Nowadays, tourists' travel motivation has begun to be motivated by learning and trying the culinary culture of the regions. In this context, gastronomy tourism, one of the tourism branches, has started to come to the fore and has become frequently preferred. Within the scope of gastronomy tourism, our country hosts many culinary cultures. The aim of this research is to evaluate the roles of the local products of İnegöl district, which have received and may receive geographical indication, within the scope of gastronomy tourism, to reveal their awareness and to ensure that they are protected by creating their recipes. Content analysis method, one of the qualitative research methods, was preferred as the data collection method in the research. An open-ended interview form prepared by taking expert opinion was used as a data collection tool. The participant group of the research consists of 8 participants who live in İnegöl District and know and make products for which geographical product indication can be obtained. The interview form consists of eight questions in total. In line with the data obtained, it is seen that the participants are generally aware of the local products of İnegöl district and that they are still made. It is emphasized that studies should be carried out and recipes should be created in order to brand local products and protect their geographical indication registration. In this way, another important result obtained is that adequate promotion of the gastronomic identity created by geographical indication registration to local people and tourists will help increase the awareness of İnegöl in the field of gastronomy.
Gastronomy Tourism Geographical Indication Local Product İnegöl
Günümüzde turistlerin seyahat motivasyonlarını bölgelerin mutfak kültürünü öğrenmek ve denemek oluşturmaya başlamıştır. Bu bağlamda turizm dallarından gastronomi turizmi ön plana çıkmaya başlamış ve sıklıkla tercih edilir hale gelmiştir. Gastronomi turizmi kapsamında ülkemiz birçok mutfak kültürünü içerisinde barındırmaktadır. Bu araştırmanın amacı, İnegöl ilçesinin coğrafi işaret almış ve alabilecek olan yöresel ürünlerinin, gastronomi turizmi kapsamında rollerinin değerlendirilmesinin yapılması, bilinirliklerini ortaya koymak ve reçetelerini oluşturarak koruma altına alınmasını sağlamaktır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi yöntemi tercih edilmiştir. Veri toplama aracı olarak uzman görüşü alınarak hazırlanan açık uçlu görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcı grubunu İnegöl İlçesinde yaşayan ve coğrafi ürün işareti alınabilecek ürünleri bilen ve yapan 8 katılımcı oluşturmaktadır. Görüşme formu da toplamda sekiz sorudan oluşmaktadır. Elde edilen veriler doğrultusunda katılımcıların genel olarak İnegöl ilçesine ait yöresel ürünlerini bilinirliğinin yüksek olduğunu ve halen yapıldığı görülmektedir. Yöresel ürünlerin markalaşması ve coğrafi işaret tescili koruma altına alınması adına çalışmaların yapılması, reçetelerinin oluşturulması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu sayede coğrafi işaret tescili sayesinde oluşturulan gastronomik kimliğin yerel halka ve turistlere tanıtımlarının yeterli düzeyde yapılması İnegöl’ün gastronomi alanında bilinirliğini arttırmaya fayda sağlayacağı elde edilen bir diğer önemli sonuçtur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yöresel Mutfaklar, Geleneksel Yemek, Gastronomi Turizmi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 4 Sayı: 2 |