Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Production Possibilities of Brined Vine Leaves in Iğdır

Yıl 2012, Cilt: 2 Ek:A Sayı: 2 Sp:A, 9 - 14, 30.06.2012

Öz

Viticulture is one of the major agricultural branches and both grape and brined vine leaves are produced

in Turkey. Brined vine leaves production is more common in some regions such as Tokat and Manisa provinces

because marketing and storing is easier and it is more economical than grape production. Therefore, many

farmers have tended to produce brined vine leaves than grape in these regions. Brined vine leaves production and

consumption has continuously increased in Turkey recent years.

Also, brined vine leaves demand has been increased especially in western countries and catering sector recent

years. Narince, Sultani Cekirdeksiz and Yapincak grape cultivars are more suitable for this purpose. Igdir province

has a suitable ecology for viticulture. Therefore, it can be one of the alternative production models for Igdir province.

It can make important contribution to economy in Igdir province.

Kaynakça

  • Adınır, M., 2011. Salamuralık Yaprak Toplanan Omcalardaki Ko- ruk Üzümün (Vitis Vinifera) Turşu Olarak Değerlendirilmesi. GOÜ Üniv. Fen Bil. Ens. Yük. Lis. Tezi, 54 s.
  • Ağaoğlu, Y.S., Yazgan, A., Kara, Z., 1988. Tokat yöresinde Yaprak salamuracılığına yönelik asma yetiştiriciliği üzerinde bir araş- tırma. Türkiye II. Bağcılık sempozyumu 31 5-03,6- 1988 Bur- sa.
  • Anonim 2005. İGEME, İhracatı Geliştirme Merkezi İnternet Sayfa- sı, www.igeme.org.tr.
  • Anonim, 2010. Tokat İlinin Tarımsal Yapısı ve Potansiyeli, TC To- kat Valiliği, 76 s.
  • Anonim, 2011a. http://manisaolay.com/haber-150-Muthis-bir- proje .html (erişim 05 01 2012). Anonim 2011b.
  • http://www.tazeyaprak.com/index.
  • php?do=dynamic/view&pid=7 (erişim 05 01 2012).
  • Anonim, 2011c. http://www.haberler.com/uzumden-once-yapragi- kazandiriyor-2716637-haberi/ (erişim 05 01 2012).
  • Anonim,2011d.http://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/SonDakika.as px?aType=SonDakika&ArticleID=989387&Date=10.09.200 8&Kategori=ekonomi&b=Pazarda%20yaprak%20satan%20 kardesler,%20birikimleri%20ile%20fabrika%20kurdu (erişim 05 01 2012).
  • Cangi, R., Kaya, C., Kılıç, D., Yıldız, M., 2005. Tokat Yöresinde Salamuralık Asma Yaprak Üretimi, Hasad ve İşlemede Kar- şılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri 6. Ulusal Bağ. Sem., Bil.kitabı (2005), Cilt:2, 632-640, Tekirdağ, 19-23 Eylül 2005.
  • Cangi, R., Adınır, M., Yağcı, A., Topçu, N., Sucu, S., 2011. “Sala- muralık Yaprak Üretilen Bağlarda Farklı Üretim Modellerinin Ekonomik Analizi” Iğdır Ünv. Fen Bil. Ens. Dergisi, 1(2):77- 84.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sun Fidan A.Ş., Mesleki Kitaplar Se- risi:1. Fersa Matbaacılık San. ve Tic. Ltd. Şti., Ankara, 253 s.
  • Çelik, H., Kunter, B., Söylemezoğlu, G., Ergül, A., Çelik, H., Kara- taş, H., Özdemir, G., Atak, A., 2010. Bağcılığın Geliştirilme- si Yöntemleri ve Üretim hedefleri, TZM VII. Teknik kongresi 11-15 ocak, 2010. Ankara 493-513.s.
  • FAO, 2011. www.fao.org.
  • Ertürk, A., 2009. “Tekirdağ ilinde yetiştirilen Yapıncak Üzüm Çe- şidinin yapraklarında salamura öncesi ve sonrası fungisit ka- lıntı miktarı” Namık Kemal Üniversitesi. Fen Bil. Ens. Bitki Kor. ABD. 29 s.
  • Göktürk., N., Artık, N., Yavaş, İ., Fidan, Y., 1997. Bazı üzüm çeşit- leri ve asma anacı yapraklarının yaprak konservesi olarak de- ğerlendirilme olanakları üzerinde bir araştırma. Gıda, (1997) 22 (1):15-23. s.
  • Gülcü, M., 2009. Yemeklik asma yaprağı üretimi, Tekirdağ Bağcılık Arş. Ens. Müd., çiftçi broşürü, yayın no:22 (liflet).
  • Gülcü, M., 2010. Traditional grape products of thracian region and local production form in Turkey. 33 rd World Congress of Vine and Wine, 20-25 June 2010, Tbilisi, Georgia.
  • Karaoğlu, M., 2011. Zirai Meteorolojik açıdan Iğdır iklim etüdü, Iğ- dır Ünv, Fen Bil Ens. Der. 1 (1): 97-104 s.
  • Yağcı, A., Odabaş, F., 2002. Tokat Yöresinde Yeni bağcılığa Geçişte Karşılaşılan sorunlar. Türkiye V. Bağcılık ve şarapçılık sem- pozyumu 5-9 Ekim Nevşehir. 422-427. s.
  • Yavaş, İ., Fidan, Y., 1986. Üzüm Değerlendirme Şekillerinin İnsan Sağlığı Yönünden Önemi. Gıda Sanayinin Sorunları ve Ser- best Bölgenin Gıda Sanayine Beklenen Etkileri Sempozyumu. 15-17 Ekim 1986, Adana 216-221. s.

