Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

17 Ocak 1995 Hyogo Ken Nanbu Depreminde (Japonya) Gözlenen Faylanmalar ve Oluşan Deprem Dalgalarının Özellikleri

Yıl 1996, Cilt: 20 Sayı: 1, 63 - 77, 15.05.1996

Öz

17 Haziran 1995, saat 05.46'da Hyogo Prefecture'nin güney kesimlerinde Rihter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, 5550’den fazla can kaybına neden oldu ve binalar, köprüler, yüksek otobanlar ve demir yolları büyük hasara uğradı. Bu depremin episantrı 34.6° kuzey olarak saptanmıştır ve odak derinliği 14.3 km’dir. Depremin sağ yanal doğrultu atımlı olarak oluştuğunu işaret eden sismik dalgalar, dünyanın çevresindeki değişik yörelerden kaydedildi. Bununla birlikte detaylı dalga analizi, Yokohoma şehir üniversitesinden Prof. Dr. Kikuchi tarafından yapılacak istif içinde 3 aktif fay saptanmıştır. Bunlar Nojima, Rokko ve Maya fay sistemleridir. Maksimum yanal ve düşey hareket Nojima fay sistemindedir, sağ yönlü doğrultu atımlı fayın yanal atımı 180 cm, düşey atımı 135 cm ölçülmüştür. Diğer faylardaki hareket; temel kayanın granit olması, yoğun kentleşme bölgesinde bulunmaları ve kalın alüvyon örtü nedeniyle tanımlanamamıştır. Rokko fay zonuna dahil olan Ocsuki fayı boyunca olan 15 cm’lik hareketin tek bulgusu Sakurai ve diğ. (1995)'ne aittir. Yazarların makalesindeki hareketlere ilişkin örnekler, Rokko fay sistemi içinde yer alan Takarazuka, Nishinomiya ve Kobe şehirlerine aittir, bundan başka deprem dalgalarının sismik karakterleri sunulmuş ve fay mekanizması ile olan ilişkileri tartışılmıştır. Sonuçta Sakurai ve diğ. (1995) zemindeki kalıcı deformasyonu, yapısal dizayndan kaynaklandığını vurgulamışlardır. Deprem, off- shore depremlerinden olup, kıta içinde dalgalar halinde şiddetlenmekte ve yayılmaktadır.

Kaynakça

  • Hirano, M., Fujita, T., 1995, Geological hazards from the from the 1995 Hyogo-ken Nanbu Earthquake with reference to the slip landform along the active faults (Japonca). Earth Science (Chikyu Kagaku), 49 (2), 77 - 84
  • Kikuchi, S., 1995, Source process of the Kobe Earthquake of January 17, 1995 (Japonca). Chishitsu News, 486, 12 -15
  • Lin, A., Imiya. H, Uda, S., Linuma, K., Misawa, T., Yoshida, T., Abematsu, Y., Wada, T. and Kawai, K., 1995, Investigation of the Nojima Earthquake Fault occurred on Awaji Island in the Southern Hyogo Prefecture Earthquake (Japonca). J. Geography (Chigaku Zasshi), 104 (1), 113 - 126
  • Okamoto, A., 1995, Rokko Awaji Island fault system and Hyogo-ken Nanbu Earthquake (Japonca). Chiri, 40 (4), 86 - 97.
  • Sakurai, S., 1995, Hyogo-ken Nanbu Depreminde oluşan hasarlarla ilgili araştırma raporu (Rapor 1). Kobe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayını (Japonca).
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Yer Bilimleri ve Jeoloji Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler - Articles
Yazarlar

Ömer Aydan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Mayıs 1996
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1996
Yayımlandığı Sayı Yıl 1996 Cilt: 20 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Aydan, Ö. (1996). 17 Ocak 1995 Hyogo Ken Nanbu Depreminde (Japonya) Gözlenen Faylanmalar ve Oluşan Deprem Dalgalarının Özellikleri. Jeoloji Mühendisliği Dergisi, 20(1), 63-77.