This study was carried out to determine vegetative and generative growth of apricot cultivars Zaza,
Çataloğlu, Kabaaşı and Hacıhaliloğlu in Bingöl conditions between 2011 and 2012. In the present study, ranges
for the new shoot length 52.40 cm and 155.60 cm, new shoot diameter 4.32 mm and 12.48 mm and trunk diameter
12.18 mm and 54.22 mm were obtained. The rst owering and end of owering in the earliest Zaza varieties, in
the latest Hacıhaliloğlu varieties was seen. It was evaluated that Bingöl region have a potency of apricot production.
Balta, F., Kaya, T., Yarılgaç, T., Kazankaya, A., Balta, M.F., Koyuncu, M.A., 2002. Promising apricot genetic resources from the Lake Van Region. Genetic Resources and Crop Evolution, 49: 409–413.
Batmaz, M.F., 2005. Bazı kayısı genotiplerinin Adana ekolojik koşullarında verim ve kaliteleri. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enst., (Y. Lisans Tezi, Basılmamış), Adana.
Bolat, İ., 1994. Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü danlık arazisinde bazı meyve türlerinde çöğür gelişiminin incelenmesi üzerine bir araştırma. Atatürk Ü.Zir.Fak.Der. 25 (1), 67-77.
Bostan, S.Z., 1994. Bazı kayısı çeşitlerinde meyve ve yaprak özellikleri arasında ilişkiler üzerine bir araştırma. Y.Y.Ü. Zir. Fak. Dergisi, 4: 55-66.
Durmuş, E., Yiğit, A., 2003. Türkiye’nin Meyve Üretim Yöreleri, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi(Fırat University Journal Of Social Science), Cilt: 13, Sayı: 2, Sayfa: 23-54.
Ercişli, S., 2004. A Short Review of the Fruit Germplasm Resources of Turkey, Genetic Resources and Crop Evolution 51: 419– 435.
Eriş, A., Barut, E., 2000. Ilıman İklim Meyveleri-1. Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa, Sayfa:65.
Ertürk, Y., Güleryüz, M., 2008. Bazı Yerli ve Yabancı Kayısı Çeşitlerinin Erzincan Koşullarındaki Vejetatif ve Generatif Gelişme Durumlarının Belirlenmesi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 39 (1), 9-14.
Gülcan, R., 2001. Kayısı Araştırmaları (KAYSAR) Ünitesi Kapsamında Yer Alan Projelerin Tanıtımı. Kayısı Sempozyumu, Malatya, Sayfa: 14-20.
Janick, J., Moore, J.N., 1975. Apricots. Advences in fruit breeding. West Lafayette, Pordue, Researces Foundation, USA.
Kaşka, N., Onur, C., Çınar, A., 1982. Akdeniz bölgesi için erkenci kayısı çeşit seleksiyonu, Tübitak-Toac, ABBA Ünitesi, No:2.
Mehlenbacher, A.S., Cociu, V., Hough, F.L., 1991. Apricots (Prunus) In:J.N.Moore and J.R.Ballington Jr. Eds). Genetic Reseourches of Temperate Fruit and Nut Crops. Acta Hort., 290:65-107.
Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M., 2004. Ilıman İklim Meyve Türleri. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova-İzmir, Vol:1, Sayfa:68.
Tekintaş, E., Akça, Y. Yılmaz, S., 1991. Van ekolojik koşullarında bazı sert ve yumuşak çekirdekli meyve türlerinin çöğürlerinde yıllık boy ve en gelişimlerinin saptanması üzerinde araştırmalar. Y.Y.Ü. Ziraat Fak. Derg., 1 (2): 1-11.
Yarılgaç, T., Kazankaya, A., 2002. Bazı kayısı çeşitlerinin Van ekolojisindeki adaptasyonları üzerinde araştırmalar (1998- 2000 dilimi). KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 5(1), 131- 139.
Bazı Kayısı Çeşitlerinin Bingöl Bölgesindeki Gelişim Durumlarının Belirlenmesi
Bu araştırma 2011-2012 yıllarında, Bingöl ekolojik şartlarında yetiştirilen bazı kurutmalık kayısı çeşitlerinin
generatif ve vejetatif gelişim durumlarını belirlemek üzere yürütülmüştür. Denemede Zaza, Çataloğlu, Kabaaşı
ve Hacıhaliloğlu çeşitleri kullanılmıştır. İnceleme sonucunda; yeni sürgün boyu 155.60 cm ile 52.40 cm, yeni
sürgün çapı 12.48 mm ile 4.32 mm, gövde çapı 54.22 mm ile 12.18 mm arasında gelişim göstermiştir. Çiçeklenme
başlangıcı ve çiçeklenme sonu en erken Zaza çeşidinde, en geç Hacıhaliloğlu çeşidinde görülmüştür. Bu bulgular
ışığında Bingöl yöresinin kayısı üretim deseni içerisinde yer alabilecek imkanlara sahip olduğu değerlendirilmiştir.
Balta, F., Kaya, T., Yarılgaç, T., Kazankaya, A., Balta, M.F., Koyuncu, M.A., 2002. Promising apricot genetic resources from the Lake Van Region. Genetic Resources and Crop Evolution, 49: 409–413.
