Yazım Kuralları

A-GENEL ESASLAR

Makale sorumlu yazar tarafından MS-Word® 2010 ve sonrası formatında hazırlanmış olan dosyalar gönderilmelidir.
Yazım Dili TÜRKÇE ve İNGİLİZCE’dir.
Eser bir orijinal araştırma makalesi veya teknik not ise; Türkçe Başlık, Türkçe ÖZET, Anahtar kelimeler, İngilizce Başlık, ABSTRACT, Keywords, GİRİŞ, MATERYAL VE YÖNTEM, BULGULAR VE TARTIŞMA, SONUÇ, TEŞEKKÜR (varsa) ve KAYNAKLAR bölümlerinden oluşmalıdır. Araştırma makalesi İngilizce yazılmışsa; Title, ABSTRACT, Keywords, INTRODUCTION, MATERIALS AND METHODS, RESULTS AND DISCUSSION, CONCLUSION, ACKNOWLEDGEMENTS (If any), REFERENCES ana bölüm başlıklarından oluşmalıdır.
Ana bölüm başlıkları bold ve tümü büyük harflerle 2. derece başlıklar bold ve kelimelerin ilk harfleri büyük diğerleri harfleri küçük, 3. derece başlıklar bold ve sadece ilk kelimenin baş harfi büyük harfle diğer tüm kelimeler tamamen küçük harflerle cümle düzeninde yazılmalıdır.
Ana başlıkların öncesinde ve sonrasında 6 nk boşluk bırakılmalıdır (1.15 cm Kat şeklinde satır aralığında). (Girinti: Sol: 0.63 Sağ: 0 Özel: Asılı Değer: 0.63 Aralık: Önce :6 Sonra:6 Satır Aralığı: Kat, Değer:1.15) Alt başlıklarda ise sadece önceki satırla arasında 6 nk boşluk bırakılmalıdır. Alt başlıktan sonra boşluk bırakılmamalıdır.(Sol: 0.63 Sağ: 0 Özel: ilk Satır Değer: 0.63 Aralık: Önce :6 Sonra:0 Satır Aralığı: Kat, Değer:1.15)
Makalenin Türkçe ve İngilizce başlığı kısa, açıklayıcı, kelimelerin ilk harfleri büyük diğer kelimeler küçük olmalı ve on beş kelimeden (edatlar hariç) fazla olmamalıdır. Matematik formüller makale başlığında olmamalıdır.
Ana Başlıklara ve alt başlıklara numara verilmelidir.


B- SAYFA DÜZENİ İLE İLGİLİ KURALLAR
Metin, A4 boyutundaki sayfaya, 12 punto, Times New Roman yazı tipinde, 1.15 cm (Kat) satır aralığında yazılmalıdır. Makalenin 1. sayfasında yer alan özet ve abstract ikinci sayfaya taşmayacak şekilde yazı puntosu düşürülebilir.
Sayfanın üstünde 2 cm, altında 2 cm, solunda 2 cm ve sağında 2 cm boşluk bırakılmalıdır.
Eserin Türkçe ve İngilizce başlıkları sayfaya ortalanmalı, kalan tüm kısmı iki yana yaslı olarak yazılmalı, paragraf başlarında 1 cm girinti bırakılmalıdır.
Orijinal araştırma makalelerinde en fazla 20 sayfayı ve teknik notlarda ise en fazla 7 sayfayı geçmemelidir. Bu sayfa sınırlarını aşan makaleler dikkate alınmayacaktır.
Dergimizin yazım kurallarına göre yazılmış makale örnekleri aşağıdaki linkler tıklanarak ulaşılabilir.
Araştırma Makalesi (Türkçe)
Research Article (English)


C- ÖZET, ANAHTAR KELİMELER, ABSTRACT, KEYWORDS BÖLÜMLERİ
Türkçe “ÖZET” ve İngilizce “ABSTRACT” bölümlerinin her biri en az 100, en fazla 250 kelimeyi geçmemeli,
Anahtar kelimeler ve Keywords özetleri takiben en az 3, en fazla 6 kelimeden ibaret olacak şekilde yazılmalıdır. Anahtar kelimelerde anahtar kelimenin baş harfi büyük harfle yazılacak. Kelimeler virgül (,) ile ayırt edilip bir karakter boşluk bırakılarak diğer kelimeler yazılmalıdır.


