This study was conducted to determine fatty acid profiles in relation to kernel taste (sweet and bitter) and kernel formation (single and double kernel) in native almond genotypes (Prunus amygdalus Batsch) from Tunceli and Balıkesir. The bitter and sweet kernelled almond genotypes from Tunceli averagely contained 52.8% and 54.0% fat, 6.27% and 6.2% palmitic acid, 0.57% and 0.62% palmitoleic acid, 1.63% and 1.43% stearic acid, 72.47% and 74.06% oleic acid, and 18.69% and 17.23% linoleic acid, respectively, and they had statistically insignificant means for fatty acid profiles. The double and single kernels of genotypes from Balıkesir averagely contained 54.4% and 55.7% fat, 6.1 % and 6.43% palmitic acid, 0.40% and 0.44% palmitoleic acid, 1.99% and 1.96% stearic acid, 69.84% and 72.39% oleic acid, and 21.25% and 17.89% linoleic acid, respectively. Oil composition of almond genotypes was not influenced by kernel taste statistically. In addition, single and double kernels of same genotypes had also insignificant means in fatty acid profiles
Bu çalışma, Tunceli ve Balıkesir’den alınan badem genotiplerinde iç badem tadı (tatlı ve acı) ve iç badem sayısı oluşumuyla (tek ve çift iç) ilgili olarak, yağ asidi içeriklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Ortalama olarak sırasıyla % 52.8 ve % 54.0 yağ, % 6.27 ve % 6.23 palmitik asit, % 0.57 ve % 0.62 palmitoleik asit, % 1.63 ve % 1.43 stearik asit, % 72.47 ve % 74.06 oleik asit, % 18.69 ve % 17.23 linoleik asit içeren Tunceli yöresinin acı ve tatlı içli badem genotiplerinde, yağ asidi profilleri bakımından istatistiki önemsiz farklar bulunmuştur. Balıkesir yöresi badem genotiplerinde, aynı genotiplerin çift ve tek iç meyveleri sırasıyla ortalama % 54.4 ve % 55.7 yağ, % 6.12 ve % 6.43 palmitik asit, % 0.40 ve % 0.44 palmitoleik asit, % 1.99 ve % 1.96 stearik asit, % 69.84 ve % 72.39 oleik asit, % 21.25 ve % 17.89 linoleik asit içermişlerdir. İncelenen genotiplerin yağ profilleri iç tadından istatistiksel olarak etkilenmemiştir. Bunun yanında, aynı genotiplerin tek ve çift içleri arasında yağ profilleri yönünden istatistiki önemsiz farklar belirlenmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Bahçe Bitkileri / Horticulture |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2013 |
Gönderilme Tarihi | 25 Kasım 2012 |
Kabul Tarihi | 18 Ocak 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 3 Sayı: 1 |