Bu çalışma, Van yöresinde yetiştirilen bazı standart kayısı çeşitlerinin kimyasal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Fenolik maddeler ile tokoferoller antioksidan özelliklerinden dolayı insan sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Araştırmada 3 standart kayısı çeşidi (Bebeco, Sakıt, Colomer) incelenmiş olup bu çeşitlerin fenolik madde içerikleri, A vitamini ve çekirdeklerinin tokoferol içerikleri belirlenmiştir. Ayrıca kateşin, epikateşin, kaffeik asit, p-kumarik asit, ferulik asit, rutin ve klorojenik asit içerikleri de tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; kateşin miktarı 9.34-12.30 µg g-1, epikateşin miktarı 1.82-3.21 µg g-1, kaffeik asit miktarı 1.04-1.32 µg g-1, p-kumarik asit miktarı 0.56-1.26 µg g-1, ferulik asit miktarı 1.39-2.17 µg g-1, rutin miktarı 64.12-73.06 µg g-1ve klorojenik asit miktarı 3.17-4.09 µg g-1 arasında değişmiştir. A vitamini 4.61-6.60 µg g-1 arasında değişiklik gösterdiği belirlenmiştir. Tokoferol miktarlarına bakıldığında alfa tokoferol 0.011-0.015 mg g-1, gamma tokoferol miktarı 0.001-0.016 mg g-1, delta tokoferol miktarı 0.00-0.007 mg g-1 arasında değiştiği görülmüştür. Araştırmada ayrıca beta tokoferol incelenen her üç çeşitte de belirlenememiştir. Sonuç olarak bölgenin kayısı yetiştiriciliği potansiyeline vurgu yapılarak detaylı araştırmaların yapılması önerilmiştir
This study was performed to determine the chemical properties of some standard varieties of apricots
grown in the Van region. Recently, tocopherols and phenolic substances with anti-oxidant properties are of great
importance for human health. In this research, seeds of three standard apricot (Bebeco, Sakıt, and Colomer) varieties
were examined with respect to phenolic compounds, vitamin A and tocopherol content. In addition; catechin,
epicatechin, caffeic acid, p-coumaric acid, ferulic acid, chlorogenic acid and routine have been detected. According
to findings, catechin between 9.34 and 12.30 μg g-1, epicatechin between 1.82 and 3.21 μg g-1, caffeic acid between
1.04 and 1.32 μg g-1, p-coumaric acid content μg g-1, between 0.56 and 1.26, ferulic acid between 1.39 and 2.17 μg
g-1, routine between 64.12 and 73.06 μg g-1, and chlorogenic acid between 3.17 and 4.09 μg g-1 were determined.
Vitamin A varied from 4.61 to 6.60 mg g-1. Based on the amount of tocopherol, alpha tocopherol 0.011- 0.015 mg
g-1, the amount of gamma-tocopherol, 0.001-0.016 mg g-1, the amount of delta tocopherol 0.00-0.007 mg g-1 were
observed. The survey also examined beta-tocopherol, also not identified in all three types. As a result, more detailed
research is suggested in the region with special emphasis on the potential of growing apricots.
Apricot phenolic substances tocopherol vitamin A fatty acids
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Bahçe Bitkileri / Horticulture |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2011 |
Gönderilme Tarihi | 14 Eylül 2011 |
Kabul Tarihi | 25 Ekim 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 4 |