Iğdır Yöresinde Salamuralık Asma Yaprağı Üretim İmkanları

Yıl 2012, Cilt: 2 Ek:A Sayı: 2 Sp:A, 9 - 14, 30.06.2012

Öz

Türkiye’de bağcılık temel tarımsal faaliyet kollarından biri olup hem üzüm hem de salamura asma yaprağı
üretilir. Tokat ve Manisa gibi yörelerde salamura yaprak üretimi; üzüm üretiminden daha ekonomik, daha kolay
pazarlanabilir ve depolanabilir olması nedeniyle yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Bundan dolayı birçok çiftçi
bu yörelerde salamura yaprak üretimine yönelmektedirler. Salamura asma yaprağı üretimi ve tüketimi son yıllarda
Türkiye’de sürekli olarak artmaktadır. Ayrıca salamuralık asma yaprağına olan talep özellikle son yıllarda batı ülkelerinde
ve hazır gıda sektöründeki gelişmeler nedeniyle artmaktadır. Salamura asma yaprağı üretimi için Narince,
Sultani Çekirdeksiz ve Yapıncak üzüm çeşitleri daha uygundur. Iğdır bağcılık için uygun bir ekolojiye sahiptir.
Bundan dolayı salamuralık yaprak bağcılığı Iğdır için alternatif üretim modellerinden biri olabilir. Salamura asma
yağrağı Igdır yöresinde ekonomiye önemli katkı sağlayabilir.

