Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Erzincan Yöresinde Yetişen Gilaburuların (Viburnum opulus L.) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 4, 9 - 14, 31.12.2011

Öz

Bu çalışma Erzincan yöresinde doğal olarak yetişen Gilaburu (Viburnum opulus L.) genotiplerinin çekirdek ve meyvelerinin bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Çalışmada meyvelerin ağırlığı, eni, boyu, pH, toplam kuru madde ve asit içeriklerinin yanı sıra çekirdeklerin bazı fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Meyvelerin organik asit (tartarik asit, malik asit, sukkinik asit, fumarik asit and asetik asit) ve fenolik madde (gallik asit, kateşin, caffeic asit, syringik asit, p-kumarik asit, ferulik asit, o-kumarik asit, protokateşik asit, vanillik asit, rutin and kuersetin) içerikleri HPLC ile ölçülmüştür.Meyvelerin tartarik asit içeriği (1.41 g kg-11.24 g kg-1) diğer organik asitlerden, kateşin içeriği ise (284.96 mg kg-1- 352.04 mg kg-1) diğer fenolik bileşiklerden daha yüksek bulunmuştur.Ayrıca meyvelerin mineral madde (K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn and Cu), şeker ve vitamin C içerikleri de belirlenmiştir

Kaynakça

  • Altun, M.L., Yilmaz, B.S., 2007. HPLC Method For The Analysis of Salicin and Chlorogenic Acid From Viburnum opulus and V. lantana. Chemistry of Natural Compounds, 43 (2): 205-207.
  • Andrevva, T.I., Komarova, E.N., Yusubov, M.S., Korotkova, E.I., 2004. Antioxidant activity of cranberry tree (Viburnum opulus L.) bark extract. Pharm. Chem. J., 38, 26-28.
  • Anonymous, 2010. http://www.gilaboru.com/index_dosyalar/Gila- borufaydalari.htm (Accessed on: 17.10.2011).
  • Bevilacqua, A.E, Califano, A.N., 1989. Determination of organic acids in dairy products by high performance liquid chromatog- raphy. J Food Sci, 54, 1076-1079.
  • Bolat, S., Özcan, M., 1995. Gilaburu (Viburnum opulus L.) meyve- sinin morfolojik, fenolojik ve pomolojik özellikleri ile kimya- sal bileşimi. [The morphological, phenological and chemical composition of cranberry tree (Viburnum opulus L.) fruits]. Türkiye II. ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Çukurova Üniver- sitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Adana, pp. 772–775.
  • Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M., 2001. The compositi- on and cold storage of fruits and vegetables. Food Technology Press, No:24, Ankara, 328p.
  • Cemeroğlu, B., 2007. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Ya- yınları. No:34, Ankara. s.168–171.
  • Çam, M., Hışıl, Y., 2007. comparison of chemical characteristics of fresh and pasteurized juice of Gilaburu (Viburnum opulus L.). Acta Alimentaria, 36(3):381-385.
  • Çam, M., 2005. Determination of organic acids and phenolic com- pounds by high pressure liquid chromatography in gilaburu (Viburnum opulus) fruit juice consumed in Kayseri region. Ege University Graduate School of Natural and Applied Sci- ences MSc. Thesis, 73 p., Bornova, İzmir.
  • Davis, P.H., 1972. Flora of Turkey and East Aegean İsland. Vol.4. Edinburg Univ. Press. P. 543-544.
  • Hakkinen, S., 2000. Flavonols and Phenolic Acids in Berries and Berry Products, Ph. D. Thesis, Kuopio University Publication D. Medical Sciences, 90 p.
  • Kacar, B., 1984. Bitki Besleme. A.Ü. Yay. No; 899. Ders Kitabı; 250, 340 s. Ankara.
  • Karadeniz, T., Şişman, T., Şen, S.M., 2003. Morphological and po- mological characteristics of the wild qelder rose type grown in Şebinkarahisar. National Kiwi and Grapefruits Symposium 23-25 October, p: 481-484, Ordu, Turkey.
  • Kollmann, J., Grubb, P.J., 2002. Viburnum lantana L. and Viburnum opulus L. (V. Lobatum Lam., Opulus vulgaris Borkh.). Journal of Ecology. 90, 1044–1070.
  • Lobstein, A., Haan-Archipoff, G., Englert, J., Kuhry, J., Anton, R., 1999. Chemotaxonomical investigation in the genus Vibur- num. Phytochemistry, 50(7):1175-1180.
  • Melgarejo, P., Salazar, D.M., Artes, F., 2000. Organic acids and su- gars composition of harvested pomegranate fruits. Eur. Food Res. Technol., 211,185-190.
  • Richard, G., Pierre, T.S., 1992. The Development of native fruit species as horticultural crops in Saskatchewan. Hort. Scien- ce, 27 (8): 866, 947.
  • Rodriguez-Delgado, M.A., Malovana, S., Perez, J.P., Borges, T., Garcia-Montelongo, F.J., 2001. Separation of phenolic com- pounds by high-performance liquid chromatography with ab- sorbance and fluorimetric detection. Journal of Chromatog- raphy. 912,249-257.
  • Soylak, M., Elçi, L., Saracoğlu, S., Dıvrıklı, U., 2002. Chemical analysis of fruit juice of European Cranberry bush (Vinurnum opulus) from Kayseri-Turkey. Asian J. Chem., 14, 135-138.
  • Sönmez, N., Alizadeh, H.H.A., Öztürk, R., Acar, A.İ., 2007. Some physical properties of Gilaburu seed. Journal of Agricultural Sciences, 13(3):308-311.

