KOBİ'lerin Ortaklık Modelleri Algılamalarının Analizi: Karabük İli Örneği
Öz
Bu çalışmada, KOBİ'lerin ortaklık modelleri algılamalarının diskriminant analizi ile ayırmada KOBİ'lerin ortaklık modelleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığını, bağımsız değişkenlerin sınıflama kararlarında anlamlı bir değişkene sahip olup olmadığını, bağımsız değişkenlerin ortaklık modellerini ayırma fonksiyonu ile ilişkileri, bağımsız değişkenlerin ortaklık modelleri ayırmada katkıları ve son olarak diskriminant analizi ve yapay sinir ağları arasında KOBİ'lerin ortaklık modelleri sınıflama gücü kıyaslama yapılarak açıklanmıştır. Araştırma Karabük ilinde 173 KOBİ ile anket yoluyla yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre KOBİ'lerin ortaklık modelleri arasında anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. KOBİ'lerin müşteri talep ve beklentilerini yeterli oranda karşılaması ve iş birliklerin/ortaklıkların geliştirilmesi konusunda sağlanan kamu desteklerinin yeterli olması değişkenlerinin sınıflama kararlarında anlamlı olduğu gözlemlenmiştir. KOBİ'lerin ortaklık modelleri arasında ayırmada 4 ayırma fonksiyonu çıktığı için birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü fonksiyon için bağımsız değişkenlerin katkıları farklılıklar göstermiş olup ayırımda en fazla katkıyı birinci fonksiyon yapmıştır. Diskriminant analizi ve yapay sinir ağları arasında ortaklık modelleri sınıflama gücü kıyaslamasında diskriminant analizinin yapay sinir ağlarından daha kaliteli bir sınıflandırma yaptığı ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akbulak, Y., Şagar, E., Tahtakılıç., K. (2005). Kobi Gerçeği ve Çözüm Yollarının Zorluğu Üzerine, Ekonomik Yorumlar Dergisi, sayı:492, s. 80-95.
- Alpar, R. (2013). Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemler, Ankara: Detay Yayıncılık.
- Büyüköztürk, Ş, Şekercioğlu, G, Çokluk, Ö. (2014). Sosyal Bilimler İçin Çok Değişkenli İstatistik SPSS ve LİSREL Uygulamaları, Ankara: Pegem Akademi.
- Can, A. (2014). SPSS ile Bilimsel Araştırma Sürecinde Nicel Veri Analizi, Ankara: Pegem Akademi.
- Canıtez, M. ve Yeniçeri, T. (2007). İhracat Performansı Düşük Olan Kobiler ile Yüksek Olan Kobilerin Farklılıklarının Belirlemeye Yönelik Bir Pilot Araştırma, Erciyes Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi, sayı: 29, s. 113-134.
- Dinçer, F. (2007). Kobilerde İhracat ve Finansman Yöntemleri ve Kahramanmaraş'daki Kobiler Üzerine Bir Uygulama, Yüksek Lisans Projesi, Kahramanmaraş Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Ekşi, H. İ. (2007). Finansal Krizlerin Kobiler Üzerine Etkileri ve Başarılı-Başarısız Kobilerin Kriz Dönemi Stratejileri, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Hamzaçelebi , Ç. ve Kutay, F.(2004). Yapay Sinir Ağları ile Türkiye Elektrik Enerjisi Tüketiminin 2010 Yılına Kadar Tahmini, Gazi Üniversitesi Müh. ve Mim. Fak. Dergisi, 19(3):227-233.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
1 Mart 2017
Gönderilme Tarihi
22 Haziran 2017
Kabul Tarihi
1 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 1