İnceleme Makalesi

Eğin Mânilerine Biçimsel Açıdan Bir Bakış

Cilt: 1 Sayı: 1 30 Nisan 2024
PDF İndir
EN TR

Eğin Mânilerine Biçimsel Açıdan Bir Bakış

Öz

Mâni, anonim Türk halk edebiyatı nazım biçimlerindendir. Dört dizeden oluşur ve hece ölçüsü ile yazılır. Genellikle hecenin yedili kalıbıyla yazılan mâniler; 8’li, 11’li, 13’lü hece kalıpların da olabilirler. Dört dizeden oluşan diğer nazım biçimlerinde olduğu gibi mânilerde de az sözle çok şey ifade eden özlü bir yapı görülmektedir. Mâniler halk edebiyatı ile ilgili incelemelerde genellikle söylendikleri yöreden ziyade içerikleriyle öne çıkarlar. Eğin’de söylenen mânilerin ise bu duruma istisna oluşturacak biçimde yörenin ismi ile öne çıktığı; yörenin coğrafi, kültürel ve sosyolojik özelliklerini yansıtarak kendine özgü mâni geleneğini oluşturduğu görülmektedir. Eğin diğer ismiyle Kemaliye Doğu Anadolu bölgesinin Yukarı Fırat bölümünde bulunan Erzincan iline bağlı bir ilçedir. Daha önce Diyarbakır, Sivas, Malatya, Elazığ’a da bağlı olan ilçe; kültürel bir kesişim noktası oluşturmuştur. İlçenin arazi yapısının dağlık ve engebeli oluşu ulaşımı son derece güçleştirirken bu durum ekonomik faaliyetlerin kısıtlı olması sonucunu doğurmuştur. Memleketlerinde iş bulamayan Eğinliler çareyi çalışmak için başka yerlere, özellikle de İstanbul’a, gitmekte bulmuştur. Osmanlı’nın son dönemlerinde sarayın et ve odun kethüdalığı Eğinlilere verilmiştir. Fermanla kadınların Eğin dışına çıkmaları yasaklanmıştır. Eğinli erkekler eşlerini ve çocuklarını bırakarak İstanbul’a çalışmaya gitmişlerdir. Eşini gurbete gönderen, yıllarca onun yolunu hasretle gözleyen Eğinli kadınlar ise bu duygularını mâni söyleyerek dile getirmişlerdir. Çalışmamızda doksan iki adet Eğin mânisi biçimsel açıdan incelenmiştir. Hece ölçüsü, durak kalıbı, uyak çeşidi, uyak örgüsü ve konuları itibarıyla yapılan incelemeler sonucunda Eğin mânilerinin sahip olduğu genel özellikler ortaya konmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akpınar, E. (2012). Eğin türkülerinin coğrafi analizi. İnternatiolPeriodicalfortheLanguages, LiteratureandHistory of TurkıshorTurkie , 4 (7), 253-274.
  2. Albayrak, N. (2010). Ansiklopedik halk edebiyat sözlüğü (Vol. 200). Kapı Yayınları.
  3. Çalka, M. S. (2022). Türk edebiyatının tek dörtlük nazım şekillerine dair tespitler: mâni, tuyuğ ve rubâî. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, 3(2), 41-56.
  4. Demir, S. (2007) Kemaliye (Eğin) yöresi halk müziğinin incelenmesi [Yayımlanmış yüksek lisans tezi]. Sakarya Üniversitesi.
  5. Dilçin,C. (2009). Örnekleriyle Türk şiir bilgisi. TDK Yayınları.
  6. Durna, F. ve Durna, K. (2021). Eğin’de söylenen mâniler. Can Yayınları.
  7. Şimşek, E. (2011). Eğin(Kemaliye) "Elagözlüleri"nde gurbet veya İstanbul. Türk Halk Bilimi , 952-966.
  8. Ü. S. Şen, Y. Şen ve Ş. Ö. Akçay, (Ed.). (2022). Müzik araştırmalarında bilimsel yöntem ve yaklaşımlar. Nobel Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Müzik (Diğer)

Bölüm

İnceleme Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

6 Nisan 2024

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2024

Gönderilme Tarihi

21 Şubat 2024

Kabul Tarihi

5 Nisan 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Öztürk, E., & Demir, S. (2024). Eğin Mânilerine Biçimsel Açıdan Bir Bakış. Journal of Music and Folklore Studies, 1(1), 1-14. https://izlik.org/JA68YL73UP
AMA
1.Öztürk E, Demir S. Eğin Mânilerine Biçimsel Açıdan Bir Bakış. JMFS. 2024;1(1):1-14. https://izlik.org/JA68YL73UP
Chicago
Öztürk, Ezgi, ve Sertan Demir. 2024. “Eğin Mânilerine Biçimsel Açıdan Bir Bakış”. Journal of Music and Folklore Studies 1 (1): 1-14. https://izlik.org/JA68YL73UP.
EndNote
Öztürk E, Demir S (01 Nisan 2024) Eğin Mânilerine Biçimsel Açıdan Bir Bakış. Journal of Music and Folklore Studies 1 1 1–14.
IEEE
[1]E. Öztürk ve S. Demir, “Eğin Mânilerine Biçimsel Açıdan Bir Bakış”, JMFS, c. 1, sy 1, ss. 1–14, Nis. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68YL73UP
ISNAD
Öztürk, Ezgi - Demir, Sertan. “Eğin Mânilerine Biçimsel Açıdan Bir Bakış”. Journal of Music and Folklore Studies 1/1 (01 Nisan 2024): 1-14. https://izlik.org/JA68YL73UP.
JAMA
1.Öztürk E, Demir S. Eğin Mânilerine Biçimsel Açıdan Bir Bakış. JMFS. 2024;1:1–14.
MLA
Öztürk, Ezgi, ve Sertan Demir. “Eğin Mânilerine Biçimsel Açıdan Bir Bakış”. Journal of Music and Folklore Studies, c. 1, sy 1, Nisan 2024, ss. 1-14, https://izlik.org/JA68YL73UP.
Vancouver
1.Ezgi Öztürk, Sertan Demir. Eğin Mânilerine Biçimsel Açıdan Bir Bakış. JMFS [Internet]. 01 Nisan 2024;1(1):1-14. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68YL73UP

DİZİNLEME & ÖZETLEME & ARŞİVLEME


 

 32155  32156  download?token=eyJhdXRoX3JvbGVzIjpbXSwiZW5kcG9pbnQiOiJqb3VybmFsIiwib3JpZ2luYWxuYW1lIjoiRXJpaHBsdXMuanBnIiwicGF0aCI6IjAyMDAvMWRkNC84OTJkLzY5ZDRlYjUzMDQxMDQ4LjIwMTgzNzQ5LmpwZyIsImV4cCI6MTc3NTU2NTE1NSwibm9uY2UiOiJiZThiY2Y1YmU2YWZlMzg1OTM0OWZkNzE3Nzc4Njc5MSJ9.7bzG6xdFZsSzXgtCpbRKx2GTy0tbPBE6THI6GTEOODU  30990 

 30994 34277

 

33309 JMFS'de yayınlanan makaleler, bir lisans altında lisanslanmıştır. Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 Uluslararası Lisansı