Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Türk TV Dizileri Üzerine Alımlama Analizi: “Medcezir” Dizisi

Yıl 2022, Cilt: 12 Sayı: 3, 468 - 485, 30.09.2022

Öz

Medya içeriklerinde yer alan mesajlar farklı biçimlerde yorumlanabilmektedir. Her bir bireyin bu mesajlardan etkilenmesi aynı biçimde ve oranda olmayabilir. Bireyin kişisel özellikleriyle birlikte içinde yaşadığı toplumun yapısı da bu durumu ortaya çıkarabilmektedir. TV izleyicilerinin içerikteki mesajları nasıl alımladığının anlaşılması bakımından İngiliz Kültürel Çalışmalar Ekolü tarafından geliştirilen alımlama analizinin faydalı olduğu bilinmektedir. Bir televizyon programı izlendiğinde içeriğindeki sahne ve temsiller izleyicinin zihninde yeniden oluşturulmaktadır. Stuart Hall tarafından geliştirilmiş olan kodlama-kodaçımlama modeli ile televizyon programlarının izleyici zihninde nasıl şekillendiğini ortaya koyabilecek analizler yapmak mümkün olabilmektedir. Bu çalışmada ise Star TV ekranlarından yayınlanmış olan “Medcezir” adlı dizinin içeriğinde yer alan mesajlarla ilgili olarak alımlama analizi çerçevesinde derinlemesine mülakat yöntemine başvurulmuştur. Araştırma için diziyi izlemiş olan 12 kişi ile görüşülmüştür. Çalışmanın sonuçlarına göre, Medcezir dizisinin çoğunlukla müzakereci ve hâkim bir anlayışla alımlandığı gözlenmektedir. Katılımcıların çoğu dizinin toplum kültürüne zarar verdiği görüşünü paylaşmakta ve dizide yansıtılan kültürün kendi kültürleriyle bağdaşmadığını düşündüğü anlaşılmaktadır. Diğer yandan alımlama çalışmasında kadın ve erkek katılımcılar bakımından farklı sonuçlara ulaşıldığı da gözlenmektedir.

Kaynakça

  • Barker, C. (2004). The Sage Dictionary of Cultural Studies. London: Sage Publications. Easthope, A. (1991). Literary into Cultural Studies. New York: Rublede.
  • Erdoğan, İ. (2014). Medya Teori ve Araştırmaları Biliş ve Davranış Yönetimi Amaçlı Endüstri, Devlet ve Üniversite İşbirliğinde, Medyanın Egemen ve Alternatif Açıklamaları. Ankara: Erk Yayınları.
  • Erdoğan, İ. ve Alemdar, K. (2010). Öteki Kuram Kitle İletişim Kuram ve Araştırmalarının Tarihsel ve Eleştirel Bir Değerlendirmesi. Ankara: Erk Yayınları.
  • Fiske, J. (2017). İletişim Çalışmalarına Giriş. (Çev. Süleyman İrvan). Ankara: Pharmakon.
  • Garnham N. (2008). İletişim Çalışmalarında Kırılmalar ve Uzlaşmalar. (Der. Sevilay Çelenk). Ankara: De ki Yayınları.
  • Grossberg L. (2008). Kültürel Çalışmalar Ekonomi Politiğe Karşı: Bu Tartışmadan Başka Sıkılan Var mı? (Der. Sevilay Çelenk). Ankara: De ki Yayınları.
  • Karaduman, S. & Aciyan, E. P. (2019). Netflix’in İlk Türk Dizisi “Hakan Muhafiz” Üzerine Bir Alımlama Analizi. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, (32), 669-687.
  • McQuail, D. & Windahl, S. (2010). İletişim Modelleri Kitle İletişim Çalışmalarında. (Çev. Konca Yumlu). İstanbul: İmge Kitabevi.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Mevlüt Can Koçak Bu kişi benim

Olgun Küçük Bu kişi benim

Büşra Yıldız Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 12 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Koçak, M. C., Küçük, O., & Yıldız, B. (2022). Türk TV Dizileri Üzerine Alımlama Analizi: “Medcezir” Dizisi. Journal of Humanities and Tourism Research, 12(3), 468-485.