Günümüzde tüketici bilincinin artması sonucu sağlıklı gıda ürünlerine talep her geçen gün artmaktadır.
Kimyasal bileşimi ve beslenme özelliklere sahip olan Tef bitkisi, insan beslenmesinde geçmişten beri kullanılan
bir bitki olmakla beraber, ülkemizde de alternatif olarak yetiştirilebilecek kaynaklardan biridir. Sağlıklı yaşam
açısından son derece önemli bir tahıl olan tef, glutensiz olması nedeniyle de özellikle çölyak hastalarının
beslenmesinde önemli yer tutar. Bunun yanında yetişme koşullarının zor olmaması ve hasat süresinin kısa
olmasıyla beraber gelecekte kuraklığa kolayca uyum sağlayabileceği düşüncesi tef tahılının değerini her geçen
gün arttırmaktadır. Çalışma kapsamında Et 2016 tef bitkisi kullanılarak 19 RAPD markırı ile taranmıştır. İyi
amplikon veren 10 tane RAPD primeri ile Tef bitkisinde genetik varyasyon araştırması yapılmıştır. Kullanılan 10
tane RAPD primeri ile PZR sonrası agaroz jel elektroforez yöntemi ile amplikonların ayrıştırılması sağlanarak
varlık (1) ve yokluk (0) skorlaması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilere ile Jaccard benzerlik indeksi
kullanılarak temel koordinat analizi ve Bayesian istatistiği ile genotipler arasında dendogram oluşturulmuştur.
Yapılan analizler sonucunda genotipler arasındaki genetik varyasyonun düşük olduğu saptanmıştır. Zobel Basic
ve Dega Basic genotiplerinde çok az düzeyde farklılık tespit edilmiş olup, daha çok markır ile teyit edilmesi
gerekmektedir. Sonuç olarak bu genotipler arasındaki varyasyonun artırılması için farklı yaklaşımlar kullanılarak
(mutajenler vb.) varyasyonun artırılması önerilmektedir.
Çalışma materyalini bize gönderdiği için Etiyopya Wolla Üniversitesinden Dr. Seid Hussen Muhie’ye teşekkür ederiz.
As a result of increasing consumer awareness, the demand for healthy food products is increasing
day by day. Teff, which has chemical composition and nutritional properties, is a plant that has been used in
human nutrition since the past, and it is one of the sources that can be grown as an alternative in our country.
Being a very important grain for a healthy life, teff has an important place in the diet of celiac patients because it
is gluten-free. Besides, the fact that the growing conditions are not difficult and the harvest period is short, the
thought that it can easily adapt to drought in the future increases the value of teff grain day by day. Within the
scope of the study, 19 RAPD markers were screened using Et 2016 genotip. Genetic variation research was
conducted in Teff plant with 10 RAPD primers giving good amplicon. Presence (1) and absence (0) scoring were
performed by separating amplicons using agarose gel electrophoresis method after PCR with 10 RAPD primers
used. By using the Jaccard similarity index with the data obtained, a dendogram was created between the
genotypes with the basic coordinate analysis and Bayesian statistics. As a result of the analysis, it was determined
that the genetic variation between the genotypes was low. Very little difference was detected in Zobel Basic and
Dega Basic genotypes and needs to be confirmed with more markers. As a result, it is recommended to increase
the variation by using different approaches (mutagens, UV, etc.) to increase the variation among these genotypes.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Moleküler Biyoloji ve Genetik / Moleculer Biology and Genetic |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Aralık 2021 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 27 Kasım 2021 |
Kabul Tarihi | 7 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: özel sayı |