In this study, it was used 17 bread wheat lines which is selected from regional yield trials of bead
wheat and 8 cultivars (Basribey-95, Kaşifbey-95, Pamukova-97, Tahirova-2000, Adana-99, Sakin, Nurkent ve
Canik-2003) in order to determine grain yield and some quality traits under ecological condition of South Eastern
Anatolia. The experiments was conducted in 2004-2005 growing seasons in Diyarbakır and Ceylanpınar location
under rain fed conditions, with randomized complete block design with 4 replications. Grain yield and different
commercial and technological traits were considered: days to heading, plant weight, weight of hectoliter, thousand
kernel weight, protein content, SDS sedimentation test, hardness (PSI) alveograph (energy value) (W), dough
balance (P/G) and curve length (L). Grain yield in Diyarbakır location was between 382.3-606.7 kg da-1 while it
was determined as 95.0-391.3 kg da-1 in Ceylanpınar location. The results also showed that genotypes and traits
(GT) could be classi ed into three groups based on GT biplot analyses that based on the visual correlation between
traits. According to the results of the research, genotypes with appropriate combination in terms of examined traits
were selected for national breeding program of bread wheat.
Bread wheat grain yield GT Biplot analysis and quality traits
Bu araştırma Ülkesel Serin İklim Tahılları projesi çerçevesinde bölge verim denemelerinden seçilen ileri
kademe ekmeklik buğdayı hatlarının Güneydoğu Anadolu Bölgesi ekolojik şartlarında tane verimi ve bazı kalite
özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak 17 ekmeklik buğday ileri hattı ile
8 adet tescilli ekmeklik buğday çeşidi (Basribey-95, Kaşifbey-95, Pamukova-97, Tahirova-2000, Adana-99, Sakin,
Nurkent ve Canik-2003) kullanılmıştır. Denemeler 2004-2005 yılında Tesadüf Blokları deneme desenine göre 4
tekerrürlü olarak Diyarbakır ve Ceylanpınar lokasyonlarında yağışa dayalı şartlarda yürütülmüştür. Çalışmada tane
verimi ile birlikte başaklanma süresi (BS), bitki boyu (BB), bin tane ağırlığı (BİNTA), hektolitre ağırlığı (HL),
SDS sedimantasyon testi, danede protein oranı (TP), sertlik derecesi (PSI), enerji değeri (W), hamur dengesi (P/G)
ve kurve taban uzunluğu (L) incelenmiştir. Tane verimi Diyarbakır lokasyonunda 382.3-606.7 kg da-1 arasında
değişirken Ceylanpınar lokasyonunda 95.0-391.3 kg da-1 arasında değişim göstermiştir. Genotip ve karakterler arası
(GK) ilişkileri göstermeye esas GK biplot analizinde üç farklı grup oluşmuştur. Tane verimi ve kalite özellikleri
yönünden öne çıkan genotipler ülkesel buğday ıslah programlarında değerlendirilmiştir.
Biplot analizi ekmeklik buğday kalite özellikleri tane verimi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tarla Bitkileri / Field Crops |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2014 |
Gönderilme Tarihi | 2 Haziran 2014 |
Kabul Tarihi | 15 Eylül 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 4 Sayı: 4 |