Some Physical and Chemical Characteristics of Gilaburu (Viburnum opulus L.) Fruits in Erzincan Region

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 4, 9 - 14, 31.12.2011

Öz

This study was conducted in order to identify some physical and chemical characteristics of fruits

and seeds in the genotypes of Gilaburu (Viburnum opulus L.) naturally grown in Erzincan region. In the study measurements

were conducted regarding the weight, height, width, total soluble solid (TSS) content, pH, and titratable

acidity (TA) content of the fruits as well as some physical characteristics of the seeds. The contents of organic acids

(tartaric acid, malic acid, succinic acid, fumaric acid and acetic acid) and phenolic compounds (gallic acid, catechin,

caffeic acid, syringic acid, p-coumaric acid, ferulic acid, o-coumaric acid, protocatechuic acid, vanillic acid,

rutin and quercetin) in Gilaburu fruits were analyzed by HPLC. The findings of the study revealed that in the fruits,

the content of tartaric acid (1.41 g kg-1-1.24 g kg-1) was higher than those of other organic acids while the content of

catechin (284.96 mg kg-1- 352.04 mg kg-1) was higher than those of other phenolic compounds. In addition, mineral

elements (K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn and Cu), sugar and vitamin C were determined in fruit samples.

Kaynakça

  • Altun, M.L., Yilmaz, B.S., 2007. HPLC Method For The Analysis of Salicin and Chlorogenic Acid From Viburnum opulus and V. lantana. Chemistry of Natural Compounds, 43 (2): 205-207.
  • Andrevva, T.I., Komarova, E.N., Yusubov, M.S., Korotkova, E.I., 2004. Antioxidant activity of cranberry tree (Viburnum opulus L.) bark extract. Pharm. Chem. J., 38, 26-28.
  • Anonymous, 2010. http://www.gilaboru.com/index_dosyalar/Gila- borufaydalari.htm (Accessed on: 17.10.2011).
  • Bevilacqua, A.E, Califano, A.N., 1989. Determination of organic acids in dairy products by high performance liquid chromatog- raphy. J Food Sci, 54, 1076-1079.
  • Bolat, S., Özcan, M., 1995. Gilaburu (Viburnum opulus L.) meyve- sinin morfolojik, fenolojik ve pomolojik özellikleri ile kimya- sal bileşimi. [The morphological, phenological and chemical composition of cranberry tree (Viburnum opulus L.) fruits]. Türkiye II. ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Çukurova Üniver- sitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Adana, pp. 772–775.
  • Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M., 2001. The compositi- on and cold storage of fruits and vegetables. Food Technology Press, No:24, Ankara, 328p.
  • Cemeroğlu, B., 2007. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Ya- yınları. No:34, Ankara. s.168–171.
  • Çam, M., Hışıl, Y., 2007. comparison of chemical characteristics of fresh and pasteurized juice of Gilaburu (Viburnum opulus L.). Acta Alimentaria, 36(3):381-385.
  • Çam, M., 2005. Determination of organic acids and phenolic com- pounds by high pressure liquid chromatography in gilaburu (Viburnum opulus) fruit juice consumed in Kayseri region. Ege University Graduate School of Natural and Applied Sci- ences MSc. Thesis, 73 p., Bornova, İzmir.
  • Davis, P.H., 1972. Flora of Turkey and East Aegean İsland. Vol.4. Edinburg Univ. Press. P. 543-544.
  • Hakkinen, S., 2000. Flavonols and Phenolic Acids in Berries and Berry Products, Ph. D. Thesis, Kuopio University Publication D. Medical Sciences, 90 p.
  • Kacar, B., 1984. Bitki Besleme. A.Ü. Yay. No; 899. Ders Kitabı; 250, 340 s. Ankara.
  • Karadeniz, T., Şişman, T., Şen, S.M., 2003. Morphological and po- mological characteristics of the wild qelder rose type grown in Şebinkarahisar. National Kiwi and Grapefruits Symposium 23-25 October, p: 481-484, Ordu, Turkey.
  • Kollmann, J., Grubb, P.J., 2002. Viburnum lantana L. and Viburnum opulus L. (V. Lobatum Lam., Opulus vulgaris Borkh.). Journal of Ecology. 90, 1044–1070.
  • Lobstein, A., Haan-Archipoff, G., Englert, J., Kuhry, J., Anton, R., 1999. Chemotaxonomical investigation in the genus Vibur- num. Phytochemistry, 50(7):1175-1180.
  • Melgarejo, P., Salazar, D.M., Artes, F., 2000. Organic acids and su- gars composition of harvested pomegranate fruits. Eur. Food Res. Technol., 211,185-190.
  • Richard, G., Pierre, T.S., 1992. The Development of native fruit species as horticultural crops in Saskatchewan. Hort. Scien- ce, 27 (8): 866, 947.
  • Rodriguez-Delgado, M.A., Malovana, S., Perez, J.P., Borges, T., Garcia-Montelongo, F.J., 2001. Separation of phenolic com- pounds by high-performance liquid chromatography with ab- sorbance and fluorimetric detection. Journal of Chromatog- raphy. 912,249-257.
  • Soylak, M., Elçi, L., Saracoğlu, S., Dıvrıklı, U., 2002. Chemical analysis of fruit juice of European Cranberry bush (Vinurnum opulus) from Kayseri-Turkey. Asian J. Chem., 14, 135-138.
  • Sönmez, N., Alizadeh, H.H.A., Öztürk, R., Acar, A.İ., 2007. Some physical properties of Gilaburu seed. Journal of Agricultural Sciences, 13(3):308-311.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Bahçe Bitkileri / Horticulture
Yazarlar

