Bu çalışma ile süt sığırlarında amino asit (AA) dengesi, emilebilir AA kaynakları, esansiyel AA ihtiyacı, kaplanmış metiyonin (MET) ve lizin (LİZ) ile kaplama teknolojileri ve korunmuş MET (KMET) ve LİZ (KLİZ), rumen mikroflorası ve verim ilişkileri irdelenerek, KMET ve KLİZ beslemesinin rumen mikroflorası ile süt verim (SV) ve kompozisyonu üzerindeki etkilerinin belirlemesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda, mikrobiyal proteinlerin ideal AA dengesine sahip olmadıkları, mikrobiyal proteindeki AA kompozisyonunu yemle alınan rumende yıkıma dirençli protein (RYDP) ve rumende yıkılabilir protein (RYP)’nin belirlediği, maksimum performans ve verim için rasyonun RYDP, RYP ve AA bakımından dengelenmesi gerektiği, duodenal AA kompozisyonun mikrobiyal populasyon ve rasyon proteinindeki varyasyonlardan etkilendiği, buğdaygil ağırlıklı hazırlanmış rasyonlarda LİZ’in baklagil ve hayvansal ağırlıklı rasyonlarda ise MET’in sınırlayıcı AA’ler olacağı, KMET ve KLİZ kullanımının sentetiklere göre daha etkili olduğu, KMET’in süt yağı ve verimini artırdığı, erken laktasyon döneminde kaplanmış formda MET ve LİZ’in birlikte kullanıldığı araştırmalarda SV ile birlikte süt protein ve yağında artışlar bulunduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, KMET ve KLİZ’in rumen mikroflorası üzerine herhangi bir olumsuz etkisi olmaksızın SV ile birlikte süt protein ve yağında artışlara neden olduğundan, özellikle erken laktasyon dönemindeki süt sığırlarında birlikte kullanılabileceği kanatine varılmıştır.
In this study, amino acid (AA) balance in dairy cattle, absorbable AA sources, essential AA requirements, coated methionine (MET), coated lysine (LYS) and coating technologies, relationships between protected MET (PMET), protected LİZ (PLYS), rumen microflora and yield is examined thoroughly. In this way, it is aimed to investigate the effect of PMET and PLYS feeding on rumen microflora and milk yield (MY) and composition. As a result of the study, it is indicated that microbial protein does not have ideal AA balance; AA composition in microbial protein is determined by rumen undegradable protein (RUP) and rumen degradable protein (RDP); for the maximum performance and yield, formulation needs to be balanced in terms of RDP, RUP and AA; duodenal AA composition is influenced by microbial populations and protein variation of formulation; MET is limiting aminoacid in grain based formulation and LYS is limiting AA in formulation based on legumes and animal protein source; protected AA are more effective than syntetic AA, PMET has positive effect on milk fat and MY; using MET and LYS, protected on early lactation period, increased milk fat and MY. As a consequence, since PMET and PLYS have no negative impact on rumen microorganisms, it is concluded that especially early lactation period PMET and PLYS can be used together to increase milk protein and fat and MY.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Zootekni / Animal Science |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 29 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 15 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 9 Sayı: 4 |