Giriş: Klinik hemşireleri, hastalarına 24 saat sürekli bakım sağlar ve diğer sağlık profesyonellerine göre hastalarla daha sık etkileşime girer. Bu nedenle klinik hemşirelerinin lezbiyen, gey, biseksüel, transgender ve interseks (LGBTİ) bireyler hakkındaki düşünceleri önemlidir.
Amaç: Klinik hemşirelerinin LGBTİ bireyler hakkındaki düşünceleri incelenmiştir.
Yöntem: Bu çalışma, Eylül 2018-Ocak 2019 tarihleri arasında Ankara’da bulunan 16 hastanedeki 251 klinik hemşiresi ile yapılmıştır. Basit rastgele örneklem yöntemi kullanılmıştır. Veriler, 14 soruluk sosyodemografik bilgi formu ve klinik hemşirelerin LGBTİ bireylere yönelik düşüncelerine ilişkin 21 soruluk anket formu kullanılarak toplanmıştır. Veriler frekans/sıklık analizi kullanılarak analiz edildi.
Bulgular: Sonuçlar, hemşirelerin %25,9’unun LGBTİ olmayı hastalık, %36,7’sinin doğuştan gelen bir anomali, %43,8’inin psikolojik bir sorun ve %11,2’sinin ahlaki bir zayıflık olarak gördüğünü göstermiştir. Ayrıca hemşirelerin %59,4’ü LGBTİ bireylerin bulaşıcı hastalık bulaştırabileceğini, %47,4’ü fuhuş sektöründe çalışma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ve %41,4’ü ise rastgele cinsel ilişkiye girme eğiliminde olan bireyler olarak algıladığını belirtmiştir. Hemşirelerin %47,8’i LGBTİ bireylere yönelik tutumları açısından kendi bilgi/beceri/yetenek düzeylerini orta olarak değerlendirmiştir.
Sonuç: Sonuçlarımız, hemşirelerin önemli bir bölümünün LGBTİ bireyler hakkında yanlış bilgi ve olumsuz düşüncelere sahip olduğunu ortaya koydu. Lisans hemşirelik eğitimi müfredatında LGBTİ bireyler, bu bireylere yönelik damgalama ve ayrımcılık ve hemşirelik bakımının sunumunda duyarlı yaklaşımla ilgili içerikler yer almalıdır. Mezuniyet sonrasında ise hemşireler, LGBTİ bireylere yönelik bakım ve yaklaşım konusunda konsültasyon liyezon psikiyatri hemşireleri tarafından eğitilmeli ve desteklenmelidir.
Eşcinsellik Transseksüel Bireyler İnterseks Bireyler Düşünce Hemşire
Background: Clinical nurses provide 24-h continuous care to the people in inpatient clinics and interact with patients more frequently than other healthcare professionals. Thus, the thoughts of clinical nurses about lesbian, gay, bisexual, transgender, and intersex (LGBTI) individuals are crucial.
Objectives: We examined the thoughts of clinical nurses about LGBTI individuals.
Methods: This study was conducted with a sample of 251 clinical nurses in 16 hospitals in Ankara between September 2018-January 2019. The simple random sampling method was used. The data were collected with a 14-question sociodemographic information form and a 21-question questionnaire regarding the opinions of clinical nurses about LGBTI individuals. The data were analyzed using frequency analysis.
Results: The results demonstrated that 25.9% of the nurses considered being LGBTI as an illness, 36.7% as a congenital anomaly, 43.8% as a psychological problem and 11.2% as a moral weakness. Moreover, it was found that 59.4% of nurses asserted that LGBTI individuals could transmit infectious diseases, 47.4% said they were more likely to work in the sex industry, and 41.4% stated that they perceived them as individuals who tended to have random sexual relationships. In terms of their attitudes towards LGBTI individuals, 47.8% of the nurses evaluated their knowledge/skills/ability degrees as moderate.
Conclusion: Our results revealed that considerable amount of the nurses had inaccurate information and negative thoughts about LGBTI individuals. The undergraduate nursing education curriculum should include content about LGBTI individuals, stigmatization and discrimination towards LGBTI, and the sensitive approach during provision of nursing care. After graduation, nurses should be trained and supported by consultation liaison psychiatric nurses about care and approach to LGBTI individuals.
Homosexuality Transgender Individuals Intersex Individuals Thought Nurse
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hemşirelik (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 16 Ocak 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ocak 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 17 Sayı: 1 |
Etkili Hemşirelik Dergisi ULAKBİM Türk Tıp Dizini, Türk Medline, Türkiye Atıf Dizini, Şubat 2021 tarihinden beri EBSCO Host ve 26 Ekim 2021 tarihinden itibaren DOAJ ve 18 Ocak 2022 tarihinden beri Index Copernicus, 14 Kasım 2022 tarihinden beri SCOPUS tarafından indekslenmektedir.
Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınevi Web Sitesi
https://kutuphane.deu.edu.tr/yayinevi/
Dergi İletişim Bilgileri Sayfası
https://dergipark.org.tr/tr/pub/jnef/contacts
Etkili Hemşirelik DergisiDergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.