D-ŞEKİL VE ÇİZELGELER
Bütün Şekil ve Çizelgeler dikey sayfada verilmelidir. Çizelge dikey sayfaya sığmıyorsa Çizelge 2 parçaya bölünerek Çizelge devamı şeklinde gösterilebilir. Yatay sayfa yapısı kullanılmamalıdır.

Şekil ve Çizelgeler için Türkçe makalede; “Şekil”, “Çizelge”; İngilizce makalede ise “Figure”, “Table” ifadeleri kullanılmalıdır (Çizelge 1./Table 1., Şekil 1./ Figure 1.). Ayrıca Şekil 1., Çizelge 1. kelimeleri bold yazılmalıdır. Çizelge ve Şekillere ait açıklama ve dipnotlar Çizelge’nin altında verilmeli ve 9 punto büyüklüğünde yazılmalı ve sonunda nokta (.) bulunmamalıdır.
Şekil/Figure sayfaya ortalı olarak yerleştirilmeli, Çizelge/Table sayfaya ortalı olarak yerleştirilmelidir. Çizelge/Table’larda dikey çizgiler olmamalıdır.
Çizelge/Table başlık yazıları 10 punto, sola hizalı ve Çizelge/Table’ın üzerinde olmalı, Çizelge’nin içeriği ise en az 9 punto şeklinde verilmeli. Şekil, grafik, fotoğraf ve benzerleri “Şekil/Figure” başlığıyla Şekillerin altında ve 10 punto yazı büyüklüğünde ve sola hizalı olmalıdır. Şekil/Figure ve Çizelge/Table ana doküman içerisinde ilgili yerlerde verilmeli, ayrı dosya olarak yüklenmemeli veya metnin sonuna eklenmemelidir.


E- FORMÜLLER
Formüller numaralandırılmalı ve formül numarası formülün yanına sağa dayalı olarak parantez içinde gösterilmelidir. Formüller 12 punto olacak şekilde ana karakterler ve değişkenler italik, rakamlar ve matematiksel ifadeler düz olarak verilmelidir. Metin içerisinde atıf yapılacaksa “Eşitlik 1.” şeklinde verilmelidir (…ilişkin model, Eşitlik 1. de verilmiştir). Matematik formüllerde Microsoft Word programından yararlanılmalı, diğer ek programlar kullanılmamalıdır.


F- METİN İÇERİSİNDE KAYNAK GÖSTERİMİ
Dergimize Gönderilen Makale Türkçe dilinde yazılmış ise; tek yazar için (Soyadı, yıl), iki yazar için (Soyadı ve Soyadı, yıl), üç ve daha fazla yazar için (Soyadı ve ark., yıl) şeklinde;
Dergimize Gönderilen Makale İngilizce dilinde yazılmış ise; tek yazar için (Soyadı, yıl), iki yazar için (Soyadı and Soyadı, yıl), üç ve daha fazla yazar için (Soyadı et al., yıl) şeklinde yazılmalıdır.
Eğer birden fazla kaynağa atıfta bulunulacak ise atıfların arası (;) ile ayrılmalı ve eskiden yeniye doğru sıralanmalıdır (Soyadı, 1977; Soyadı et al., 2013).
Eğer yazarı belli olmayan bir kaynak ise, Türkçe dilinde yazılmış makalelerde (Anonim, Yıl), şeklinde, İngilizce dilinde yazılmış makalelerde (Anonymous, Yıl) şeklinde vermelidir.


G- BİRİM VE SAYILAR
Sayıların yazımında ondalık ayıracı olarak sadece nokta (.) kullanılmalı (20,23 yerine 20.23),
Birim yazarken “/” işareti kullanılmalı (g/L).
Çok büyük sayıların yazımında sayılar üçerli olacak şekilde boşlukla ayrılmalı (100000.85 yerine 100 000.85 gibi).


H- KAYNAKLAR BÖLÜMÜ
Kaynaklar kısmı 12 punto arasında yazı boyutunda ve her bir kaynağın ikinci satırda ve sonraki satırlarında bir cm asılı girinti bırakılmalıdır. Tüm kaynaklar alfabetik sıraya göre verilmelidir.
Kaynağın basıldığı dergi ve kongre isimleri ile tezin yayınladığı birim isimleri açık (kısaltma yapılmadan) yazılmalı ve kaynak yazımları aşağıdaki gibi olmalıdır;
Makale;

Kayali Y., Yalcın Y., Ülker Ş., Plazma Pasta Borlama Yöntemiyle Borlanmış AISI D2 Çeliğinin Aşınma ve Korozyon Davranışlarının İncelenmesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Dergisi 19 (015702), 177-185, 2019.

