Consumption of sufficient variety and amount of vegetables, which contain a significant amount of vitamins and minerals necessary for a balanced diet, is very important for maintaining a healthy life. Vegetables are useful in many ways such as maintaining a healthy digestive system, losing weight, protecting body against diseases and being heart-friendly. 50.42% of world vegetable production in 2018 was yielded in China(549 million tons) and 11.78% in India (128 million tons) while 2.17% (24 million tonnes) in Turkey, ranking fourth in the world. In this study, the amount of vegetable production, the changes in the price and the level of contribution to the provincial economy were investigated in Iğdır provinces and districts between 2008-2019. In 2019, 0.28% (88 701 tonnes) of total vegetable production in Turkey (31 089 644 tons) and 0,22% ($ 19.8 million) of total production value ($ 9 034 million) was generated in Igdir. 6.28% (5 568 tons) of vegetable production in Iğdır Province in 2019 was produced in Aralık District, 18.74% (16 626 tons) in Karakoyunlu District, 72.52% (64 327 tons) in Central district, and 0.62% (555 ton) in Tuzluca District. Between 2008-2019, vegetable production amount decreased by 4.23% and production value decreased by 51.83% in Iğdır. The decrease in vegetable production amounts and prices negatively affects the contribution of vegetable production to both producers and the regional economy. In order to increase the income level of the agricultural producer of the region, it is necessary to investigate solutions for increasing the amount and value of vegetable production in Iğdır Province.
Dengeli beslenme için gerekli olan vitamin ve minerallerin önemli miktarını içerisinde bulunduran sebzelerin yeterli çeşit ve miktarda tüketimi sağlıklı yaşamın sürdürülmesi bakımından oldukça önemlidir. Sebzeler, sindirim sisteminin sağlıklı çalışması, kilo verme, hastalıklara karşı koruma ve kalp dostu olmaları gibi birçok açıdan faydalıdırlar. 2018 yılı Dünya sebze üretiminin (1 089 milyon ton) %50.42’si Çin’de (549 milyon ton), %11.78’i Hindistan’da (128 milyon ton) üretilirken Dünya sebze üretiminde dördüncü sırada yer alan Türkiye’de ise %2.17’si (24 milyon ton) üretilmektedir. Bu çalışmada Iğdır il ve ilçelerinde 2008-2019 yılları arasında sebze üretim miktarı, fiyatındaki değişiklikler ile il ekonomisine katkı düzeyi araştırılmıştır. 2019 yılı Türkiye sebze üretim miktarının (31 089 644 ton) %0.28’i (88 701 ton), üretim değerinin ise (9 034 milyon $) %0.22’si (19.8 milyon $) Iğdır’da gerçekleşmiştir. 2019 yılı Iğdır İli sebze üretim miktarının %6.28’i (5 568 ton) Aralık İlçesinde, %18.74’ü (16 626 ton) Karakoyunlu İlçesi’nde, %72.52’si (64 327 ton) Merkez ilçede ve %0.62’si ise (555 ton) Tuzluca ilçesinde üretilmiştir. Iğdır’da 2008-2019 yılları arasında sebze üretim miktarı %4.23 oranında, üretim değeri ise %51.83 oranında azalmıştır. Sebze üretim miktar ve fiyatlarındaki düşüş, sebze üretiminin gerek üreticilere ve gerekse bölge ekonomisine katkısını olumsuz etkilemektedir. Bölge tarım üreticisinin gelir düzeyinin artırılması için Iğdır İli sebze üretim miktar ve değer artış olanaklarının araştırılması gerekmektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tarım Politikaları |
Bölüm | Tarım Ekonomisi / Agricultural Economy |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 10 Nisan 2020 |
Kabul Tarihi | 14 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 10 Sayı: 4 |