Objectives: One of the most important environmental factors affecting oral-dental health is nutrition. This study aimed to investigate the relation of Body Mass Index (BMI) and dietary habits to the oral-dental health of children, and the presence of Porphyromonas gingivalis and Bifidobacterium species in saliva.
Methods: One-hundred-thirty children between the ages of 9-14 were included in the study. Decayed, Missing, and Filled Teeth/Surfaces (DMFT, DMFS) of permanent, and decayed and filled teeth/surfaces (dft, dfs) of primary teeth were recorded, and plaque (PI) and gingival (GI) indexes were also assessed. Anthropometric measurements and food records were taken, and saliva samples were analyzed microbiologically.
Results: A negative correlation between BMI, dft, and dfs scores was found, a positive correlation between oral-dental health parameters (p<0.05). A positive correlation was also found between the visiting frequency of children to dentists and GI. Mutual interactions between PI and GI, DMFT and DMFS, a strong interaction between dft and dfs indexes was observed. Saliva Bifidobacterium sp. was significantly related to dft, dfs indexes. BMI, Bifidobacterium sp., DMFT, DMFS scores increased with age. None of the children had Porphyromonas gingivalis in saliva, while 3.1% had Bifidobacterium sp.. A positive correlation occurred with bread consumption, whereas a negative correlation occurred in grain consumption with a comparison of the DMFS index (p<0.05). Sugar intake was positively correlated; total dietary fiber intake was negatively correlated with PI (p<0.05).
Conclusion: Besides age-related results, oral-dental health parameters were also affected by daily diet content and nutritional habits of schoolchildren.
Nutrition Dental health Porphyromonas gingivalis Bifidobacterium
Amaç: Ağız ve diş sağlığını etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi beslenmedir. Bu çalışmada çocuklarda vücüt kitle endeksi ve beslenme davranışının ağız-diş sağlığı ile tükürütkte Porphyromonas gingivalis ve Bifidobacterium varlığı üzerine etkilerini araştırma amaçlanmıştır
Gereç ve Yöntem: Çalışma 9-14 yaş arası 130 çocuk ile yapılmıştır. Kalıcı dişlerde çürük, kayıp ve dolgulu diş/yüzey (DMFT, DMFS) parametreleri, geçici dişlerde çürük ve dolgulu diş/yüzey (dft, dfs) parametreleri kaydedilmiştir. Ayrıca plak endeksi (PI) ve gingival endeks (GI) ölçülmüştür. Antropoetik ölçümler ve gıda tüketimi kaydedilmiş ve mikrobiyolojik analiz için tükürük örnekleri alınmıştır.
Bulgular: BMI, dft ve dfs parametreleri arasında negatif bir korelasyon tespit edilmiştir. Ağız-diş sağlığı parametreleri arasında pozitif korelasyon vardır (p<0.05). Aynı zamanda dişhekimmini ziyaret sıklığı ile GI arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. PI, GI, DMFT ve arasında karşılıklı etkileşim varken, dft ve dfs endeksleri arasında güçlü bir etkileşim görülmüştür. Bifidobacterium sp. Sonuçları anlamlı şekilde dft ve dfs ile bağlıntılıdır. BMI, Bifidobacterium sp., DMFT ve DMFS endeksleri yaş ile artmıştır. Porphyromonas gingivalis ise tükrük örneklerinde tespit edilmemiştir. Bifidobacterium sp.. %3.1 oranında tespit edilmiştir. DMFS endeksi ekmek tüketimi ile pozitif, tahıl tükeimi ile arasında anlamlı negatif korrelasyon görülmüştür (p<0.05). PI endeksi şeker tüketimi ile pozitif, lif tüketimi ile negatif korrele olduğu tespit edilmiştir (p<0.05).
Sonuç: Yaşa bağlı sonuçların yanında, ağız-diş sağlığı parametreleri okul çağındaki çocukların günlük diyet içeriğinden ve beslenme alışkanlıklarından da etkilendiği görülmüştür.
Beslenme Diş sağlığı Porphyromonas gingivalis Bifidobacterium
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2022 |
Gönderilme Tarihi | 18 Mayıs 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 3 |