Araştırma Makalesi

YEREL YÖNETİMLERDE DİJİTAL DEVRİM:STRATEJİLER VE UYGULAMALAR

Cilt: 5 Sayı: 2 30 Aralık 2024
PDF İndir

YEREL YÖNETİMLERDE DİJİTAL DEVRİM:STRATEJİLER VE UYGULAMALAR

Öz

Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş, bilgi ve iletişim teknolojilerinin gerek kamu gerekse özel yönetimlerde hem dünyada hem de ülkemizde yaygınlaşmasına yol açmıştır. Küreselleşme ve değişim güçleri, yönetimin internet teknolojisini kullanmasını zorunlu hale getirmiştir. Kamu idarelerinin yeniden yapılandırılmasında şeffaflık, katılımcılık, hesap verebilirlik ve açıklık gibi ilkelerin etkili olduğu kanıtlanmış olup, yerel yönetimlerde de bu ilkelere öncelik verilmesi gerekmektedir. Teknoloji ilerledikçe, yerel yönetimlerin bilgi ve iletişim teknolojilerinin avantajlarını tam anlamıyla kullanabilmeleri için dijital dönüşümlerinde yeni teknolojileri benimsemeleri giderek daha önemli hale gelmektedir. Yerel yönetimlerin, merkezi yönetimin kullandığı yöntemlere benzer şekilde hizmetleri elektronik ortamda sunma potansiyeline sahip olduğu ve böylece internet, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak yerel halka sunulan hizmetlerin kalitesini, verimliliğini ve etkinliğini artırabileceği ortaya çıkmıştır. Dijital dönüşüm girişimlerinin yerel yönetimler tarafından uygulanması, topluluk üyelerimizin ihtiyaçlarını etkili bir şekilde karşılamamıza olanak tanımış ve bu da onlar için daha rahat ve akıcı bir günlük yaşam sağlamıştır. Bu çalışmanın amacı dijital dönüşüm uygulamalarının yerel yönetim operasyonları üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Yerel yönetimlerin kullandığı belirli bilgi teknolojisi uygulamaları incelenmiş ve bu devlet organlarında dijital dönüşümün beklenen avantajlarını en üst düzeye çıkarmak için öneriler oluşturulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Yerel YÖNETİMLER, Dijital Dönüşümler, E-Belediye, Dijital Çağ

Kaynakça

  1. Akan, N. (2018). Mezarlıkların imar planlarındaki yeri, yeni mezar alanlarına yönelik ihtiyaç analizi ve mezarlık bilgi sistemi: İstanbul Örneği. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisan Tezi.
  2. Seymen Aksu, N., & Yalçıner Erçoşkun, O. (2022). Sürdürülebilir Kent Planlamasında Artırılmış Gerçeklik (AG) Uygulamaları. Journal of Management Theory and Practices Research, 3(1), s. 39-57.
  3. Alodalı, M. F. B., Tuncer, A., Usta, S., & Halis, M. (2012). Yerel Yönetimlerde E-Belediyecilik Uygulamaları: Akdeniz Bölgesi Örneği. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1(1), s. 83-95.
  4. Baştan, S., & Ökmen, M. (2004). Yerel Yönetimlerde Bilgi ve İletişim Altyapısı İle İlgili Temel Sorunlar. M. Ökmen, A. Yılmaz (Ed.), Kuramdan Uygulamaya Kamu Yönetimi içinde (s. 183- 216). Ankara: Gazi Kitapevi.
  5. Belli, A., & Aydın, A. (2016). 6360 Sayılı Yasa ile Kapatılan Belde Belediyelerinin Hizmette Etkinlik, Verimlilik ve Temsil Sorunsalı Üzerine Bir Alan Araştırması: Önsen Belediyesi Örneği. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(43), s. 1698-1713.
  6. Bilgili, M. Y. (2020). Merkezi Yönetim, Yerel Yönetimler ve Koronavirüs (COVID-19) Salgını. Turkish Studies, 15(6), s. 219- 235.
  7. Bulut, Y. (2000). Büyükşehirlerde Katılımlı Yönetimin Hayata Geçirilmesinde Rol Oynayan Etmenler. Muğla Üniversitesi SBE Dergisi, 1(1), s. 1-17.
  8. Bulut, Y. (2002). Yerel Yönetimlerin Teknolojiye Entegrasyonu. I. Uluslararası Yerel Yönetimler, Üniversite ve Sanayi İşbirliği Sempozyumu, İşbirliği Sempozyumu Bildiri Kitabı (s. 337-351). Gazi Üniversitesi Yayını.
  9. Bulut, Y., & Aslan, M. M. (2019). Yerel Yönetimlerde Bilişim Teknolojilerinin ve Yapay Zekanın Kullanımı: Akıllı Park Ankara Harikalar Diyarı Örneği. 1. Uluslararası İletişim ve Yönetim Bilimleri Kongresi 26-28 Eylül 2019.
  10. Dündar, B. (2018). 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi. 07 21, 2024 tarihinde Kocaeli Haberci: http://www.kocaelihaberci.com/21-avrasyaekonomi-zirvesi-y859.html adresinden alındı.

Kaynak Göster

APA
Tekgül, Ç. (2024). YEREL YÖNETİMLERDE DİJİTAL DEVRİM:STRATEJİLER VE UYGULAMALAR. Journal of Management Theory and Practices Research, 5(2), 110-126. https://izlik.org/JA36WJ23EL
AMA
1.Tekgül Ç. YEREL YÖNETİMLERDE DİJİTAL DEVRİM:STRATEJİLER VE UYGULAMALAR. JMTPR. 2024;5(2):110-126. https://izlik.org/JA36WJ23EL
Chicago
Tekgül, Çetin. 2024. “YEREL YÖNETİMLERDE DİJİTAL DEVRİM:STRATEJİLER VE UYGULAMALAR”. Journal of Management Theory and Practices Research 5 (2): 110-26. https://izlik.org/JA36WJ23EL.
EndNote
Tekgül Ç (01 Aralık 2024) YEREL YÖNETİMLERDE DİJİTAL DEVRİM:STRATEJİLER VE UYGULAMALAR. Journal of Management Theory and Practices Research 5 2 110–126.
IEEE
[1]Ç. Tekgül, “YEREL YÖNETİMLERDE DİJİTAL DEVRİM:STRATEJİLER VE UYGULAMALAR”, JMTPR, c. 5, sy 2, ss. 110–126, Ara. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36WJ23EL
ISNAD
Tekgül, Çetin. “YEREL YÖNETİMLERDE DİJİTAL DEVRİM:STRATEJİLER VE UYGULAMALAR”. Journal of Management Theory and Practices Research 5/2 (01 Aralık 2024): 110-126. https://izlik.org/JA36WJ23EL.
JAMA
1.Tekgül Ç. YEREL YÖNETİMLERDE DİJİTAL DEVRİM:STRATEJİLER VE UYGULAMALAR. JMTPR. 2024;5:110–126.
MLA
Tekgül, Çetin. “YEREL YÖNETİMLERDE DİJİTAL DEVRİM:STRATEJİLER VE UYGULAMALAR”. Journal of Management Theory and Practices Research, c. 5, sy 2, Aralık 2024, ss. 110-26, https://izlik.org/JA36WJ23EL.
Vancouver
1.Çetin Tekgül. YEREL YÖNETİMLERDE DİJİTAL DEVRİM:STRATEJİLER VE UYGULAMALAR. JMTPR [Internet]. 01 Aralık 2024;5(2):110-26. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36WJ23EL