Hayvansal üretim işletmelerinde kullanılan karma yemlerin miktarı işletmenin yem üretim olanaklarına ve üretim tipine bağlı olmak üzere %0 ile %100 arasında değişmektedir. Bu nedenle işletme ekonomisi ve hayvan sağlığı açısından yemlerin hijyeni, yemi kullanan işletmede yetiştirilen hayvanlar için olduğu kadar, hayvansal ürünleri tüketen insanlar içinde büyük önem taşımaktadır. Sağlıksız üretilen yemlerin hayvan sağlığı üzerine yaptığı olumsuz etki hayvanlardan elde edilen ürünlerin değerlendirilmesinde de olumsuz etki yapmaktadır. Bu durum hayvansal üretimin karlılığını düşürmenin yanında milli servetin kaybına yol açmaktadır. Hayvan sağlığına yapılan masraflar, ekonomik kayıplara ve girdilerin yükselmesine sebep olduğu için üzerinde durulması gereken öncelikli bir konudur. Sağlıksız koşullarda üretilen yemler üretim maliyetini arttırdığı gibi hayvan ve insan sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Sağlıksız yemlerin oluşturduğu problemler işletme ekonomisi ve hayvan/insan sağlığı yönünden ele alındığında yem üretim tesisleri bünyesindeki risk faktörlerinin tespiti önemli bir konuya açıklık getirmektedir. Yem fabrikalarında görülen hijyen sorununun kaynaklarının ve sorun noktalarının tespiti ile sonuçlarının tartışılması kaçınılmaz bir zorunluluktur
The amount of feed used in the factory manufacturing firms’ animal feed business, including
production facilities ranged from 0% to 100%, depending on the type of production. Therefore, in terms of operational
economy of feed hygiene and animal health, feed use is of great importance for the business. The negative impact
on the health of the animal feed led to produce unhealthy products obtained from animals and the evaluation of the
profitability of animal production. The reduction of the costs of inputs is possible with reducing the animal health.
Unhealthy conditions, such as increased cost of production of animal feeds are produced and negatively affect
human health. Unhealthy health problems about business economics and animal feed/forage production facilities
were examined in terms of human health risk factors within the detection clarifies an important issue. The problem
of hygiene in factories and feed resources is an important issue to discuss the results of problem detection points.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Zootekni / Animal Science |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2011 |
Gönderilme Tarihi | 10 Aralık 2010 |
Kabul Tarihi | 25 Nisan 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 2 |