İngiliz Dilinde Sözcüksel Eşdizim: İngilizce Yazan Türk ve İngiliz Yazarların Karşılaştırılması

Cilt: 13 Sayı: 1 1 Haziran 2017
  • Cuneyt Demir
PDF İndir
TR EN

İngiliz Dilinde Sözcüksel Eşdizim: İngilizce Yazan Türk ve İngiliz Yazarların Karşılaştırılması

Öz

ingiliz dili eğitiminde sözcüksel kombinasyonların doğru ve uygun yapılması artan bir şekilde ilgi çekmektedir. Literatürde varolan metot ve tekniklerden en çok sözcüksel eşdizim önemli bir konu olarak ortaya çıkmaktadır. Oysaki, özellikle anadili İngilizce olmayan yazarlar için temel sorunlardan bir tanesi yetersiz kelime kombinasyon bilgisidir. Eşdizim bilgisi ile anadili İngilizce olmayan yazarlar sözcük kullanım becerilerini geliştirmeleri mümkündür. Bu çalışma anadili İngilizce olan ve anadili Türkçe olan yazarların İngilizce yazılmış metinlerini sözcüksel eşdizim bakımından incelemeyi ve aralarında statiksel olarak bir fark olup olmadığını bulmayı amaçlamaktadır. 20 anadili İngilizce olan yazarlar tarafından yazılmış makale ve 20 anadili Türkçe olan yazarlar tarafından İngilizce yazılmış makale olmak üzere toplamda 40 makale incelenmiştir .Sözcüksel eşdizim disiplinlerarası kullanım farklılıkları içerebileceğinden sadece İngiliz Dili Eğitimi alanındaki makaleler incelenmek üzere toplanmıştır. Analizlerden önce 7 alt alana sahip olan bir taksonomi oluşturulmuştur. Veriler Bağımsız T-test ileanalizedilmiştir.Sonuçlarstatikselolarakanlamlıolduğugörülmüştür.Bu çalışma sözcüksel eşdizimin daha iyi akademik yazım için faydalı olup olmadığını da ortaya çıkarma üzerine sonuçlar vermiştir. Son olarak bazı pedagojik öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Cuneyt Demir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2017

Gönderilme Tarihi

1 Haziran 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Demir, C. (2017). Lexical collocations in English: A comparative study of native and non-native scholars of English. Journal of Language and Linguistic Studies, 13(1), 75-87. https://izlik.org/JA25DC58UM
AMA
1.Demir C. Lexical collocations in English: A comparative study of native and non-native scholars of English. Journal of Language and Linguistic Studies. 2017;13(1):75-87. https://izlik.org/JA25DC58UM
Chicago
Demir, Cuneyt. 2017. “Lexical collocations in English: A comparative study of native and non-native scholars of English”. Journal of Language and Linguistic Studies 13 (1): 75-87. https://izlik.org/JA25DC58UM.
EndNote
Demir C (01 Haziran 2017) Lexical collocations in English: A comparative study of native and non-native scholars of English. Journal of Language and Linguistic Studies 13 1 75–87.
IEEE
[1]C. Demir, “Lexical collocations in English: A comparative study of native and non-native scholars of English”, Journal of Language and Linguistic Studies, c. 13, sy 1, ss. 75–87, Haz. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25DC58UM
ISNAD
Demir, Cuneyt. “Lexical collocations in English: A comparative study of native and non-native scholars of English”. Journal of Language and Linguistic Studies 13/1 (01 Haziran 2017): 75-87. https://izlik.org/JA25DC58UM.
JAMA
1.Demir C. Lexical collocations in English: A comparative study of native and non-native scholars of English. Journal of Language and Linguistic Studies. 2017;13:75–87.
MLA
Demir, Cuneyt. “Lexical collocations in English: A comparative study of native and non-native scholars of English”. Journal of Language and Linguistic Studies, c. 13, sy 1, Haziran 2017, ss. 75-87, https://izlik.org/JA25DC58UM.
Vancouver
1.Cuneyt Demir. Lexical collocations in English: A comparative study of native and non-native scholars of English. Journal of Language and Linguistic Studies [Internet]. 01 Haziran 2017;13(1):75-87. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25DC58UM