Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Türk Mutfak Kültürü Evreleri ve Mutfak Sentezinin İncelenmesi

Yıl 2021, Cilt: 11 Sayı: 2, 359 - 378, 15.07.2021

Öz

Toplumların sahip olduğu kültür o toplumun yiyecek ve içecek kültürüne de ayna olabilmektedir. Türklerin uzun dönemlerden beri varlığını sürdürüyor olması, üç kıtaya hükmetmiş atalara sahip olması gibi etmenler Türk toplumunun kendine has, geniş coğrafyaya sahip bir mutfak kültürü oluşmasına yardımcı olmaktadır. Türk mutfak kültürü evreleri incelendiğinde farklı mutfak kültürlerin etkisi başta olmak üzere unutulmaya yüz tutmuş olan mutfak gelenek ve işlemleri bulunmaktadır. Topyaps, thrillist gibi web siteleri tarafından yapılan incelemelere göre Türk mutfağı en iyi mutfaklar arasında kendisine yer bulmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türk mutfağının oluşmasında etken olan medeniyetlerin günümüz mutfağına etkileri ve diğer uluslararası mutfaklar arasında sentezin olduğu konularında literatüre katkıda bulunmaktır. Mutfaklarda kültürel etkileşim ve sentezler aynı şekilde alınmasa bile kendi inanç ve yaşamlarına uygun olarak alınmıştır. Mutfak kültüründeki etkileşimlerin göstergeleri arasında pizza ürünün benzerliğinde Lahmacun, Spagetti makarnaları karşılığı erişte veya sürtme hamur, ravioli karşılığı mantı, lazanya yapımı da ülkemizde yağlama gibi hazırlanmaktadır. Bu örnekler mutfak kültürlerinin birbirinden etkilendiğinin göstergeleri arasında yer almaktadır. Çalışmanın amacına ulaşabilmesi için konu ile ilgili görsel ve yazılı kaynakların kullanımı incelenmiştir. Farklı mutfaklar ve fastfood tarzı yemek kültürüne özenme, Türk mutfağında kullanılan malzeme ve yemeklerin gelecek kuşaklara aktarılamaması halkın kendi mutfağına, kültüne yabancılaşması gibi durumlarda yaşanabilecektir. Zengin mutfak kültürüne sahip çıkılması, gelecek kuşaklara yeme-içme kültürüne zarar görmeden ve özünü hiç kaybetmeden ulaştırılması gerekmektedir. Mutfak kültürünün gerekli tanıtımlar vb. uygulamalar ile Türkiye’de önemli bir gelir sağlayan turizm açısından da katkıda bulunulacağı öngörülmektedir.

Kaynakça

  • Ak, K. (2007). Osmanlı’Dan Günümüze Türk Yemek Kültüründe Seramik Yemek Kapları. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Akın, G., Özkoçak, V., & Gültekin, T. (2015). Geçmişten Günümüze Geleneksel Anadolu Mutfak Kültürünün Gelişimi. 33-52.
  • Ayyıldız, S. (2019). Turistik Konak İşletmelerinde Mutfağın Fiziksel Koşullarının Önemi: Safranbolu Yöresel Mutfak Mimarisi Üzerine Bir Araştırma. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(2), 610-625.
  • Çakıcı, A. C., & Eser, S. (2016). Yabancı Mutfak Şefleri Gözüyle Türk Mutfağına İlişkin Bir Değerlendirme. Journal of Tourism and Gastronomy Studies , 215-227.
  • Demirgül, F. (2018). Çadırdan Saraya Türk Mutfağı. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(1), 105-125.
  • Düzgün, E., & Özkaya, F. D. (2015). Mezopotamya’dan Günümüze Mutfak Kültürü. 41-47.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Hüsnü Kasar Bu kişi benim 0000-0002-4343-5229

Yayımlanma Tarihi 15 Temmuz 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kasar, H. (2021). Türk Mutfak Kültürü Evreleri ve Mutfak Sentezinin İncelenmesi. Journal of Humanities and Tourism Research, 11(2), 359-378.