Öz
Kemik dokusu, özellikle uzun kemiklerin kortikal ve spongiyöz kısımlarının mekanik açıdan farklılıklar göstermesi nedeniyle anizotropik bir yapı olarak kabul edilir. Araştırmacılar, mekanik çalışmalar açısından bakıldığında kemikle ilgili hastalıklar ve kemik kırıklarıyla yakından ilgilenmekte ve bu da onları alternatif modeller aramaya yönlendirmektedir. Uzun yıllardır yapılan biyomekanik çalışmalarda özellikle kemik dokusuna yoğunluk açısından benzediği kabul edilen yapay kemikler (sawbone) yaygın olarak tercih edilmektedir. Öte yandan son yıllarda 3D yazıcı tabanlı teknolojilerden faydalanılarak üretilen yapay kemik modelleri kullanılarak gerçekleştirilen birçok biyomekanik çalışma da bulunmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız da yapay kemik (sawbone) ve 3D yazıcı ile üretilmiş olan kemik kesitlerinin mekanik özelliklerine göre karşılaştırılmasıdır.
Bilgisayarlı Tomografi (CT) ile anatomik femurun boyutları incelenmiş ve alınan bu verilerle bir katı model oluşturulmuştur. Fused Deposit Manufacturing (FDM) tekniği ve PLA filament kullanılarak numuneler üretilmiştir. 3 boyutlu yazıcı kullanılarak iki grup kemik kesiti 1,2 mm ve 2,8 mm kortikal kalınlıklarında 10 mm yüksekliğinde üretilmiştir. Bu numuneler 10 mm yükseklikte kesilen sawbone ile kıyaslanmıştır. Biyomekanik kompresyon testi ile mekanik basma dayanımları 1000 N'de 2 mm / dk hızda üç grup için de gerçekleştirilmiştir.
Sonuç olarak, maksimum kuvvet ortalaması sawbone, 1,2 mm ve 2,8 mm kalınlıkta örnekler için sırasıyla 1006,3 N, 1009,5 N ve 1010,6 N iken maksimum deplasman ortalaması ise sırasıyla 0,203 mm, 0,183 mm ve 0,191 mm idi. Sonuç olarak, benzer kuvvet ve yer değiştirme oranları nedeniyle, 3D baskılı kemik modellerinin biyomekanik analiz için yapay kemiklere iyi bir alternatif olduğu görülmüştür.