Devamsızlık, "absenteeism" kelimesinden gelen ve mesai saatleri içinde işte olmamaktan dolayı her türlü devamsızlığı ifade eden bir kavramdır. Kavram bazı yazarlar için sadece çalışan tarafından, bazı yazarlar için ise sadece işveren tarafından değerlendirilmektedir. Ayrıca esnek çalışma, rapor, mazeret, idari ve yıllık izin, plansız devamsızlık, hastalık izni gibi konuların yeterince ele alınmadığı birçok fikir çatışmasının devam ettiği gözlemlenmiştir. Bunun nedeninin, devamsızlık kavramını kapsamlı bir şekilde tartışan ve açıklayan çalışmaların sayısının görece az olmasından kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Bu nedenle devamsızlığı birçok boyutta ele alan bu çalışmanın literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Sağlığın kendine has özelliklerinden dolayı devamsızlık önemli ve özel bir yere sahip görünmektedir. Bu bütüncül derlemede, devamsızlığın birçok tanımı birçok yönüyle açıklanmakta, nedenleri ve sonuçları açısından değerlendirilmekte ve sağlık profesyonellerinde devamsızlıkla ilgili çalışmalara değinilmektedir.
Sağlık hizmetleri, insan ve uzmanlığa dayalı, ikame edilemez ve hataya açık olmayan bir alandır. Devamsızlığın bu alandaki etkilerini kontrol etmenin yolunun, kurum için doğru işgücünü seçmek, çalışan devamsızlığına hazırlık niteliğinde iş planları oluşturmak, çalışan beklentilerini dinlemek, uygun nitelikli yöneticileri pozisyonlara getirmek ve çalışan istihdamını arttırmak olduğuna inanılmaktadır. Sağlık çalışanının yönetimle sorun yaşamaması, daha kolay stres yönetimi fırsatına sahip olması, işini kaybetme korkusunu azaltması, iç çatışmaları azaltması ve iş yükünü yönetilebilir düzeyde tutmasının önemli olduğu söylenebilir. Bu açıdan bakıldığında, devamsızlık konusunda her iki tarafta da sorumlu davranışlar sergilenirse, toplumsal anlamda daha kaliteli bir sağlık hizmetinin ortaya çıkması beklenmektedir.
Absenteeism is a concept that comes from the word "absence" and refers to all kinds of absenteeism for not being at work during working hours. The concept is evaluated only by the employee for some authors and only by the employer for others. In addition, it has been observed that many conflicts of opinion continue to not adequately address issues such as flexible working, reports, excuses, administrative and annual leave, unplanned absence, and sick leave. It is estimated that this is because the number of studies comprehensively discussing and explaining the concept of absenteeism is relatively low. For this reason, it is thought that this study, which deals with absenteeism in many dimensions, will contribute to the literature.
Due to the unique characteristics of health, absenteeism seems to have an important and special place. In this integrative review, many definitions of absenteeism are explained in many aspects, evaluated in terms of its causes and consequences, and studies on absenteeism in healthcare professionals are mentioned.
Health care is a field based on people and expertise, non-substitutable, and not error-prone. It is believed that the way to control the effects of absenteeism in this area is to choose the right workforce for the organization, create business plans in preparation for employee absenteeism, listen to employee expectations, bring suitably qualified managers to positions and increase the employment of healthcare professionals. It can be said that it is important for the employee to avoid problems with the management, to have an easier stress management opportunity, to reduce the fear of losing the job, to reduce internal conflicts, and to have the workload at a manageable level. From this point of view, it’s expected that a better-quality health service will emerge in the social sense if responsible behaviors are displayed on both sides regarding absenteeism.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Politikası, Örgütsel Davranış |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 2 |