Mevcut çalışmada kayısı çekirdeği ve yer fıstığı örneklerinde aflatoksin varlığı incelenmiş ve uygulanan metodun laboratuvar içi validasyonu iki analist tarafından gerçekleştirilmiştir. Kayısı çekirdeği örnekleri Malatya ilinde kayısı ticareti yapılan Şire Pazarı’ndan, yer fıstığı örnekleri ise yine aynı ildeki bazı kuruyemişçilerden temin edilmiştir. Association of Official Analytical Chemists (AOAC)’nin 991.31 nolu metodu ile floresans dedektörlü ultra hızlı sıvı kromatografisi (UFLC-FD) sisteminde analizler gerçekleştirilmiştir. Kayısı çekirdeği örneklerinden bir tanesinde aflatoksin B1 1.250±0.081 μg kg-1 ve toplam aflatoksin 1.401±0.097 μg kg-1 olarak ölçülürken diğer kayısı çekirdeği ve yer fıstığı örneklerinde aflatoksin tespit edilememiştir. Analitik çalışmalar sonucunda aflatoksin standardının UFLC-FD sisteminde lineer ölçüm aralığı 0.08 – 2.5 μg kg-1, aflatoksin B1 ve toplam aflatoksin için LOD değerleri sırasıyla 0.036 ve 00.120 μg kg-1, LOQ değerleri ise 0.084 ve 0.280 μg kg-1 olarak belirlenmiştir.
Aflatoksin kayısı çekirdeği metot validasyonu yer fıstığı ultra hızlı sıvı kromatografisi
In the present study, the presence of aflatoxin in the apricot kernel and peanut samples was investigated, and in-laboratory validation of the applied method was performed by two analysts. Apricot kernel samples were procured from Şire Pazarı, where apricots were traded in Malatya province, and peanut samples were provided from dried nut shops in the same province. Analyzes were carried out in the ultra-fast liquid chromatography (UFLC-FD) system with fluorescence detector using method no. 991.31 of the Association of Official Analytical Chemists (AOAC). In one of the apricot kernel samples, aflatoxin B1 and total aflatoxin were measured as 1.250±0.081 and 1.401±0.097 μg kg-1, respectively, while aflatoxin wasn't detected in the other apricot kernel and peanut samples. As a result of the analytical studies, the linear measurement range of the aflatoxin standard in the UFLC-FD system was determined as 0.08 – 2.5 μg kg-1, the LOD values for aflatoxin B1 and total aflatoxin were 0.036 and 00.120 μg kg-1, and the LOQ values were 0.084 and 0.280 μg kg-1, respectively.
Aflatoxin apricot kernel method validation peanut ultra-fast liquid chromatography
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Kimya / Chemistry |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 26 Ağustos 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2022 |
Gönderilme Tarihi | 12 Mart 2022 |
Kabul Tarihi | 29 Nisan 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 12 Sayı: 3 |