Araştırma Makalesi

Kişilik Özellikleri ile Diderot Etkisi İlişkisi Üzerine Bir Araştırma

Cilt: 11 Sayı: 1 25 Haziran 2026
PDF İndir
TR EN

Kişilik Özellikleri ile Diderot Etkisi İlişkisi Üzerine Bir Araştırma

Öz

Bu çalışma, Beş Faktör Kişilik Modeli çerçevesinde kişilik özellikleri ile Diderot bütünlüğü arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Türkiye’de 330 katılımcı üzerinde yürütülen çalışmada, Diderot Bütünlüğü Ölçeği ve Beş Faktör Kişilik Envanteri kullanılmıştır. Bulgular, kişilik boyutlarından yalnızca deneyime açıklık ile Diderot bütünlüğü arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Dışadönüklük, uyumluluk, sorumluluk ve nevrotiklik ile anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuçlar, tüketici davranışlarının psikolojik temellerini anlamada deneyime açıklığın kritik rol oynadığını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, pazarlamacılar için kişilik temelli segmentasyon ve kişiselleştirilmiş stratejiler geliştirmenin önemi ortaya konmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arslan, B. ve Bakır, Y. (2023). “Diderot Etkisinin Online Kompulsif Satın Alma Davranışına Etkisi”, International Academic Social Resources Journal, (e-ISSN: 2636-7637), 8(53), 3617-3631 http://dx.doi.org/10.29228/ASRJOURNAL.72060
  2. Baloğlu, N. (1997). Tüketim Kültürü ve Kimlik İnşası: Tüketim Toplumunun Temel Dinamikleri. [Yayımlanmamış doktora tezi], Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  3. Barrick, M. R., ve Mount, M. K. (1991). The Big Five Personality Dimensions and Job Performance: A Meta-Analysis. Personnel Psychology, 44(1), 1-26.
  4. Batı, U. (2015). Tüketim Davranışı. Beta Basım Yayım.
  5. Benet-Martinez, V., ve John, O.P. (1998). Los Cinco Grandes Across Cultures And Ethnic Groups: Multitrait Multimethod Analysis of The Big Five in Spanish and English. Journal of Personality and Social Psychology, 75(3), 729-750. doi: https://doi.org/10.1037/0022- 3514.75.3.729
  6. Boateng, G. O., Neilands, T. B., Frongillo, E. A., Melgar-Quiñonez, H. R., ve Young, S. L. (2018). Best Practices for Developing and Validating Scales for Health, Social, and Behavioral Research: A Primer. Frontiers in Public Health, 6, b149. https://doi.org/10.3389/fpubh.2018.00149
  7. Burger, J. M. (2006). Personality. Wadsworth Publishing.
  8. Costa, P. T., ve McCrae, R. R. (1992). Revised NEO Personality Inventory (NEO PI-R) and NEO Five-Factor Inventory (NEO-FFI) Professional Manual. Psychological Assessment Resources.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Tüketici Davranışı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Haziran 2026

Gönderilme Tarihi

20 Eylül 2025

Kabul Tarihi

21 Mayıs 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Kayışkan, D., Özkan, P., & Gurbanov, G. (2026). Kişilik Özellikleri ile Diderot Etkisi İlişkisi Üzerine Bir Araştırma. JOEEP: Journal of Emerging Economies and Policy, 11(1), 452-464. https://izlik.org/JA38WT98WH
AMA
1.Kayışkan D, Özkan P, Gurbanov G. Kişilik Özellikleri ile Diderot Etkisi İlişkisi Üzerine Bir Araştırma. JOEEP. 2026;11(1):452-464. https://izlik.org/JA38WT98WH
Chicago
Kayışkan, Doğu, Pınar Özkan, ve Gurban Gurbanov. 2026. “Kişilik Özellikleri ile Diderot Etkisi İlişkisi Üzerine Bir Araştırma”. JOEEP: Journal of Emerging Economies and Policy 11 (1): 452-64. https://izlik.org/JA38WT98WH.
EndNote
Kayışkan D, Özkan P, Gurbanov G (01 Haziran 2026) Kişilik Özellikleri ile Diderot Etkisi İlişkisi Üzerine Bir Araştırma. JOEEP: Journal of Emerging Economies and Policy 11 1 452–464.
IEEE
[1]D. Kayışkan, P. Özkan, ve G. Gurbanov, “Kişilik Özellikleri ile Diderot Etkisi İlişkisi Üzerine Bir Araştırma”, JOEEP, c. 11, sy 1, ss. 452–464, Haz. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38WT98WH
ISNAD
Kayışkan, Doğu - Özkan, Pınar - Gurbanov, Gurban. “Kişilik Özellikleri ile Diderot Etkisi İlişkisi Üzerine Bir Araştırma”. JOEEP: Journal of Emerging Economies and Policy 11/1 (01 Haziran 2026): 452-464. https://izlik.org/JA38WT98WH.
JAMA
1.Kayışkan D, Özkan P, Gurbanov G. Kişilik Özellikleri ile Diderot Etkisi İlişkisi Üzerine Bir Araştırma. JOEEP. 2026;11:452–464.
MLA
Kayışkan, Doğu, vd. “Kişilik Özellikleri ile Diderot Etkisi İlişkisi Üzerine Bir Araştırma”. JOEEP: Journal of Emerging Economies and Policy, c. 11, sy 1, Haziran 2026, ss. 452-64, https://izlik.org/JA38WT98WH.
Vancouver
1.Doğu Kayışkan, Pınar Özkan, Gurban Gurbanov. Kişilik Özellikleri ile Diderot Etkisi İlişkisi Üzerine Bir Araştırma. JOEEP [Internet]. 01 Haziran 2026;11(1):452-64. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38WT98WH

The sole purpose of JOEEP is to be a prestigious journal which contributes to scientific knowledge. In order to keep this purpose, JOEEP, adopts and follows the publication policies of world’s prestigious scientific journals. All original and qualified works which may contribute to the scientific knowledge, are evaluated through a rigorous editorial and peer review process. Hereby, JOEEP is a peer reviewed and scientific journal. It strictly depends on the scientific principles, rules and ethical framework that are required to this qualification.

JOEEP is published as two issues per year June and December and all publication policies and processes are conducted according to the international standards. JOEEP accepts and publishes the research articles in the fields of economics, political economy, fiscal economics, applied economics, business economics, labour economics and econometrics. JOEEP, without depending on any institution or organization, is a non-profit journal that has an International Editorial Board specialist on their fields. All “Publication Process” and “Writing Guidelines” are explained in the related title and it is expected from authors to Show a complete match to the rules. JOEEP is an open Access journal.