Kaynakça

  • Adınır, M., 2011. Salamuralık Yaprak Toplanan Omcalardaki Ko- ruk Üzümün (Vitis Vinifera) Turşu Olarak Değerlendirilmesi. GOÜ Üniv. Fen Bil. Ens. Yük. Lis. Tezi, 54 s.
  • Ağaoğlu, Y.S., Yazgan, A., Kara, Z., 1988. Tokat yöresinde Yaprak salamuracılığına yönelik asma yetiştiriciliği üzerinde bir araş- tırma. Türkiye II. Bağcılık sempozyumu 31 5-03,6- 1988 Bur- sa.
  • Anonim 2005. İGEME, İhracatı Geliştirme Merkezi İnternet Sayfa- sı, www.igeme.org.tr.
  • Anonim, 2010. Tokat İlinin Tarımsal Yapısı ve Potansiyeli, TC To- kat Valiliği, 76 s.
  • Anonim, 2011a. http://manisaolay.com/haber-150-Muthis-bir- proje .html (erişim 05 01 2012). Anonim 2011b.
  • http://www.tazeyaprak.com/index.
  • php?do=dynamic/view&pid=7 (erişim 05 01 2012).
  • Anonim, 2011c. http://www.haberler.com/uzumden-once-yapragi- kazandiriyor-2716637-haberi/ (erişim 05 01 2012).
  • Anonim,2011d.http://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/SonDakika.as px?aType=SonDakika&ArticleID=989387&Date=10.09.200 8&Kategori=ekonomi&b=Pazarda%20yaprak%20satan%20 kardesler,%20birikimleri%20ile%20fabrika%20kurdu (erişim 05 01 2012).
  • Cangi, R., Kaya, C., Kılıç, D., Yıldız, M., 2005. Tokat Yöresinde Salamuralık Asma Yaprak Üretimi, Hasad ve İşlemede Kar- şılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri 6. Ulusal Bağ. Sem., Bil.kitabı (2005), Cilt:2, 632-640, Tekirdağ, 19-23 Eylül 2005.
  • Cangi, R., Adınır, M., Yağcı, A., Topçu, N., Sucu, S., 2011. “Sala- muralık Yaprak Üretilen Bağlarda Farklı Üretim Modellerinin Ekonomik Analizi” Iğdır Ünv. Fen Bil. Ens. Dergisi, 1(2):77- 84.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sun Fidan A.Ş., Mesleki Kitaplar Se- risi:1. Fersa Matbaacılık San. ve Tic. Ltd. Şti., Ankara, 253 s.
  • Çelik, H., Kunter, B., Söylemezoğlu, G., Ergül, A., Çelik, H., Kara- taş, H., Özdemir, G., Atak, A., 2010. Bağcılığın Geliştirilme- si Yöntemleri ve Üretim hedefleri, TZM VII. Teknik kongresi 11-15 ocak, 2010. Ankara 493-513.s.
  • FAO, 2011. www.fao.org.
  • Ertürk, A., 2009. “Tekirdağ ilinde yetiştirilen Yapıncak Üzüm Çe- şidinin yapraklarında salamura öncesi ve sonrası fungisit ka- lıntı miktarı” Namık Kemal Üniversitesi. Fen Bil. Ens. Bitki Kor. ABD. 29 s.
  • Göktürk., N., Artık, N., Yavaş, İ., Fidan, Y., 1997. Bazı üzüm çeşit- leri ve asma anacı yapraklarının yaprak konservesi olarak de- ğerlendirilme olanakları üzerinde bir araştırma. Gıda, (1997) 22 (1):15-23. s.
  • Gülcü, M., 2009. Yemeklik asma yaprağı üretimi, Tekirdağ Bağcılık Arş. Ens. Müd., çiftçi broşürü, yayın no:22 (liflet).
  • Gülcü, M., 2010. Traditional grape products of thracian region and local production form in Turkey. 33 rd World Congress of Vine and Wine, 20-25 June 2010, Tbilisi, Georgia.
  • Karaoğlu, M., 2011. Zirai Meteorolojik açıdan Iğdır iklim etüdü, Iğ- dır Ünv, Fen Bil Ens. Der. 1 (1): 97-104 s.
  • Yağcı, A., Odabaş, F., 2002. Tokat Yöresinde Yeni bağcılığa Geçişte Karşılaşılan sorunlar. Türkiye V. Bağcılık ve şarapçılık sem- pozyumu 5-9 Ekim Nevşehir. 422-427. s.
  • Yavaş, İ., Fidan, Y., 1986. Üzüm Değerlendirme Şekillerinin İnsan Sağlığı Yönünden Önemi. Gıda Sanayinin Sorunları ve Ser- best Bölgenin Gıda Sanayine Beklenen Etkileri Sempozyumu. 15-17 Ekim 1986, Adana 216-221. s.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Bahçe Bitkileri / Horticulture
Yazarlar

Rüstem Cangi

Adem Yağcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2012
Gönderilme Tarihi 19 Aralık 2011
Kabul Tarihi 22 Nisan 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 2 Ek:A Sayı: 2 Sp:A

Kaynak Göster

APA Cangi, R., & Yağcı, A. (2012). Iğdır Yöresinde Salamuralık Asma Yaprağı Üretim İmkanları. Journal of the Institute of Science and Technology, 2 Ek:A(2 Sp:A), 9-14.
AMA Cangi R, Yağcı A. Iğdır Yöresinde Salamuralık Asma Yaprağı Üretim İmkanları. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Eylül 2012;2 Ek:A(2 Sp:A):9-14.
Chicago Cangi, Rüstem, ve Adem Yağcı. “Iğdır Yöresinde Salamuralık Asma Yaprağı Üretim İmkanları”. Journal of the Institute of Science and Technology 2 Ek:A, sy. 2 Sp:A (Eylül 2012): 9-14.
EndNote Cangi R, Yağcı A (01 Eylül 2012) Iğdır Yöresinde Salamuralık Asma Yaprağı Üretim İmkanları. Journal of the Institute of Science and Technology 2 Ek:A 2 Sp:A 9–14.
IEEE R. Cangi ve A. Yağcı, “Iğdır Yöresinde Salamuralık Asma Yaprağı Üretim İmkanları”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 2 Ek:A, sy. 2 Sp:A, ss. 9–14, 2012.
ISNAD Cangi, Rüstem - Yağcı, Adem. “Iğdır Yöresinde Salamuralık Asma Yaprağı Üretim İmkanları”. Journal of the Institute of Science and Technology 2 EK:A/2 Sp:A (Eylül 2012), 9-14.
JAMA Cangi R, Yağcı A. Iğdır Yöresinde Salamuralık Asma Yaprağı Üretim İmkanları. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2012;2 Ek:A:9–14.
MLA Cangi, Rüstem ve Adem Yağcı. “Iğdır Yöresinde Salamuralık Asma Yaprağı Üretim İmkanları”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 2 Ek:A, sy. 2 Sp:A, 2012, ss. 9-14.
Vancouver Cangi R, Yağcı A. Iğdır Yöresinde Salamuralık Asma Yaprağı Üretim İmkanları. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2012;2 Ek:A(2 Sp:A):9-14.