Yazım Kuralları

Yazarlara Notlar (Yazım Kuralları ve Kaynak Gösterme Biçimleri)
Dergiye yayınlanmak üzere gönderilecek olan makaleler aşağıda belirtilen kurallara göre hazırlanmalıdır. 
Bu dergideki makalelerde kullanılacak olan kısaltmalar, Alman Arkeoloji Enstitüsü yayın kuralları, Bulletin de l’Association international pour l’Etude de la Mosaique antique, AIEMA - AOrOc 25.2019, La Mosaique Greco Romaine IX ve Der Kleine Pauly dikkate alınarak yapılmalıdır.

Özler ve Anahtar Kelimeler
Makaleler İngilizce, Almanca, Fransızca ve Türkçe dillerinde yazılabilir. Makalenin başlığı orijinal dilinin yanı sıra Türkçe ve İngilizce dillerinde de olmalıdır. Öz, makalenin amacını, yöntemini, değerlendirme ve sonuç kısmını içermelidir. Makale özü 200 kelimeyi geçmeyecek şekilde Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılmalıdır. Öz bölümü, metin veya figür referansları, alıntı veya dipnot içermemelidir.
Özün altında beş anahtar kelime yer almalıdır. Anahtar kelimeler Türkçe ve İngilizce hazırlanmalıdır.
Makalenin ilk sayfası, makale başlıkları, yazar isim(ler)i, özler, anahtar kelimeler ve dipnot olarak yazarın adresi ve iletişim bilgilerini içermelidir. Metin, Times New Roman fontunda, 12 punto, baştan sona 1,5 satır aralıklı yazılmalıdır. Her iki yandaki kenar boşlukları, üst ve alt kenar boşlukları en az 3 cm olmalıdır.
Dipnotlar sayfa sonunda ardışık olarak yer almalı, Times New Roman fontunda, 10 punto, tek satır aralıklı olarak yazılmalıdır.
Dijital metin Word formatında olmalıdır. Figürler “.tiff” veya “.jpeg” dosyası halinde ve uygun çözünürlükte olmalıdır: Fotoğraflar için 300 dpi ve çizimler için 600 dpi genellikle yeterli olmaktadır. Figür dosyalarının isimleri yazarın soyadı ile başlamalı ve sırasıyla numaralandırılmış olmalıdır. Örnek: Akurgal_01.tiff, Akurgal_02.tiff, Akurgal_03.tiff vb.
İsa’dan önce ve sonraki tarihleri belirtmede “İÖ” ve “İS” ifadeleri kullanılmalıdır.

Özet
Makalenin sonunda, Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca yazılmış çalışmalar için İngilizce, İngilizce yazılmış çalışmalar için Türkçe, 750 kelimeyi aşmayan özet (summary) yer almalıdır.

Referans ve Alıntılar
Metin içerisinde atıf yapılan her bir yayın kaynakçada yer almalıdır.
Metin içinde yapılan atıflar parantez içerisinde kısaltma olarak verilmelidir. Örnek: (Dunbabin 2002: 181-183). Bütün alıntılarda özgün sayfa numaraları belirtilmelidir.
Üç ve daha fazla yazarlı yayınlarda kısaltma olarak “vd.” ifadesi kullanılmalıdır. Örnek: (Akurgal vd. 1984: 80).
Bir yayındaki figür veya çizime yapılan atıflar “(Akurgal 1996: resim 5 çizim 1)” şeklinde belirtilmelidir. JMR’ye yayınlanmak üzere gönderilen orijinal metin içerisindeki figür ve çizim atıflarında sadece “Resim” ve “Çizim” gibi ifadeler kullanılmalıdır. Örnek: (Resim: 1, Çizim: 3). Bir numara altında birden çok resim olduğu takdirde, resim veya çizim numarasının yanına küçük harf kullanılmalıdır. Örnek: (Resim: 10a)
Yayınlanmak için kabul edilmiş, fakat henüz yayınlanmamış olan bir yayına yapılan atıflarda yazar soyadından sonra “baskıda” ifadesi kullanılmalıdır. Örnek: (Jobst baskıda). Metin içerisindeki kaynakça atıflarında “baskıda” ifadesi normalde yayın yılının bulunduğu yerde olmalıdır.
Antik yazarlara yapılan atıflarda “Der Kleine Pauly” kısaltma listesi dikkate alınmalıdır. Kısaltma listesi JMR web sayfasından edinilebilir.
İlk yazarın soyadı ile kısaltılan yayınlarda yazarların tümünün isimleri, yayın başlıkları, makaleler için sayfa numaraları, kitaplar ve monografiler için yayın yılı ve yayın yerinin yer aldığı atıflar metin sonunda yer alan kaynakçada ayrıntılı olarak belirtilmelidir. Kaynakça aşağıda verilen örneklere göre düzenlenmelidir.

