The effect of preharvest salicylic acid (SA) treatments on some oil quality and characteristics of fresh thyme (Origanum onites L.) during storage were investigated. The thyme plants were grouped in three blocks for each SA treatment in an orchard. The first group of plants was treated with 1.5 mM SA 20 days before the bloom stage. The second and third group thymes were treated with 1.5 mM SA and only tap water (control), respectively, 10 days before full bloom. The thyme plants harvested at the full bloom stage were transported immediately to the laboratory. The thyme samples were placed in modified atmosphere packaging (MAP) bags and were stored at 1°C and 90 ± 3% relative humidity (RH) for 25 days. Weight loss, leaf color, respiration rate, gas composition in MAP, ethylene production, essential oil and carvacrol content, and sensory quality of thymes were determined during cold storage. SA-treated thymes gave better visual quality, respiration rate, carvacrol content, and ethylene production than the control. As a result, it was determined that preharvest SA treatment could be a promising tool for delaying quality losses in thyme during storage in MAP.
Origanum onites L. Preservation Essential oil Salicylic acid
Derim öncesi salisilik asit (SA) uygulamasının soğukta depolama boyunca taze kekiğin (Origanum onites L.) bazı kalite ve yağ özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. SA uygulamaları için kekikler arazi üzerinde 3 gruba ayrılmıştır. Birinci grup kekiklere tam çiçeklenmeden 20 gün önce 1.5 mM SA uygulaması yapılmıştır. İkinci grup ve kontrol örneklerine tam çiçeklenmeden 10 gün önce sırasıyla 1.5 mM SA ve sadece saf su uygulaması yapılmıştır. Tam çiçeklenme döneminde derilen kekikler hemen laboratuvara nakledilmiştir. MAP’lara yerleştirilen kekikler, 1°C ve %90 ± 3 oransal nemde 25 gün depolanmıştır. Soğukta depolama boyunca ağırlık kaybı, yaprak rengi, solunum hızı, etilen üretimi, MAP içi gaz bileşimi, uçucu yağ ve karvakrol içeriği analizleri ile duyusal değerlendirmeler yapılmıştır. SA uygulanmış kekikler kontrol örneklerine kıyasla solunum hızı, etilen üretimi, karvakrol içeriği ve dış görünüş bakımından daha iyi sonuçlar vermiştir. Sonuç olarak, derim öncesi SA uygulamasının MAP içerisinde depolanan taze kekiklerde, kalite kayıplarının geciktirilmesi bakımından ümitvar olabileceği belirlenmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Bahçe Bitkileri / Horticulture |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Ağustos 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2023 |
Gönderilme Tarihi | 16 Mart 2023 |
Kabul Tarihi | 12 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 3 |