Batmaz, M.F., 2005. Bazı kayısı genotiplerinin Adana ekolojik koşullarında verim ve kaliteleri. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enst., (Y. Lisans Tezi, Basılmamış), Adana.
Bolat, İ., 1994. Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü danlık arazisinde bazı meyve türlerinde çöğür gelişiminin incelenmesi üzerine bir araştırma. Atatürk Ü.Zir.Fak.Der. 25 (1), 67-77.
Bostan, S.Z., 1994. Bazı kayısı çeşitlerinde meyve ve yaprak özellikleri arasında ilişkiler üzerine bir araştırma. Y.Y.Ü. Zir. Fak. Dergisi, 4: 55-66.
Durmuş, E., Yiğit, A., 2003. Türkiye’nin Meyve Üretim Yöreleri, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi(Fırat University Journal Of Social Science), Cilt: 13, Sayı: 2, Sayfa: 23-54.
Ercişli, S., 2004. A Short Review of the Fruit Germplasm Resources of Turkey, Genetic Resources and Crop Evolution 51: 419– 435.
Eriş, A., Barut, E., 2000. Ilıman İklim Meyveleri-1. Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa, Sayfa:65.
Ertürk, Y., Güleryüz, M., 2008. Bazı Yerli ve Yabancı Kayısı Çeşitlerinin Erzincan Koşullarındaki Vejetatif ve Generatif Gelişme Durumlarının Belirlenmesi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 39 (1), 9-14.
Gülcan, R., 2001. Kayısı Araştırmaları (KAYSAR) Ünitesi Kapsamında Yer Alan Projelerin Tanıtımı. Kayısı Sempozyumu, Malatya, Sayfa: 14-20.
Janick, J., Moore, J.N., 1975. Apricots. Advences in fruit breeding. West Lafayette, Pordue, Researces Foundation, USA.
Kaşka, N., Onur, C., Çınar, A., 1982. Akdeniz bölgesi için erkenci kayısı çeşit seleksiyonu, Tübitak-Toac, ABBA Ünitesi, No:2.
Mehlenbacher, A.S., Cociu, V., Hough, F.L., 1991. Apricots (Prunus) In:J.N.Moore and J.R.Ballington Jr. Eds). Genetic Reseourches of Temperate Fruit and Nut Crops. Acta Hort., 290:65-107.
Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M., 2004. Ilıman İklim Meyve Türleri. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova-İzmir, Vol:1, Sayfa:68.
Tekintaş, E., Akça, Y. Yılmaz, S., 1991. Van ekolojik koşullarında bazı sert ve yumuşak çekirdekli meyve türlerinin çöğürlerinde yıllık boy ve en gelişimlerinin saptanması üzerinde araştırmalar. Y.Y.Ü. Ziraat Fak. Derg., 1 (2): 1-11.
Yarılgaç, T., Kazankaya, A., 2002. Bazı kayısı çeşitlerinin Van ekolojisindeki adaptasyonları üzerinde araştırmalar (1998- 2000 dilimi). KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 5(1), 131- 139.
Osmanoğlu A., Kaya, T., & Demı̇rhan B. (2014). Determination of Plant Growing of Some Apricot Cultivars in Bingöl Region. Journal of the Institute of Science and Technology, 4(1), 21-28.
AMA
Osmanoğlu A, Kaya T, Demı̇rhan B. Determination of Plant Growing of Some Apricot Cultivars in Bingöl Region. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Mart 2014;4(1):21-28.
Chicago
Osmanoğlu Abdullah, Tuncay Kaya, ve Demı̇rhan Barış. “Determination of Plant Growing of Some Apricot Cultivars in Bingöl Region”. Journal of the Institute of Science and Technology 4, sy. 1 (Mart 2014): 21-28.
EndNote
Osmanoğlu A, Kaya T, Demı̇rhan B (01 Mart 2014) Determination of Plant Growing of Some Apricot Cultivars in Bingöl Region. Journal of the Institute of Science and Technology 4 1 21–28.
IEEE
Osmanoğlu A., T. Kaya, ve Demı̇rhan B., “Determination of Plant Growing of Some Apricot Cultivars in Bingöl Region”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 4, sy. 1, ss. 21–28, 2014.
ISNAD
Osmanoğlu Abdullah vd. “Determination of Plant Growing of Some Apricot Cultivars in Bingöl Region”. Journal of the Institute of Science and Technology 4/1 (Mart 2014), 21-28.
JAMA
Osmanoğlu A, Kaya T, Demı̇rhan B. Determination of Plant Growing of Some Apricot Cultivars in Bingöl Region. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2014;4:21–28.
MLA
Osmanoğlu Abdullah vd. “Determination of Plant Growing of Some Apricot Cultivars in Bingöl Region”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 4, sy. 1, 2014, ss. 21-28.
Vancouver
Osmanoğlu A, Kaya T, Demı̇rhan B. Determination of Plant Growing of Some Apricot Cultivars in Bingöl Region. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2014;4(1):21-8.