In this study, in order to determine the
approaches of people in Çan/Çanakkale towards seafood consuming, a
questionnaire has been applied to 420 consumers using simple random
sample method in November - December 2018. As a result of the study, we
identified the locals’ priorities of fish consuming, the reasons of not
consuming, the consuming types, and on which types their consuming habits
intense. It is identified that 84.29% of consumers in Çan eat fish
but mostly consumed meat types are as in order; White meat (48.42%),
red meat (36.83%) and fish (12.27%). Anchovy from sea
fish (23%) and trout / salmon from fresh water fish (35%)
take the first rank. Besides, it is determined that seafood consumption
per capita in Çan/Çanakkale is 13.28 kg/year.
Bu çalışmada, Çanakkale’nin Çan
ilçesinde yaşayan insanların demografik özelliklerine ve satın alma
tercihlerine göre su ürünleri tüketimine yaklaşımları belirlenmiştir. 2018 yılının Kasım-Aralık ayları arasında, basit tesadüfi örnekleme
metodu kullanılarak; 420 tüketiciye anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmada;
bölge halkının balık tüketimindeki öncelikleri, tüketmeme sebepleri, tüketim alışkanlıklarının
hangi türler üzerinde yoğunlaştığı ve tüketim şekilleri belirlenmiştir. Çalışma
sonucunda, Çan ilçesinde yaşayan tüketicilerin %84,29’unun balık etini
tükettiği; fakat en fazla tüketilen et ürünlerinin sırasıyla beyaz et (%48,42),
kırmızı et (%36,83) ve balık eti (%12,27) olduğu belirlenmiştir. Deniz
balıkları arasında hamsinin (%23), tatlı su balıklarında ise alabalığın (%35)
ilk sırada yer aldığı görülmüştür. Ayrıca, Çanakkale’nin Çan İlçesinde kişi
başı balık tüketiminin 13,28 kg/yıl olduğu tespit edilmiştir.
Su Ürünleri, Balık Tüketimi, Tüketim Tercihleri, Çan, Çanakkale
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hidrobiyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 29 Mayıs 2019 |
Kabul Tarihi | 24 Eylül 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 2 |
Bibtex | @araştırma makalesi { jmsf571304, journal = {Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries}, eissn = {2651-5326}, address = {Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Terzioğlu Kampüsü, 17100, Merkez/Çanakkale}, publisher = {Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {2}, number = {2}, pages = {132 - 141}, title = {Kırsal Bölgelerde Su Ürünleri Tüketim Alışkanlığına Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Çan (Çanakkale) Örneği}, key = {cite}, author = {Selvi, Kahraman and Kandemir, Gülcan and Özdikmenli Tepeli, Seda} } |
APA | Selvi, K. , Kandemir, G. & Özdikmenli Tepeli, S. (2019). Kırsal Bölgelerde Su Ürünleri Tüketim Alışkanlığına Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Çan (Çanakkale) Örneği . Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries , 2 (2) , 132-141 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/51134/571304 |
MLA | Selvi, K. , Kandemir, G. , Özdikmenli Tepeli, S. "Kırsal Bölgelerde Su Ürünleri Tüketim Alışkanlığına Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Çan (Çanakkale) Örneği" . Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries 2 (2019 ): 132-141 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/51134/571304> |
Chicago | Selvi, K. , Kandemir, G. , Özdikmenli Tepeli, S. "Kırsal Bölgelerde Su Ürünleri Tüketim Alışkanlığına Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Çan (Çanakkale) Örneği". Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries 2 (2019 ): 132-141 |
RIS | TY - JOUR T1 - Kırsal Bölgelerde Su Ürünleri Tüketim Alışkanlığına Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Çan (Çanakkale) Örneği AU - KahramanSelvi, GülcanKandemir, SedaÖzdikmenli Tepeli Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - DO - T2 - Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries JF - Journal JO - JOR SP - 132 EP - 141 VL - 2 IS - 2 SN - -2651-5326 M3 - UR - Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries Kırsal Bölgelerde Su Ürünleri Tüketim Alışkanlığına Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Çan (Çanakkale) Örneği %A Kahraman Selvi , Gülcan Kandemir , Seda Özdikmenli Tepeli %T Kırsal Bölgelerde Su Ürünleri Tüketim Alışkanlığına Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Çan (Çanakkale) Örneği %D 2019 %J Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries %P -2651-5326 %V 2 %N 2 %R %U |
ISNAD | Selvi, Kahraman , Kandemir, Gülcan , Özdikmenli Tepeli, Seda . "Kırsal Bölgelerde Su Ürünleri Tüketim Alışkanlığına Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Çan (Çanakkale) Örneği". Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries 2 / 2 (Aralık 2019): 132-141 . |
AMA | Selvi K. , Kandemir G. , Özdikmenli Tepeli S. Kırsal Bölgelerde Su Ürünleri Tüketim Alışkanlığına Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Çan (Çanakkale) Örneği. JMSF. 2019; 2(2): 132-141. |
Vancouver | Selvi K. , Kandemir G. , Özdikmenli Tepeli S. Kırsal Bölgelerde Su Ürünleri Tüketim Alışkanlığına Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Çan (Çanakkale) Örneği. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries. 2019; 2(2): 132-141. |
IEEE | K. Selvi , G. Kandemir ve S. Özdikmenli Tepeli , "Kırsal Bölgelerde Su Ürünleri Tüketim Alışkanlığına Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Çan (Çanakkale) Örneği", Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, c. 2, sayı. 2, ss. 132-141, Ara. 2019 |