OYUN TEORİSİ YAKLAŞIMI İLE PORTFÖY YÖNETİMİ OPTİMİZASYONU HİSSE YATIRIM UYGULAMASI
Öz
Günümüzdeki finansal koşullar altında piyasa krizlerine yapısal sorunlar da ilave edilince yatırım sektörü olumsuz yönde etkilenme yaşamıştır. Ülke ekonomilerinin ana sorunları arasında ekonomik büyümenin yanı sıra, toplumsal hayatın da etkilenmesi vardır. Bu sorunun çözümlenmesinde, doğrudan ve dolaylı yatırımlar büyük önem taşır. En önemli problemler; yatırım için yeterli fonun sağlanması, düşük risk ve yüksek getiri doğrultusunda en uygun finansal araçlar ile değerlendirilme yapılması ve küresel ekonomidir. Yapılan çalışmada BİST 100’ de işlem gören ve Türkiye’de ilk 100’de yer alan 8 holding/yatırım şirketi seçilerek endeks değerleri alınmış fiyat getiri verileri analiz edilmiştir. Yatırım problemi doğaya karşı oynanan bir oyun olarak görülerek, yöneylem araştırması yöntemi olan iki kişili sıfır toplamlı oyun teorisi yaklaşımı ile optimal getiriye sahip portföy oluşturulmuştur. Oluşturulan bu portföyün getirisi oyun teorisi ile hesaplanmış ve getiriler doğrusal programlama ile modellenmiştir ardından çözüm sonuçları sunulmuştur. Çalışmada yatırımcı farklı bir portföy yaklaşımı aracılığıyla kazancını en çoklayacak strateji seçimini yaparak, portföyünün beklenen getirisini ölçüp karşılaştırma yapabilecektir.
Anahtar Kelimeler
Doğrusal programlama,finansal araçlar,kazanç matrisi,optimal strateji,oyun teorisi,portföy yönetimi
Kaynakça
- (1) Gürol, E., Kılıçoğlu, A.,1994. Business World Dictionary Cem Yayınevi , No:2, İstanbul.
- (2) Baykan, G.2010. Portföy Yönetimi ve İMKB’de Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Finansman Bilim Dalı.
- (3) Akgüç , Ö., 1994. Finansal Yönetim, Muhasebe Enstitüsü Yayını, No:6, İstanbul.
- (4) French, D.W.,1989, Security Analysis and Portfolio Analysis: Concepts and Management, Merrill Publishing Company.
- (5) Kevin, S., 2006, Portfolio Management, Prentice-Hall of India Private Limited.
- (6) Bekçi, İ. 2001. Optimal Portföy Oluşturulmasında Bulanık Doğrusal Programlama Modeli ve İMKB’de Bir Uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
- (7) Yavuz, M., Eren, T. 2016, Finansal Araçların Oyun Teorisiyle Analiz Edilmesi, Bartın Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi Cilt 7, Sayı 13.
- (8) Berk, N., 2000, Finansal Yönetim, Türkmen Kitapevi, No:5.
- (9) Ercan, M.K., Ban,Ü., 2005, Finansal Yönetim, Gazi Kitabevi,Ankara.
- (10) Yürüten, S. 2010. Sıfır Toplamlı İki Kişili Oyun Modeli Yaklaşımı İle Finansal Piyasaların İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Yöneylem Araştırması Bilim Dalı Sosyal Bilimler Enstitüsü Ekonometri Anabilim Dalı.