Teorik Makale

Stratejik İş Birimi Olarak Otel İşletmesi Departmanlarının BCG Matrisi Açısından İncelenmesi

Cilt: 3 Sayı: 2 14 Aralık 2022
PDF İndir
EN TR

Stratejik İş Birimi Olarak Otel İşletmesi Departmanlarının BCG Matrisi Açısından İncelenmesi

Öz

Emek yoğun hizmet veren otel işletmelerin farklılaşan iş yapısı ve yetenekli çalışanları, müşteri memnuniyeti ve rekabet avantajında belirleyici rol oynamaktadır. Departmanların işletmeler için gerçek değerinin belirlenmesi ise hizmet kalitesinin artırılması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı otel işletmesi departmanlarının Kano Modeli yöntemi kullanılarak sınıflandırılabilmesinin ve departmanların stratejik iş birimi olarak ele alınıp BCG Matrisi’ne yerleştirilebilmesinin uygun olup olmadığını tartışmaktır. Belirlenen amaç doğrultusunda teorik bir çalışma yapılmıştır. Böylece gelecekte yapılabilecek nicel ya da nitel çalışmalara bir temel teşkil etmesi hedeflenmektedir. Yapılan araştırmada otel departmanlarının Kano Modeli ile sınıflandırılarak BCG Matrisi’ne yerleştirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Stratejik iş birimlerinin (SİB), BCG Matrisi’ne doğru yerleştirilmesi ile işletme yöneticilerinin stratejik kararlarında yön verici niteliğe sahip sonuçlara ulaşılmış olacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akoğlan Kozak, M. (2002). Otel işletmeciliğinde destek hizmetlerinin tanımı, Çakır, P.(Editör) Otel işletmeciliğinde destek hizmetleri içinde (s.2-13). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  2. Akoğlan Kozak, M. (2014). Otel İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi Ve Örnek Olaylar. Ankara: Detay Yayıncılık.
  3. Akomode, O.J., Lees, B. and Irgens, C. (1998). Constructing customised models and providing information to support IT outsourcing decisions. Logistics Information Management, 11(2),114-127.
  4. Altunışık R. (2009). Turizm işletmelerinde pazarlamanın temelleri ve iki farklı pencereden pazarlama yönetimi: Üretici ve tüketici bakış açısı, Avcıkurt, C. Demirkol, Ş. ve Zengin, B. (Editörler) Turizm İşletmelerinin Pazarlanmasında 7P ve 7C.içinde (s.7-47). İstanbul: Değişim Yayınları.
  5. Altunışık, R. (2018). Stratejik Pazarlama Planlaması, Torlak, Ö. ve Altunışık, R. (Editörler) Pazarlama Stratejileri içinde (s 47- 101). İstanbul: Beta Yayıncılık.
  6. Arnold U. (2000). New dimensions of outsourcing: A combination of transaction cost economics and the core competencies concept, European Journal Of Purchasing & Supply Management, 6, 23-29.
  7. Aubert, B. A, Rivard. S. and Patry M. (1996). A transaction cost approach to outsourcing behavior: Some emprical evidence. Information and Management, 30(2), 51-64.
  8. Aytekin İnce, G., İlhan, İ., ve Karacaoğlu, K. (2016). Otel işletmelerinde dış kaynaklardan yararlanma uygulamaları: nevşehir ili örneği. Uluslararası İşletme, Ekonomi ve Yönetim Perspektifleri Dergisi. 1(2), 28-46.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Turizm (Diğer)

Bölüm

Teorik Makale

Yayımlanma Tarihi

14 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

1 Haziran 2022

Kabul Tarihi

10 Ağustos 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Bilgili, B., & Kumaş, G. (2022). Stratejik İş Birimi Olarak Otel İşletmesi Departmanlarının BCG Matrisi Açısından İncelenmesi. Journal of New Tourism Trends, 3(2), 108-137. https://izlik.org/JA94UW23CS
AMA
1.Bilgili B, Kumaş G. Stratejik İş Birimi Olarak Otel İşletmesi Departmanlarının BCG Matrisi Açısından İncelenmesi. Journal of New Tourism Trends. 2022;3(2):108-137. https://izlik.org/JA94UW23CS
Chicago
Bilgili, Bilsen, ve Gözde Kumaş. 2022. “Stratejik İş Birimi Olarak Otel İşletmesi Departmanlarının BCG Matrisi Açısından İncelenmesi”. Journal of New Tourism Trends 3 (2): 108-37. https://izlik.org/JA94UW23CS.
EndNote
Bilgili B, Kumaş G (01 Aralık 2022) Stratejik İş Birimi Olarak Otel İşletmesi Departmanlarının BCG Matrisi Açısından İncelenmesi. Journal of New Tourism Trends 3 2 108–137.
IEEE
[1]B. Bilgili ve G. Kumaş, “Stratejik İş Birimi Olarak Otel İşletmesi Departmanlarının BCG Matrisi Açısından İncelenmesi”, Journal of New Tourism Trends, c. 3, sy 2, ss. 108–137, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94UW23CS
ISNAD
Bilgili, Bilsen - Kumaş, Gözde. “Stratejik İş Birimi Olarak Otel İşletmesi Departmanlarının BCG Matrisi Açısından İncelenmesi”. Journal of New Tourism Trends 3/2 (01 Aralık 2022): 108-137. https://izlik.org/JA94UW23CS.
JAMA
1.Bilgili B, Kumaş G. Stratejik İş Birimi Olarak Otel İşletmesi Departmanlarının BCG Matrisi Açısından İncelenmesi. Journal of New Tourism Trends. 2022;3:108–137.
MLA
Bilgili, Bilsen, ve Gözde Kumaş. “Stratejik İş Birimi Olarak Otel İşletmesi Departmanlarının BCG Matrisi Açısından İncelenmesi”. Journal of New Tourism Trends, c. 3, sy 2, Aralık 2022, ss. 108-37, https://izlik.org/JA94UW23CS.
Vancouver
1.Bilsen Bilgili, Gözde Kumaş. Stratejik İş Birimi Olarak Otel İşletmesi Departmanlarının BCG Matrisi Açısından İncelenmesi. Journal of New Tourism Trends [Internet]. 01 Aralık 2022;3(2):108-37. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94UW23CS