Since Abelia grandiflora is an important ornamental plant in areas such as landscaping, health and chemistry, it was thought that it should be propagated by plant tissue culture method, which is an advantageous method in terms of disease-free and rapid plant propagation. It was aimed to find the most suitable medium content for the propagation and rooting of Abelia grandiflora plant using tissue culture method.
Samples taken from Abelia grandiflora were subjected to sterilization process. New shoots were obtained from the plants that were planted after sterilization and from the plants that remained sterile. In the shoot propagation medium experiment, plants were planted in 5 different groups, with 5 jars in each group and 5 explants in each jar. Plants were planted in 7 different groups for rooting, with 5 jars from each group and 5 explants in each jar. Measurements of plants subjected to shoot propagation medium experiment and root experiment were made on the 50th day. Trial randomized plots were subjected to Duncan multiple comparison test with 5 replications and analyses were performed with SPSS 2.1 program. As a result of the study, it was determined that the most suitable propagation for Abelia grandiflora plant was in Mod MS (modified Murashige and Skoog) medium containing 2.00 mg/L BAP (3.25 units/plant and 8.10 mm shoot length). Considering the stem thickness, it was seen that the best medium was in Mod MS medium containing 2.00 mg/L BAP (0.90 mm stem thickness). It was determined that the best rooting was in ½ Mod MS medium containing 0.50 mg/L IBA (4.60 units/plant). This study is the first study conducted in our country on the in vitro propagation of Abelia grandiflora.
Abelia grandiflora plant tissue culture micropropagation in vitro.
Abelia grandiflora bitkisi, peyzaj, sağlık ve kimya gibi alanlarda önemli bir süs bitkisi olduğu için, hastalıksız ve hızlı bitki çoğaltımı açısından avantajlı yöntem olan bitki doku kültürü yöntemiyle çoğaltılması gerektiği düşünülmüştür. Abelia grandiflora bitkisinin doku kültürü yöntemi kullanılarak çoğaltımı ve köklenmesi için en uygun ortam içeriğinin bulunması amaçlanmıştır.
Abelia grandiflora bitkisinden alınan örnekler sterilizasyon işlemine tabi tutulmuştur. Sterilizasyon sonrası ekimi yapılan bitkilerden, steril kalan bitkilerden yeni sürgünler elde edilmiştir. Sürgün çoğaltımı ortam denemesinde bitkiler 5 farklı gruba her gruba 5‘er kavanoz ve her bir kavanozda 5 eksplant olacak şekilde ekilmiştir. Bitkilerin köklenmesi için ekimi 7 farklı gruba, her gruptan 5’er kavanoz ve her kavanoza 5’er eksplant olacak şekilde yapılmıştır. Sürgün çoğaltımı ortam denemesi ve kök denemesine tabi tutulan bitkilerin ölçümleri 50. günde yapılmıştır. Deneme tesadüfi parselleri 5 tekrarlı olarak Duncan çoklu karşılaştırma testine tabi tutulmuş olup analizleri SPSS 2.1 programı ile yapılmıştır.
Yapılan çalışma sonucunda Abelia grandiflora bitkisi için en uygun çoğaltımın 2.00 mg/L BAP içeren (3.25 adet/bitki ve 8.10 mm sürgün boyu) Mod MS (modifiye Murashige ve Skoog) besi ortamında olduğu tespit edilmiştir. Gövde kalınlığı dikkate alındığında ise en iyi ortamın 2.00 mg/L BAP içeren (0.90 mm gövde kalınlığı) Mod MS besi ortamında olduğu görülmüştür. En iyi köklenmenin 0.50 mg/L IBA içeren (4.60 adet/bitki) ½ Mod MS besi ortamında olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma, Abelia grandiflora bitkisinin in vitro çoğaltımı üzerine ülkemizde yapılan ilk çalışma olmaktadır.
Abelia grandiflora bitki doku kültürü mikroçoğaltım in vitro.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer), Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer) |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2025 |
| Kabul Tarihi | 4 Aralık 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 6 Sayı: 2 |