Koray Özrenk

Muttalip Gündoğdu1 Bu kişi benim

Nurhan Keskin Bu kişi benim

Tuncay Kaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2011
Gönderilme Tarihi 10 Temmuz 2011
Kabul Tarihi 25 Ekim 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Özrenk, K., Gündoğdu1, M., Keskin, N., Kaya, T. (2011). Erzincan Yöresinde Yetişen Gilaburuların (Viburnum opulus L.) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Journal of the Institute of Science and Technology, 1(4), 9-14.
AMA Özrenk K, Gündoğdu1 M, Keskin N, Kaya T. Erzincan Yöresinde Yetişen Gilaburuların (Viburnum opulus L.) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Aralık 2011;1(4):9-14.
Chicago Özrenk, Koray, Muttalip Gündoğdu1, Nurhan Keskin, ve Tuncay Kaya. “Erzincan Yöresinde Yetişen Gilaburuların (Viburnum Opulus L.) Bazı Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri”. Journal of the Institute of Science and Technology 1, sy. 4 (Aralık 2011): 9-14.
EndNote Özrenk K, Gündoğdu1 M, Keskin N, Kaya T (01 Aralık 2011) Erzincan Yöresinde Yetişen Gilaburuların (Viburnum opulus L.) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Journal of the Institute of Science and Technology 1 4 9–14.
IEEE K. Özrenk, M. Gündoğdu1, N. Keskin, ve T. Kaya, “Erzincan Yöresinde Yetişen Gilaburuların (Viburnum opulus L.) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 1, sy. 4, ss. 9–14, 2011.
ISNAD Özrenk, Koray vd. “Erzincan Yöresinde Yetişen Gilaburuların (Viburnum Opulus L.) Bazı Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri”. Journal of the Institute of Science and Technology 1/4 (Aralık 2011), 9-14.
JAMA Özrenk K, Gündoğdu1 M, Keskin N, Kaya T. Erzincan Yöresinde Yetişen Gilaburuların (Viburnum opulus L.) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2011;1:9–14.
MLA Özrenk, Koray vd. “Erzincan Yöresinde Yetişen Gilaburuların (Viburnum Opulus L.) Bazı Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 1, sy. 4, 2011, ss. 9-14.
Vancouver Özrenk K, Gündoğdu1 M, Keskin N, Kaya T. Erzincan Yöresinde Yetişen Gilaburuların (Viburnum opulus L.) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2011;1(4):9-14.