This study was carried out in Bilecik Şeyh Edebali University application field in the 2019-2020 breeding season in order to determine the yield and yield characteristics of some broad bean genotypes in Bilecik ecological conditions. The experiment was set up in a randomized block design with 3 replications. Twelve broad bean genotypes, eight commercial and four local populations, were used as plant material. In the research; days to flowering, fresh pod weight, pod number, pod length, number of seeds per pod, pod width, pod thickness, pod broth, awning status, plant height, number of pods per plant, number of main branches and grain yield parameters were investigated. In statistical analysis; it was determined that plant height, number of main branches and pod succulence were insignificant, pod width was very important, and significant differences were observed in terms of other characteristics. Among the genotypes; in consumption as fresh broad beans; Antalya-2, K30 V23 ICARDA and Seher genotypes, and Adapazarı, Eresen-87, and Lara genotypes are recommended for dry grain consumption.
Bu çalışma; bazı bakla genotiplerinin Bilecik ekolojik koşullarında verim ve verim özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2019-2020 yetiştiricilik sezonunda Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi uygulama arazisinde yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme deseninde 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Bitki materyali olarak sekizi ticari ve dördü yerel popülasyondan oluşan 12 bakla genotipi kullanılmıştır. Araştırmada; çiçeklenme gün sayısı (gün), bitki boyu (cm), ana dal sayısı (adet), bitkide bakla sayısı (adet), baklada tane sayısı (adet), taze bakla ağırlığı (g), tane verimi (kg da-1 ), bakla boyu (cm), bakla eni (mm), bakla kalınlığı (mm), bakla et kalınlığı (mm) ve kılçıklılık durumu parametreleri incelenmiştir. İstatistiksel analizlerde; bitki boyu, ana dal sayısı ve bakla et kalınlığı önemsiz, bakla eni çok önemli, diğer özellikler açısından önemli derecede farklılıklar ortaya çıktığı belirlenmiştir. Genotipler arasından; taze bakla olarak tüketimde; Antalya-2, K30 V23 ICARDA ve Seher genotipleri, kuru tane olarak tüketimde ise Adapazarı, Eresen-87 ve Lara genotipleri önerilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 23 Haziran 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 12 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |