜİK, 2017a. T.C. Başbakanlık Türkiye Istatistik Kurumu (TÜİK). https:// biruni.tuik. gov.tr /medas/?kn=92&locale=tr (Erişim Tarihi: 13/03/2018).
  • TÜİK, 2017b. T.C. Başbakanlık Türkiye Istatistik Kurumu (TÜİK). http://www. tuik.gov.tr/Pre Tablo.do?alt_id=1004 (Erişim Tarihi: 24/07/2017).
  • Sweanson D, 2010. The Economic Impact of Fruit and Vegetable Production in Southwest Iowa Considering Local and Nearby Metropolitan Markets. Leopold Center for Sustainable Agriculture 209 Curtiss Hall, 513 Farm House Lane Iowa State University, USA.
  • Şimşek M, Kara A, 2016. Diyarbakır Meyvecilik Potansiyeline Genel Bir Bakış. Uluslararası Diyarbakır Sempozyumu, (Basımda), Diyarbakır.
  • Şimşek M, 2017. A General Overvıew of Pomegranate (Punica Granatum L.) Productıon Potentıal, Effects to Health, Problems And Solutıon Proposals of Turkey. Middle East J. of Science, 3(1):51-58.
  • Usha K, Thakre M, Goswami AK, Deepak NG, 2015. Fundamental of Fuit Production. Division of Fruits and Horticultural Technology, Indian Agricultural Research Institute New Delhi- 110 012.

Iğdır İlinin Meyvecilik Potansiyeli ve İl Ekonomisine Katkısı

Yıl 2018, Cilt: 8 Sayı: 3, 39 - 44, 30.09.2018
https://doi.org/10.21597/jist.458562

Öz

Mikroklima özelliği ve toprak yapısı sayesinde birçok tarım ürününün yetiştirilmesine olanak sağlayan ve
bu nedenle de “Doğu’nun Çukurovası” olarak anılan Iğdır’da tropik ve subtropik türler hariç birçok meyve türünün
ticari olarak yetiştiriciliği mümkündür. Iğdır ilinin özellikle elma, kayısı ve şeftali üretimi diğer meyve türlerine
göre daha fazla öne çıkmaktadır. Iğdır’da 2017 yılı toplam meyve üretimi 82.163 ton olarak gerçekleşmiş, bu
üretim miktarının toplam değeri 37.964.493 $’dır. İlçelere göre 2017 yılı toplam meyve üretimi dikkate alındığında
24.189 ton üretim ile Tuzluca ilçesi ilk sırada gelmektedir. Yine 2017 yılı toplam meyve üretiminin meyve türlerine
göre dağılımı dikkate alındığında Iğdır ilinde 44.246 ton elma, 31.416 ton kayısı ve 3.828 ton şeftali üretimi
yapılmıştır. Bu çalışmada Iğdır ilinin mevcut meyvecilik potansiyelinin ortaya konulmasi amaçlanmaktadır. Ayrıca
bu potansiyelin değerlendirilmesi ve yönlendirilmesi ile ilgili olarak ileriye dönük üretim planlamalarında karar
vericilere ışık tutmak hedeflenmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 2017a. iğdır iklim ve toprak istekleri (IİTİ). http://igdir.tarim.gov.tr/Menu/20/Ilimiz (Erişim Tarihi: 01/06/2017).
  • Anonim, 2017b. climate-data.org (CDO). https://tr.climate-data.org/location/673271/ (Erişim tarihi: 01/06/2017).
  • Anonim, 2017c. Iğdırın Coğrafi özellikleri ığdırın iklimi ve bitki örtüsü nedir. http://www.turksitesi.net/cografyasi-bitki-ortusu/igdirin-cografi-ozellikleri.html (Erişim Tarihi: 01/06/2017).
  • Bilginer Ç, Gerçekçioğlu R, Soylu A, 2009. Genel Meyvecilik (Meyve Yetiştiriciliğinin Esasları). Nobel Yayınları. Ankara.
  • Dizdaroğlu T, 1985. İzmir İli Menemen İlçesinde Şeftali, Kayısı ve Erik Yetiştiriciliğinin Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi, Doktora Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 123.
  • Ertürk YE, Karadaş K, Geçer MK, 2016a. Iğdır İlinde Elma Üretimi ve Pazarlaması. Meyve Bilimi Degisi, 1:38-43.
  • Ertürk YE, Karadaş K, Geçer MK, 2016b. Iğdır İlinde Kayısı Üretimi ve Pazarlaması. Meyve Bilimi Degisi, 1:44-49.
  • Gerçekçioğlu R, Bilgener Ş, Soylu A, 2014. Genel Meyvecilik (Meyve Yetiştiriciliğinin Esasları). NOBEL Akademik Yayıncılık, Geliştirilmiş 4. Basım, 498, İstanbul.
  • Gülsoy E, Kaya T, Şimşek M, Pehluvan M, 2016. Iğdır Yöresi Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyonu. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der., 6(1): 25-30.
  • Jetter KM, Chalfant JA, Summer DA, 2004. An Analysis of the Costs and Benefits to Consumers and Growers from the Consumption of Recommended Amounts and Types of Fruits and Vegetables for Cancer Prevention. California Department of Health Services, University of California, Agricultural Issues Center, USA.
  • Krueger H, Koot J, Andres E, 2017. The economic benefits of fruit and vegetable consumption in Canada. Can J Public Health. 108(2):152-161.
  • Özbek S, 1975. Genel Meyvecilik. Adana Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları.
  • Özbek S, 1987. Genel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders, No: 31, 453, Adana.
  • Rickman JC, Barlett DM, Bruhn CM, 2007. Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds. J Sci Food Agric 87: 930–944
  • TÜİK, 2017a. T.C. Başbakanlık Türkiye Istatistik Kurumu (TÜİK). https:// biruni.tuik. gov.tr /medas/?kn=92&locale=tr (Erişim Tarihi: 13/03/2018).
  • TÜİK, 2017b. T.C. Başbakanlık Türkiye Istatistik Kurumu (TÜİK). http://www. tuik.gov.tr/Pre Tablo.do?alt_id=1004 (Erişim Tarihi: 24/07/2017).
  • Sweanson D, 2010. The Economic Impact of Fruit and Vegetable Production in Southwest Iowa Considering Local and Nearby Metropolitan Markets. Leopold Center for Sustainable Agriculture 209 Curtiss Hall, 513 Farm House Lane Iowa State University, USA.
  • Şimşek M, Kara A, 2016. Diyarbakır Meyvecilik Potansiyeline Genel Bir Bakış. Uluslararası Diyarbakır Sempozyumu, (Basımda), Diyarbakır.
  • Şimşek M, 2017. A General Overvıew of Pomegranate (Punica Granatum L.) Productıon Potentıal, Effects to Health, Problems And Solutıon Proposals of Turkey. Middle East J. of Science, 3(1):51-58.
  • Usha K, Thakre M, Goswami AK, Deepak NG, 2015. Fundamental of Fuit Production. Division of Fruits and Horticultural Technology, Indian Agricultural Research Institute New Delhi- 110 012.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Bahçe Bitkileri / Horticulture
Yazarlar

Mikdat Şimşek Bu kişi benim 0000-0002-6108-088X

Ersin Gülsoy Bu kişi benim 0000-0002-4217-0695

Köksal Karadaş 0000-0003-1176-3313

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2018
Gönderilme Tarihi 14 Şubat 2018
Kabul Tarihi 26 Mart 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Şimşek, M., Gülsoy, E., & Karadaş, K. (2018). Iğdır İlinin Meyvecilik Potansiyeli ve İl Ekonomisine Katkısı. Journal of the Institute of Science and Technology, 8(3), 39-44. https://doi.org/10.21597/jist.458562
AMA Şimşek M, Gülsoy E, Karadaş K. Iğdır İlinin Meyvecilik Potansiyeli ve İl Ekonomisine Katkısı. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Eylül 2018;8(3):39-44. doi:10.21597/jist.458562
Chicago Şimşek, Mikdat, Ersin Gülsoy, ve Köksal Karadaş. “Iğdır İlinin Meyvecilik Potansiyeli Ve İl Ekonomisine Katkısı”. Journal of the Institute of Science and Technology 8, sy. 3 (Eylül 2018): 39-44. https://doi.org/10.21597/jist.458562.
EndNote Şimşek M, Gülsoy E, Karadaş K (01 Eylül 2018) Iğdır İlinin Meyvecilik Potansiyeli ve İl Ekonomisine Katkısı. Journal of the Institute of Science and Technology 8 3 39–44.
IEEE M. Şimşek, E. Gülsoy, ve K. Karadaş, “Iğdır İlinin Meyvecilik Potansiyeli ve İl Ekonomisine Katkısı”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 8, sy. 3, ss. 39–44, 2018, doi: 10.21597/jist.458562.
ISNAD Şimşek, Mikdat vd. “Iğdır İlinin Meyvecilik Potansiyeli Ve İl Ekonomisine Katkısı”. Journal of the Institute of Science and Technology 8/3 (Eylül 2018), 39-44. https://doi.org/10.21597/jist.458562.
JAMA Şimşek M, Gülsoy E, Karadaş K. Iğdır İlinin Meyvecilik Potansiyeli ve İl Ekonomisine Katkısı. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2018;8:39–44.
MLA Şimşek, Mikdat vd. “Iğdır İlinin Meyvecilik Potansiyeli Ve İl Ekonomisine Katkısı”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 8, sy. 3, 2018, ss. 39-44, doi:10.21597/jist.458562.
Vancouver Şimşek M, Gülsoy E, Karadaş K. Iğdır İlinin Meyvecilik Potansiyeli ve İl Ekonomisine Katkısı. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2018;8(3):39-44.