EN
Sınır Ötesi Ticarette E-İhracat İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi
Öz
E-ihracat muhasebesi ile klasik ihracat muhasebesi tek düzen hesap planı üzerinden yapılmakta ve aracı kurumların dahil olması durumunda muhasebeleştirme açısından bir takım farklılıklar söz konusu olmaktadır. Fakat e-ihracat işlemlerinin muhasebeleştirme süreçlerinde bu farklılıkların çoğunlukla bilinmediği veya meslek mensupları tarafından dikkate alınmadığı görülmektedir. Her geçen gün artmakta olan e-ihracat işlemleri ülkeler açısından önemli bir konuma gelmekte ve buna bağlı olarak e-ihracat muhasebe işlemlerinin de doğru şekilde yapılması önem arz etmektedir.
Bu çalışmanın amacı; sınır ötesi e-ihracat süreçlerini tanımlamak ve sınır ötesi e-ihracat işlemlerinin muhasebe işleyişinde yaşanan problemleri tespit etmek ve çözüm yollarını sunmaktır. Bu kapsamda çalışmada, e-ticaretin bir kolu olan e-ihracat işlemlerinin muhasebeleştirilmesi konusunda muhasebe kaydı uygulamaları örnek olay yöntemi kullanılarak ortaya konulmaktadır. Yapılan araştırma sonucunda muhasebe işlemlerinin uygulamasında, e-ihracat muhasebe işlemlerinin klasik ihracat muhasebe işlemlerinden farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır. Bu farklılıklar şu şekildedir; e-ticaret faaliyetinde bulunan işletmeler yapmış olduğu e-ticaret faaliyetini, e-pazar yerleri üzerinden gerçekleştirirse burada e-pazaryerleri satış yapan firmaya komisyon ve hizmet bedeli faturası kesmesi gerekmektedir. Diğer bir farklılık ise e-ihracat faaliyetleri kapsamında mikro ihracat kurallarına göre yapılan işlemlerde gümrük işlemlerine tabii olmadan satışların yapılabildiğidir. Ayrıca çalışmanın e-ticaret işlemleri ile uğraşan muhasebe meslek mensuplarına ve bu konuda çalışma yapacak araştırmacılara katkı sağlayacağı, güncel muhasebe prosedürlerini takip edebilecekleri bir kaynak olabileceği düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ağsakal, A.(2015). Dış ticaret işlemlerinin UFRS ye göre Muhasebeleştirilmesi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
- Akpınar, E. N. (2017). Türkiye'de Elektronik Dış Ticaretin Gelişimi ve İstihdam İlişkisi. Harran Educatıon Journal, 18-31.
- Aydemir, İ. (2004). Elektronik Ticaret Alanındaki Rekabet Sorunları. Ankara: Rekabet Kurumu.
- Ayhan, E. (2014). Dış Ticaret İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi ve Serbest Bölge Uygulaması, Bülent Ecevit Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Zonguldak.
- Bağdat, A. ve Koç, İ. (2020). Dijital Ekonominin Vergilendirilmesi ve E-Muhasebenin Etkisi. Endüstri 4.0’dan Toplum 5.0’a Güncel Yaklaşımlar, Ed:Çiğdem, S. ve Boztaş, A., Nobel Yayıncılık: Ankara.
- Bahçeci, İ. (2022). Covid- 19 Pandemisinin E-Ticaret Üzerinde Etkisi. Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 135-146.
- Canbaz,S.(2006). Türkiye'de Elektronik Ticaret Uygulamasında Karşılaşılan Muhasebe Sorunları(Yüksek Lisans Tezi),Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
- Çamur, T. (2022). Dış Ticaret İşlemlerinin Türkiye Muhasebe Standartlarına Göre Muhasebeleştirilmesi ve Bir Uygulama, Tarsus Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Tarsus.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İşletme
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
20 Haziran 2023
Gönderilme Tarihi
20 Mayıs 2023
Kabul Tarihi
20 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 4 Sayı: 1
APA
Baral, G., & Tekdemir, Y. (2023). Sınır Ötesi Ticarette E-İhracat İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi. Journal of Business and Trade, 4(1), 63-81. https://izlik.org/JA47YP46NU
AMA
1.Baral G, Tekdemir Y. Sınır Ötesi Ticarette E-İhracat İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi. JOINBAT. 2023;4(1):63-81. https://izlik.org/JA47YP46NU
Chicago
Baral, Gökhan, ve Yasin Tekdemir. 2023. “Sınır Ötesi Ticarette E-İhracat İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi”. Journal of Business and Trade 4 (1): 63-81. https://izlik.org/JA47YP46NU.
EndNote
Baral G, Tekdemir Y (01 Haziran 2023) Sınır Ötesi Ticarette E-İhracat İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi. Journal of Business and Trade 4 1 63–81.
IEEE
[1]G. Baral ve Y. Tekdemir, “Sınır Ötesi Ticarette E-İhracat İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi”, JOINBAT, c. 4, sy 1, ss. 63–81, Haz. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47YP46NU
ISNAD
Baral, Gökhan - Tekdemir, Yasin. “Sınır Ötesi Ticarette E-İhracat İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi”. Journal of Business and Trade 4/1 (01 Haziran 2023): 63-81. https://izlik.org/JA47YP46NU.
JAMA
1.Baral G, Tekdemir Y. Sınır Ötesi Ticarette E-İhracat İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi. JOINBAT. 2023;4:63–81.
MLA
Baral, Gökhan, ve Yasin Tekdemir. “Sınır Ötesi Ticarette E-İhracat İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi”. Journal of Business and Trade, c. 4, sy 1, Haziran 2023, ss. 63-81, https://izlik.org/JA47YP46NU.
Vancouver
1.Gökhan Baral, Yasin Tekdemir. Sınır Ötesi Ticarette E-İhracat İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi. JOINBAT [Internet]. 01 Haziran 2023;4(1):63-81. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47YP46NU