Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Organic Product Consumption Habits of the Students Who Go to The Exam Preparation Centers

Yıl 2021, Cilt: 11 Sayı: 3, 2434 - 2445, 01.09.2021
https://doi.org/10.21597/jist.900396

Öz

In this study, it is aimed to determine the organic product consumption habits of the students who go to the
exam preparation centers (private teaching center). For this reason, face to face surveys were applied to 227 people and a 24-question questionnaire was applied to them. Surveys were conducted in 2019. In the study, the factors affecting the consumption preference of organic products were the not harmful to health and being natural price, being safe, nutritional value. In the study, the factors affecting the price of organic products are the low cost of production (41.7%), the low amount of production (33.3%) and the difficult production (25.0%); the factors affecting the price of organic products were found to be difficult in production (25.0%), low production cost (41.7%) and low production (33.3%) in the study. In the study, it was determined that the logo (58.3%), label (22.2%), packaging (19.5%) were looked at when buying organic products; the expiration date of the products, information on the packaging, promotion and discounts and advertisements
played an active role when consuming organic products. In the study, organic fresh vegetables and fruits (38.9%), organic tomato paste and olive oil (36.1%) are in the first place in terms of consuming organic product groups.

Kaynakça

  • Akın M, Çiçek R, İnal ME, Toksarı M, 2010. Niğde ilindeki tüketicilerin sosyo-demografik özellikleri ile organik gıdalara ilişkin tutum ve bireysel değerleri arasındaki farklılığın incelenmesine yönelik bir araştırma. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(1): 29-56.
  • Armağan G, Özdoğan M, 2005. Ekolojik yumurta ve tavuk etinin tüketim eğilimleri ve tüketici özelliklerinin belirlenmesi. Hayvansal Üretim, 46(2): 14-21.
  • Ayaşan T, Yılmaz H, İnci H, Özcan D, Çuğ Z, 2020. Gıda teknolojisi öğrencilerinin organik ürün tüketim alışkanlığına dair görüşleri. Tarım, Gıda, Çevre ve Hayvancılık Bilimleri Dergisi, 1(1): 1-13.
  • Ayla D, Altıntaş D, 2017. Organik üretim ve pazarlama sorunları üzerine bir değerlendirme. Kastamonu University Journal of Economics & Administrative Sciences Faculty, 19(4): 7-17.
  • Çam O, Karakaya E, 2018. Siirt il merkezindeki tüketicilerin organik ürün tüketim tercihleri ve tercihlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Journal of Adnan Menderes University Agricultural Faculty, 15(2): 33-41.
  • Çiçek A, Erkan O, 1996. Tarım ekonomisinde araştırma ve örnekleme yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 12, Ders Notları Serisi No:6, Tokat.
  • Díaz FJM, Pleite FMC, Paz JMM, García PG, 2012. Consumer knowledge, consumption, and willingness to pay for organic tomatoes. British Food Journal, 114(3): 318-334.
  • Doğan İ, Doğan N, 2014. Çoklu karşılaştırma yöntemleri. Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Ersun N, Arslan K, 2010. Türkiye’de organik tarım ve iyi tarım uygulamaları. İstanbul Ticaret Odası Yayınları, İstanbul.
  • Gürses ST, 2014. Organik ürünlerin tüketim eğilimleri ve tüketici profilinin belirlenmesi Sakarya ili örneği. Uludağ Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi, Bursa.
  • Hollander M, Wolfe DA, 1973. Nonparametric statistical methods. John Wiley and Sons, New York.
  • İnci H, Karakaya E, Söğüt B, Şengül T, 2014. Organic product consumption and customer preferences in urban sections of Bingol province. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(2): 255-261.
  • İnci H, Karakaya E, Şengül AŞ, 2017. Organik ürün tüketimini etkileyen faktörler (Diyarbakır ili örneği). KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20(2): 137-147.
  • Janssen M, Hamm U, 2012. Product labelling in the market for organic food: Consumer preferences and willingness-to-pay for different organic certification logos. Food Quality and Preference, 25(1): 9-22.
  • Karabaş S, Gürler ZA, 2012. Organik ürün tercihinde tüketici davranışları üzerine etkili faktörlerin logit regresyon analizi ile tahminlenmesi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5 (10): 129-156.
  • Kruskal WH, 1952. Use of ranks in one-criterion analysis of variance. Journal of the American Statistical Associations, 47, 583-621.
  • Merdan K, 2018. Organik ürün tüketimine etki eden faktörler: Tüketicilerin tutumlarının Gümüşhane ölçeğinde belirlenmesi. International Journal of Disciplines Economics & Administrative Sciences Studies, 4(8): 174-188.
  • Mutlu N, 2007. Consumer attitude and behavior towards organic food: Cross-cultural study of Turkey and Germany. MSc. dissertation. Hohenheim University Stuttgart, Germany.
  • Sarıkaya N, 2007. Organik ürün tüketimini etkileyen faktörler ve tutumlar üzerine bir saha çalışması. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(2): 110-125.
  • TÜİK, 2019. https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Organik-Tarim/Istatistikler. Erişim tarihi: 10.01.2021.
  • Ustaahmetoğlu E, Toklu Tİ, 2015. Organik gıda satın alma niyetinde tutum, sağlık bilinci ve gıda güvenliğinin etkisi üzerine bir araştırma. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 11(1): 197-211.
  • Varoğlu ST, Turhan Ş, 2016. Organik ürünlerde tüketici eğilimlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma Sakarya ili örneği. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33 (3): 189-196.
  • Yılmaz V, Çelik HE, Yağızer C, 2009. Çevresel duyarlılık ve çevresel davranışın ekolojik ürün satın alma davranışına etkilerinin yapısal eşitlik modeliyle araştırılması. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(2): 1-14.

