Dünyada, son yıllarda meydan gelen ekonomik gelişim ve dönüşüm süt ve süt ürünleri üretim, tüketim
ve ticaretini de etkilemiştir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde kişi başına düşen gelir ve nüfustaki artış zorunlu
gıda maddesi olan ve insan beslenmesinde önemli bir yer tutan süt ve süt ürünleri tüketimini arttırmıştır. Süt ve
süt ürünleri talebinde meydana gelen bu artış, süt ve süt ürünleri üretiminin ve ticaretinin de artmasına neden
olmuş ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde süt ve süt ürünleri sektörünün, ulusal ve uluslararası yatırımlar çeken
bir pazar haline dönüşmesine katkı sağlamıştır. Bu çalışmada dünya süt ve süt ürünleri üretim, tüketim, yat ve
ticaretinde meydana gelen değişmelerin genel bir değerlendirmesi yapılarak dünyadaki trendin ne yönde olduğu
vurgulanmaya çalışılmıştır. Dünyada toplam süt üretiminin giderek arttığı ve üretimde AB (% 20.57) ilk sırayı
alırken onu sırası ile Hindistan (% 16.56) ve ABD (% 12.05) izlemektedir. Dünyada kişi başına süt tüketimi 2006
yılında 101 kg iken, 2012 yılında 109 kg yükselmiştir. Dünyada süt ürünleri üretim, tüketim ve ticaretinde de artış
trendi devam etmektedir. Özellikle son yıllarda Yeni Zelanda ve Avusturalya’nın süt ürünleri ihraç pazarındaki
payı artarken, AB’nin payı azalmaktadır. Dünya süt ürünleri ithalat pazarında Çin, Rusya, Meksika ve Japonya’nın
ağırlığı devam etmektedir.
Çapraz, İ., Yılmaz, V., 2005. Süt ve Süt Ürünleri Sektör Pro li İstanbul Ticaret Odası, Kobi Araştırma ve Geliştirme Şubesi http://wwwitoorgtr/Dokuman/Sektor/1-85pdf (04052014)
FAPRI, 2011. World Agricultural Outlook Food and Agricultural Policy Research Institute, Iowa State Universty, Ames, Iowa, USA
IDF, 2010. Bulletin of the International Dairy Federation 446/2010, Brussels, Belgium
Knips, V., 2014. Developing Countries and the Global Dairy Sector, Part I: Global Overview http://wwwfaoorg/ag/ againfo/programmes/en/pplpi/docarc/execsumm_wp30pdf (04052014)
TEPAV, 2012. Konya’da Tarımsal Sanayide Yapısal Özelliklerinin Analizi ve Rekabet Stratejilerinin Belirlenmesi, Süt ve Süt Ürünleri İmalat Sektörü Sonuç Raporu Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
In recent years around the world, the economic development and transformation occurring in milk
and milk products production have affected consumption and trade. Especially in developing countries, the increase
in per capita income and population required additional milk and milk products which hold an important place in
human nutrition. This increased demand for milk and dairy products led to an increase in milk and dairy products
production and trade especially in developing countries. As a result of these developments, milk and milk products
sector has become an area to attract national and international investments. In this study, the objective is to make
an overall assessment of the world of milk and dairy products in terms of production, consumption, prices and
trade and to determine the changes and emphasize the trends in these areas. E.U. ranks rst in total milk production
(20.57%) fallowed by India (16.56 %) and the U.S. (12.05 %). Per capita milk consumption in the World has
increased from101 kg in 2006, to 109 kg in 2012. The upward trend in World milk production, consumption and
trade continues. Especially in recent years New Zealand and Australia’s export market share for dairy products is
increasing while the EU’s share is declining. The importance of China, Russia, Mexico and Japan continues in the
imports of dairy products.
Çapraz, İ., Yılmaz, V., 2005. Süt ve Süt Ürünleri Sektör Pro li İstanbul Ticaret Odası, Kobi Araştırma ve Geliştirme Şubesi http://wwwitoorgtr/Dokuman/Sektor/1-85pdf (04052014)
FAPRI, 2011. World Agricultural Outlook Food and Agricultural Policy Research Institute, Iowa State Universty, Ames, Iowa, USA
IDF, 2010. Bulletin of the International Dairy Federation 446/2010, Brussels, Belgium
Knips, V., 2014. Developing Countries and the Global Dairy Sector, Part I: Global Overview http://wwwfaoorg/ag/ againfo/programmes/en/pplpi/docarc/execsumm_wp30pdf (04052014)
TEPAV, 2012. Konya’da Tarımsal Sanayide Yapısal Özelliklerinin Analizi ve Rekabet Stratejilerinin Belirlenmesi, Süt ve Süt Ürünleri İmalat Sektörü Sonuç Raporu Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Terı̇n M. (2014). Dünya Süt ve Süt Ürünleri Üretim, Tüketim, Fiyat ve Ticaretindeki Gelişmeler. Journal of the Institute of Science and Technology, 4(3), 53-63.
AMA
Terı̇n M. Dünya Süt ve Süt Ürünleri Üretim, Tüketim, Fiyat ve Ticaretindeki Gelişmeler. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Eylül 2014;4(3):53-63.
Chicago
Terı̇n Mustafa. “Dünya Süt Ve Süt Ürünleri Üretim, Tüketim, Fiyat Ve Ticaretindeki Gelişmeler”. Journal of the Institute of Science and Technology 4, sy. 3 (Eylül 2014): 53-63.
EndNote
Terı̇n M (01 Eylül 2014) Dünya Süt ve Süt Ürünleri Üretim, Tüketim, Fiyat ve Ticaretindeki Gelişmeler. Journal of the Institute of Science and Technology 4 3 53–63.
IEEE
Terı̇n M., “Dünya Süt ve Süt Ürünleri Üretim, Tüketim, Fiyat ve Ticaretindeki Gelişmeler”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 4, sy. 3, ss. 53–63, 2014.
ISNAD
Terı̇n Mustafa. “Dünya Süt Ve Süt Ürünleri Üretim, Tüketim, Fiyat Ve Ticaretindeki Gelişmeler”. Journal of the Institute of Science and Technology 4/3 (Eylül 2014), 53-63.
JAMA
Terı̇n M. Dünya Süt ve Süt Ürünleri Üretim, Tüketim, Fiyat ve Ticaretindeki Gelişmeler. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2014;4:53–63.
MLA
Terı̇n Mustafa. “Dünya Süt Ve Süt Ürünleri Üretim, Tüketim, Fiyat Ve Ticaretindeki Gelişmeler”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 4, sy. 3, 2014, ss. 53-63.
Vancouver
Terı̇n M. Dünya Süt ve Süt Ürünleri Üretim, Tüketim, Fiyat ve Ticaretindeki Gelişmeler. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2014;4(3):53-6.