Kayali Y., Investigation of Diffusion Kinetics of Borided AISI P20 Seel in Microwavw Furnace. Vacuum 121(3), 129-134, 2015.

Mertgenç E., Kesici Ö.F., Kayali Y., Investigation of Wear Properties of Borided Austenitic Stainless Steel Different Temperatures and Times. Materials Research Express 6 (7), 764-776, 2019.

Kongre/Sempozyum;

Barut N., Kayali Y., Mikro Dalga Fırınında Borlanmış AISI P20 Çeliğinin Karakterizasyonu ve Aşınma Davranışı, 16th International Materials Symposium (IMSP’2016), 12-14 Ekim, 2016, Denizli.

Kayalı, Y., Talaş, Ş., Investigation on Wear Behaviors of WC and Ti6Al4V Coated AISI 316L Stainless Steel By Esd Coating Method, 5. International Conference on Welding Technologies and Exhibition, Sarajevo/Bosnia and Herzegovina, September 25-30, 2018, pp: 651-659.

Tezler;

Kayali Y., Bortemperlenmiş Küresel Grafitli Dökme Demirlerin Mekanik Özelikleri ve Aşınma Davranışlarının İncelenmesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış), 2006.

Kayali Y., Investigation of Mechanical Properties and Wear Behaviour of Boro-Tempered Ductile Iron, Afyon Kocatepe University Graduate School of Natural and Applied Sciences, Master Thesis (Printed), 2006.

Kitap;

Pawlowski L., The Science and Engineering of Thermal Spray Coatings, Wiley Publications, Second Edition, England, pp. 53-66, 2008.

Web adresinden alıntılarda ve yazarı bilinmeyenlerde;

Anonim, 2020. Dökme Demir Türlerine Genel Bir Bakış, https://dokumhane.net/kutuphane/dokme-demir-turlerine-genel-bir-bakis/(Erişim Tarihi: 16.02.2020).

Anonymous, 2020. An Overview of Cast Iron Types, https://dokumhane.net/kutuphane/dokme-demir-turlerine-genel-bir-bakis/(Erişim Tarihi: 16.02.2020).

Anonim, 2020. Dökme Demir Türlerine Genel Bir Bakış, Afyonkarahisar.

I- MAKALE DERGİPARK SİSTEMİNE YÜKLENİRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Makale gönderirken yazar ad(lar)ı, adresleri ve mailleri KAPAK sayfasında açık olarak yazılmalı, kısaltılmamalıdır.

Eser sisteme yüklenirken ana metninde yazar adları ve adresleri kör hakemlikten dolayı kesinlikle verilmemelidir ve herhangi bir şekilde ima edilmemelidir. Sadece KAPAK sayfasında yazılmalıdır. Örnek : Kapak Sayfası
Makale sisteme yüklenirken telif hakkı devir sözleşmesi imzalı olarak (gerekliyse etik kurul belgesi) sisteme yüklenmelidir.

Makalede ismi geçen tüm yazarların çıkar çatışması bildirim formunu imzalamaları gerekmektedir. Bu form taratılıp makale ile beraber ek olarak sisteme yüklenmelidir. https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/23802  adresinden çıkar çatışması bildirim formuna ulaşabilirsiniz.

Makalede ismi geçen tüm yazarların yazar katkısı bildirim formunu imzalamaları gerekmektedir. Bu form taratılıp makale ile beraber ek olarak sisteme yüklenmelidir.  https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/23803  adresinden yazar katkısı bildirim formuna ulaşabilirsiniz.

Çalışmaların tüm sorumluluğu yazarlara aittir. Çalışmalar bu sayfada da değinmiş olduğumuz uluslararası bilimsel etik kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır. Bahsi geçen Araştırma ve Yayın Etiği Bildirimi için sorumlu yazar tarafından imzalanmış Araştırma ve Yayın Etiği Bildirim Formu makale gönderim aşamasında ek dosya olarak yüklenmelidir.

Çizelge/Table ve Şekil/Figure ek dosya olarak yüklenmemeli ana doküman içerisinde verilmeli.

İntihal raporu (iThenticate’ye göre) yüklenmelidir. İntihalin %25’in altında olması gerekmektedir ve Tek bir kaynakta benzerlik oranı % 5’i geçmemelidir.