Organik Ürün Tüketim Alışkanlığına Sınava Hazırlık Merkezlerindeki Öğrencilerin Bakış Açısı

Yıl 2021, Cilt: 11 Sayı: 3, 2434 - 2445, 01.09.2021
https://doi.org/10.21597/jist.900396

Öz

Bu çalışmada, sınava hazırlık merkezlerine (dershane) giden öğrencilerin organik ürünler ile ilgili duygu ve
düşünceleri saptanmak istenmiştir. Bu nedenle 227 kişiye yüzyüze anket çalışması uygulanarak 24 soru sorulmuştur. Çalışma 2019 yılı Eylül ayında düzenlenmiştir. Çalışmada organik ürün tüketimini etkileyen faktörlerin doğal olması, güvenli olması, sağlığa zararlı olmaması, besin değeri ile organik ürünlerin fiyatı olduğu saptanmıştır. Çalışmada elde edilen organik ürünlerin satılırken değerini etkileyen özelliklerin üretimin kolay olmaması (%25.0), üretim maliyetinin fazla olmaması (%41.7) ile üretim miktarının düşük olması (%33.3) olduğu görülmüş; organik ürünlerin satışını etkileyen faktörlerin %38.9 ile temizlik, hijyen; %25.0 ile fiyat, %16.7 ile firma güvenirliliği, %13.5 ürün çeşitliliği ve %5.5 tavsiye olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada organik ürünler alınırken logosuna (%58.3), etiketine (%22.2), ambalajına (%19.5) bakıldığı; organik ürün tüketilirken ürünlerin son kullanma tarihi, ambalaj üzerindeki bilgi, promosyon ve indirimler ile reklamların etkin rol oynadığı saptanmıştır. Çalışmada organik yolla elde edilen yaş sebze ve meyveler (%38.9) ile organik salça ve zeytinyağı (%36.1), organik ürün gruplarını tüketme bakımından ilk sıralardadır.

