Araştırma Makalesi

KÜRESEL SORUNLAR EKONOMİK KRİZLERİN ULUSLARARASI YANSIMALARI

Cilt: 7 Sayı: 1 31 Ocak 2020
  • İbrahim Bora Oran
PDF İndir
TR EN

KÜRESEL SORUNLAR EKONOMİK KRİZLERİN ULUSLARARASI YANSIMALARI

Öz

Bu çalışmanın amacı dünya tarihinde önceki yıllarda ve küreselleşme sürecinde bazı ülkelerde ortaya çıkan ekonomik krizlerin diğer ülkeler üzerindeki etkileri ve gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerdeki etkilenmeler arasındaki farkları araştırmaktır. Bu araştırma ile bazı ülkelerde yaşanan krizlerin hem ortaya çıktığı ülkenin hem de diğer ülkelerin ekonomik verileri üzerinde oluşturduğu değişim oranlarına göre analiz yapılmaktadır. Küreselleşme sonucunda dünyanın ekonomik ve sosyal perspektifinde gözlemlenen yansımaları ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Öncelikle genel olarak ekonomik kriz kavramı ve dünyada meydana gelen önemli büyük krizler hakkında bilgi verilmektedir. Daha sonra yaşanan en büyük finansal krizler olarak bilinen 1929 Büyük Buhran ve 2008 Dünya Ekonomik Krizlerinin başlama nedenleri, etkileri, sonuçları ve süreleri arasındaki farklar örnek alınarak incelenmektedir. Bu çalışma ile krizlerin gelişmiş ülkelerdeki etkilerinin özellikle karlılık oranlarında düşme eğilimi görülmesi, diğer taraftan gelişmekte olan ülke ekonomilerinde uluslararası ticari faaliyetlerinde azalma, üretimin azalması, ihracat oranlarının düşmesi ve toplumsal olarak ekonomik güçlükler ortaya çıkması değerlendirilmektedir. Ülkelerin istihdam oranlarında yaratılan düşme eğiliminin arka planında bu krizlerin yansımaları araştırılarak küreselleşme sistemi bir de krizler açısından irdelenmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ALBERTINI. J. M. (1990), Ekonomik Sistemler (Uygulamada Kapitalizm ve Sosyalizm), Çev. C. UNAY, Bursa: Uludağ Üniversitesi Yayınları.
  2. CENGİZ, A. (2008), 1929 Krizinin İstanbul’a Etkisi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  3. CİCİOĞLU, Ş. ve YILDIZ, A. (2018), Lale Krizinden Günümüze Ekonomik Krizler: Temel Yaklaşımlar ve Ortak Özellikler, Journal of International Management and Social Researches (Uluslararası Yönetim ve Sosyal Araştırmalar Dergisi), ISSN:2148-1415 5(9): 25-38.
  4. ERDÖNMEZ, P. A. (2009), Küresel Kriz ve Ülkeler Tarafından Alınan Önlemler Kronolojisi, Bankacılar Dergisi, 68.
  5. FISHER, I. (1933), The Debt-Deflatıon Theory Of Great Depressıons, in Boomsand Depressions – Some First Principles. Newyork Adelphi Company Publishers. 1-21
  6. GALBRAITH, J. K. (1989), Kuşku Çağı, 2.Baskı, R. AŞÇIOĞLU ve N. HİMMETOĞLU (Çev.), İstanbul: Altın Kitaplar Yayınevi.
  7. GALENSON ve ZELLNER. (1957) http://www.encyclopedia.com/ s: 455, (Erişim Tarihi: 27.02.2012).
  8. GOUVERNEOUR, J. (2007). Kapitalist Ekonominin Temelleri - Çağdaş Kapitalizmin Marksist Ekonomik Tahliline Giriş. Çev.: F. BAŞKAYA, Ankara: İmge Kitabevi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ekonomi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

İbrahim Bora Oran Bu kişi benim
0000-0002-0274-0921
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Ocak 2020

Gönderilme Tarihi

22 Ekim 2019

Kabul Tarihi

6 Ocak 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Oran, İ. B. (2020). KÜRESEL SORUNLAR EKONOMİK KRİZLERİN ULUSLARARASI YANSIMALARI. Journal of Life Economics, 7(1), 41-58. https://doi.org/10.15637/jlecon.7.004