Makale
Barringer 1991 J. M. Barringer, “Europa and the Nereids: Wedding or Funeral?”, AJA 95, 657-667.
Kitap
Dunbabin 1999 K. M. D. Dunbabin, Mosaics of the Greek and Roman World, Cambridge.
Yayınlanmamış Tezler
De Puma 1969 R. De Puma, The Roman Fish Mosaic, Unpublished PhD Thesis, Bryn Mawr College, Pennsylvania.
Yayınlanmış Tezler
Reitz 1979 E. J. Reitz, Spanish and British Subsistence Strategies at St. Augustine, Florida, and Frederica, Georgia, between 1563-1783, PhD Thesis, University of Florida, Gainesville, Ann Arbor: University Microfilms.
Monografiler
Jobst 1978 W. Jobst, Römische Mosaiken aus Ephesos I, Die Hanghäusern des Embolos, Corpus der antiken Mosaiken in der Türkei I, FiE 8, 1, Vienna.
Editörlü Bir Kitaptaki Makale
Abadie-Reynal 2006 C. Abadie-Reynal, “Roman Domestic Architecture at Zeugma”, R. Ergeç (ed.), International Symposium on Zeugma: From Past to Future, Gaziantep, 1-6.
Tekrar Basımlar
Cobo 1964 B. Cobo, Historia del Nuevo Mundo, (Original date of publication) Biblioteca de los Autores Españoles, vols. 91-92, Madrid.


Resimler ve Tablolar
Resimler 
1. “Resim” ifadesi makalede yer alan bütün fotoğraflar, haritalar, tablolar için kullanılır. Her bir görsel için bir resim numarası verilir. Her resmin metin içerisinde bir karşılığı olmalı ve ilgili atıflar sıralı bir şekilde gitmelidir (“Resim 1, 2, 3,” şeklinde “Resim 1, 3, 2” değil).
2. Eğer bir harita kullanılacaksa, Resim 1 makalenin konusu olan bölgenin veya çalışma alanının coğrafi konumunu belirten harita olmalıdır. Resim 1’in tasarımı yapılırken JMR dergisinin uluslararası bir okuyucu kitlesine sahip olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Alan raporlarının yer aldığı makalelerde kazı alanı ve çevresini gösteren en az bir fotoğraf yer almalıdır.
3. Resimlerin yanında, gerekli durumlarda bir ölçek kullanılmalıdır. Resim başlığı olarak “3×” ya da “1:50.000” şeklinde ifadeler kullanılmamalıdır. Resim üzerinde bir nesnenin yer aldığı ve ölçek bulunmadığı durumlarda resim başlığında söz konusu figürün ölçüleri yazılabilir. (Örnek: “Soldaki kap 21 cm uzunluğundadır.”)
4. Resimler Listesi’nde “Resim” kelimesi her başlığın ilk ifadesi olmalıdır.
Resim 1. Bursa Suriçi ve çevresini gösteren harita. “Harita: Nur Deniz Ünsal”.
Resimlerle ilgili ayrıntılar “(Resim: 6c-f)” örneğinde olduğu gibi belirtilebilir. Söz konusu ayrıntıların her birine metin içerisinde atıf olmalıdır.

Tablo ve Özel Fontlu Yazılar
Tablo ve özel font kullanılan yazıların kolaylıkla orijinal düzenleri bozulduğu için her bir tablo veya yazılı metnin, ayrıca “.pdf” formatında basılı bir örneğinin gönderilmesi gerekmektedir.

Kitap Eleştirileri
Eleştirilerin Hazırlanması;
JMR’de yayınlanacak olan eleştirilerin en fazla 2500 kelime olması ve eleştiriler başlığı altında yayınlanabilmesi için analitik bir kritiğin yapılması umulmaktadır. Editörden talep edilen araştırma raporu niteliğindeki kitap eleştirilerinde, bir makalenin hazırlanmasındaki tüm detaylara gerek duyulmaz. Referanslarda yukarıda verilen sisteme uyulmalıdır. Dipnot ve resim kullanılmamalıdır. Eleştiri konusu olan kitaplar aşağıda verilen örneğe göre belirtilmelidir. Bu örneği metin yazarının ismi ve mail adresi izlemelidir.
Mosaics of the Greek and Roman World, K. M. D. Dunbabin, 357 sayfa, 318 resim, 8 tablo, 3 levha, 10 ek, kaynakça, indeks. Cambridge University Press, 2002. $40.50. ISBN 0-521-00230-3.


Ayrıbasım Gönderimi
JMR her yazara makalesinin bir örneğini “.pdf” formatında göndermeyi taahhüt eder.

21079                 16193




22516          16207



                                                   16208                          16209



22362