Kaynakça

  • Akın M, Çiçek R, İnal ME, Toksarı M, 2010. Niğde ilindeki tüketicilerin sosyo-demografik özellikleri ile organik gıdalara ilişkin tutum ve bireysel değerleri arasındaki farklılığın incelenmesine yönelik bir araştırma. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(1): 29-56.
  • Armağan G, Özdoğan M, 2005. Ekolojik yumurta ve tavuk etinin tüketim eğilimleri ve tüketici özelliklerinin belirlenmesi. Hayvansal Üretim, 46(2): 14-21.
  • Ayaşan T, Yılmaz H, İnci H, Özcan D, Çuğ Z, 2020. Gıda teknolojisi öğrencilerinin organik ürün tüketim alışkanlığına dair görüşleri. Tarım, Gıda, Çevre ve Hayvancılık Bilimleri Dergisi, 1(1): 1-13.
  • Ayla D, Altıntaş D, 2017. Organik üretim ve pazarlama sorunları üzerine bir değerlendirme. Kastamonu University Journal of Economics & Administrative Sciences Faculty, 19(4): 7-17.
  • Çam O, Karakaya E, 2018. Siirt il merkezindeki tüketicilerin organik ürün tüketim tercihleri ve tercihlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Journal of Adnan Menderes University Agricultural Faculty, 15(2): 33-41.
  • Çiçek A, Erkan O, 1996. Tarım ekonomisinde araştırma ve örnekleme yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 12, Ders Notları Serisi No:6, Tokat.
  • Díaz FJM, Pleite FMC, Paz JMM, García PG, 2012. Consumer knowledge, consumption, and willingness to pay for organic tomatoes. British Food Journal, 114(3): 318-334.
  • Doğan İ, Doğan N, 2014. Çoklu karşılaştırma yöntemleri. Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Ersun N, Arslan K, 2010. Türkiye’de organik tarım ve iyi tarım uygulamaları. İstanbul Ticaret Odası Yayınları, İstanbul.
  • Gürses ST, 2014. Organik ürünlerin tüketim eğilimleri ve tüketici profilinin belirlenmesi Sakarya ili örneği. Uludağ Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi, Bursa.
  • Hollander M, Wolfe DA, 1973. Nonparametric statistical methods. John Wiley and Sons, New York.
  • İnci H, Karakaya E, Söğüt B, Şengül T, 2014. Organic product consumption and customer preferences in urban sections of Bingol province. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(2): 255-261.
  • İnci H, Karakaya E, Şengül AŞ, 2017. Organik ürün tüketimini etkileyen faktörler (Diyarbakır ili örneği). KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20(2): 137-147.
  • Janssen M, Hamm U, 2012. Product labelling in the market for organic food: Consumer preferences and willingness-to-pay for different organic certification logos. Food Quality and Preference, 25(1): 9-22.
  • Karabaş S, Gürler ZA, 2012. Organik ürün tercihinde tüketici davranışları üzerine etkili faktörlerin logit regresyon analizi ile tahminlenmesi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5 (10): 129-156.
  • Kruskal WH, 1952. Use of ranks in one-criterion analysis of variance. Journal of the American Statistical Associations, 47, 583-621.
  • Merdan K, 2018. Organik ürün tüketimine etki eden faktörler: Tüketicilerin tutumlarının Gümüşhane ölçeğinde belirlenmesi. International Journal of Disciplines Economics & Administrative Sciences Studies, 4(8): 174-188.
  • Mutlu N, 2007. Consumer attitude and behavior towards organic food: Cross-cultural study of Turkey and Germany. MSc. dissertation. Hohenheim University Stuttgart, Germany.
  • Sarıkaya N, 2007. Organik ürün tüketimini etkileyen faktörler ve tutumlar üzerine bir saha çalışması. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(2): 110-125.
  • TÜİK, 2019. https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Organik-Tarim/Istatistikler. Erişim tarihi: 10.01.2021.
  • Ustaahmetoğlu E, Toklu Tİ, 2015. Organik gıda satın alma niyetinde tutum, sağlık bilinci ve gıda güvenliğinin etkisi üzerine bir araştırma. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 11(1): 197-211.
  • Varoğlu ST, Turhan Ş, 2016. Organik ürünlerde tüketici eğilimlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma Sakarya ili örneği. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33 (3): 189-196.
  • Yılmaz V, Çelik HE, Yağızer C, 2009. Çevresel duyarlılık ve çevresel davranışın ekolojik ürün satın alma davranışına etkilerinin yapısal eşitlik modeliyle araştırılması. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(2): 1-14.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Zootekni / Animal Science
Yazarlar

