Araştırma Makalesi

Yapay Sinir Ağları ile Hava Durumu Tahmini ve Çok Katmanlı Ağ Modeli için LabVIEW Arayüz Tasarımı

Cilt: 3 Sayı: 2 26 Aralık 2022
PDF İndir
EN TR

Yapay Sinir Ağları ile Hava Durumu Tahmini ve Çok Katmanlı Ağ Modeli için LabVIEW Arayüz Tasarımı

Öz

Yapay sinir ağları (YSA), insanın biyolojik sinir hücrelerinin çalışmasının taklit edilmesi sonucunda tahmin, sınıflandırma, optimizasyon, sinyal işleme, doğrusal olmayan sistemlerin modellenmesi gibi birçok alanda karşımıza çıkan problemlere çözüm üreten bir yöntemdir. YSA’ nın tarihsel gelişiminde önce tek katmanlı algılayıcılar kullanılarak sadece doğrusal problemlere çözüm getirilmiştir. Doğrusal olmayan problemlerin çözümü için çok katmanlı algılayıcı (ÇKA) ağ modelleri geliştirilmiştir. Bir YSA’ nın eğitiminde girdi ve çıktı değerlerinin birlikte verilmesi ile gerçekleşen öğrenme metodu gözetimli öğrenme metodu şeklinde adlandırılır. YSA’ nın ÇKA modelinde gözetimli öğrenme metodu kullanılmaktadır. Bu çalışmada; doğrusal olmayan problemlerin çözümü için YSA’ nın geri yayılımlı ÇKA modeli kullanılarak LabVIEW ortamında bir ara yüz tasarlanmıştır. Gerçekleştirilen tasarım ile hava durumu tahmin problemine çözüm getirilmiştir. Gözetimli öğrenme metodu kullanılan ÇKA modeline hava durumunun girdi ve çıktı değerleri birlikte verilerek öğrenme işlemi gerçekleştirilmiştir. Tasarımda katmanlardaki nöron sayısı, öğrenme katsayısı, momentum katsayısı, iterasyon sayısı, başlangıç ağırlıkları gibi parametreler değiştirilerek ağın eğitilmesi sağlanmakta ve test edilerek ağın performans ölçümü gerçekleştirilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. G. Atalı, S. S. Özkan ve D. Karayel, "Image Damage Analysis With Morphological Image Processing Technique Using Artificial Neural Networks", Academic Platform Journal of Engineering and Science, cilt 4, no. 1, pp. 0-0, 2016.
  2. M. M. Bukhari, B. F. Alkhamees, S. Hussain, A. Gumaei, A. Assiri ve S. S. Ullah, "An Improved Artificial Neural Network Model for Effective", COMPLEXITY, cilt 2021, 2021.
  3. H. Jiang ve L. Gao, "Optimizing the Rail Profile for High-Speed Railways", SUSTAINABILITY, cilt 12, no. 2, p. 658, 2020.
  4. T. Majoros, S. Oniga ve Y. Xie, "Motor imagery EEG classification using", ANNALES MATHEMATICAE ET INFORMATICAE, cilt 53, pp. 235-244, 2021.
  5. M. Thakur, R. Bhattacharyya ve S. S. Mondal, "Artificial Neural Network Based Model for Forecasting of Inflation in India", FUZZY INFORMATION AND ENGINEERING, cilt 8, no. 1, pp. 87-100, 2016.
  6. E. Öztemel, Yapay Sinir Ağları, İstanbul: Papatya Yayıncılık, 2006.
  7. S. Haykin, Neural Networks and Learning Machines, New Jersey: Pearson Education, 2009.
  8. M. Negnevitsky, Artificial Intelligence: A Guide to Intelligent Systems.Second Edition, England: Pearson Education, 2005.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Yapay Zeka

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

26 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

14 Eylül 2022

Kabul Tarihi

22 Ekim 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Özkaya, S., & Atalı, G. (2022). Yapay Sinir Ağları ile Hava Durumu Tahmini ve Çok Katmanlı Ağ Modeli için LabVIEW Arayüz Tasarımı. Journal of Smart Systems Research, 3(2), 81-96. https://izlik.org/JA57CF74CM
AMA
1.Özkaya S, Atalı G. Yapay Sinir Ağları ile Hava Durumu Tahmini ve Çok Katmanlı Ağ Modeli için LabVIEW Arayüz Tasarımı. JoinSSR. 2022;3(2):81-96. https://izlik.org/JA57CF74CM
Chicago
Özkaya, Serdar, ve Gökhan Atalı. 2022. “Yapay Sinir Ağları ile Hava Durumu Tahmini ve Çok Katmanlı Ağ Modeli için LabVIEW Arayüz Tasarımı”. Journal of Smart Systems Research 3 (2): 81-96. https://izlik.org/JA57CF74CM.
EndNote
Özkaya S, Atalı G (01 Aralık 2022) Yapay Sinir Ağları ile Hava Durumu Tahmini ve Çok Katmanlı Ağ Modeli için LabVIEW Arayüz Tasarımı. Journal of Smart Systems Research 3 2 81–96.
IEEE
[1]S. Özkaya ve G. Atalı, “Yapay Sinir Ağları ile Hava Durumu Tahmini ve Çok Katmanlı Ağ Modeli için LabVIEW Arayüz Tasarımı”, JoinSSR, c. 3, sy 2, ss. 81–96, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57CF74CM
ISNAD
Özkaya, Serdar - Atalı, Gökhan. “Yapay Sinir Ağları ile Hava Durumu Tahmini ve Çok Katmanlı Ağ Modeli için LabVIEW Arayüz Tasarımı”. Journal of Smart Systems Research 3/2 (01 Aralık 2022): 81-96. https://izlik.org/JA57CF74CM.
JAMA
1.Özkaya S, Atalı G. Yapay Sinir Ağları ile Hava Durumu Tahmini ve Çok Katmanlı Ağ Modeli için LabVIEW Arayüz Tasarımı. JoinSSR. 2022;3:81–96.
MLA
Özkaya, Serdar, ve Gökhan Atalı. “Yapay Sinir Ağları ile Hava Durumu Tahmini ve Çok Katmanlı Ağ Modeli için LabVIEW Arayüz Tasarımı”. Journal of Smart Systems Research, c. 3, sy 2, Aralık 2022, ss. 81-96, https://izlik.org/JA57CF74CM.
Vancouver
1.Serdar Özkaya, Gökhan Atalı. Yapay Sinir Ağları ile Hava Durumu Tahmini ve Çok Katmanlı Ağ Modeli için LabVIEW Arayüz Tasarımı. JoinSSR [Internet]. 01 Aralık 2022;3(2):81-96. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57CF74CM