Tugay Ayaşan 0000-0001-7397-6483

Meltem Tufan 0000-0002-3804-7571

Şenol Çelik 0000-0001-5894-8986

Hakan İnci 0000-0002-9791-0435

Serdar Özdemirci 0000-0003-2715-8126

Hilal Yılmaz 0000-0003-0449-7432

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2021
Gönderilme Tarihi 20 Mart 2021
Kabul Tarihi 17 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Ayaşan, T., Tufan, M., Çelik, Ş., İnci, H., vd. (2021). Organik Ürün Tüketim Alışkanlığına Sınava Hazırlık Merkezlerindeki Öğrencilerin Bakış Açısı. Journal of the Institute of Science and Technology, 11(3), 2434-2445. https://doi.org/10.21597/jist.900396
AMA Ayaşan T, Tufan M, Çelik Ş, İnci H, Özdemirci S, Yılmaz H. Organik Ürün Tüketim Alışkanlığına Sınava Hazırlık Merkezlerindeki Öğrencilerin Bakış Açısı. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Eylül 2021;11(3):2434-2445. doi:10.21597/jist.900396
Chicago Ayaşan, Tugay, Meltem Tufan, Şenol Çelik, Hakan İnci, Serdar Özdemirci, ve Hilal Yılmaz. “Organik Ürün Tüketim Alışkanlığına Sınava Hazırlık Merkezlerindeki Öğrencilerin Bakış Açısı”. Journal of the Institute of Science and Technology 11, sy. 3 (Eylül 2021): 2434-45. https://doi.org/10.21597/jist.900396.
EndNote Ayaşan T, Tufan M, Çelik Ş, İnci H, Özdemirci S, Yılmaz H (01 Eylül 2021) Organik Ürün Tüketim Alışkanlığına Sınava Hazırlık Merkezlerindeki Öğrencilerin Bakış Açısı. Journal of the Institute of Science and Technology 11 3 2434–2445.
IEEE T. Ayaşan, M. Tufan, Ş. Çelik, H. İnci, S. Özdemirci, ve H. Yılmaz, “Organik Ürün Tüketim Alışkanlığına Sınava Hazırlık Merkezlerindeki Öğrencilerin Bakış Açısı”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 11, sy. 3, ss. 2434–2445, 2021, doi: 10.21597/jist.900396.
ISNAD Ayaşan, Tugay vd. “Organik Ürün Tüketim Alışkanlığına Sınava Hazırlık Merkezlerindeki Öğrencilerin Bakış Açısı”. Journal of the Institute of Science and Technology 11/3 (Eylül 2021), 2434-2445. https://doi.org/10.21597/jist.900396.
JAMA Ayaşan T, Tufan M, Çelik Ş, İnci H, Özdemirci S, Yılmaz H. Organik Ürün Tüketim Alışkanlığına Sınava Hazırlık Merkezlerindeki Öğrencilerin Bakış Açısı. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2021;11:2434–2445.
MLA Ayaşan, Tugay vd. “Organik Ürün Tüketim Alışkanlığına Sınava Hazırlık Merkezlerindeki Öğrencilerin Bakış Açısı”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 11, sy. 3, 2021, ss. 2434-45, doi:10.21597/jist.900396.
Vancouver Ayaşan T, Tufan M, Çelik Ş, İnci H, Özdemirci S, Yılmaz H. Organik Ürün Tüketim Alışkanlığına Sınava Hazırlık Merkezlerindeki Öğrencilerin Bakış Açısı. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2021;11(3):2434-45.