Amaç: Polikistik over sendromu (PKOS), kadınların %5-10’ununda görülürken hiperandrojenizm sonucu birçok sistemi etkilemektedir. Endokrinolojik ve metabolik sonuçlarının yanısıra, PKOS’lu kadınların beden imaj bozuklukları nedeni ile benlik saygı düzeylerinde azalma olduğu da bildirilmektedir. Ayrıca, PKOS’lu hastalarda gerek bedensel değişiklikler gerekse de emosyonel farklılıklar nedeni ile cinsel istek, orgazm, uyarılma ve cinsel doyum gibi cinsel işlev bozukluğu da ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız, PKOS tanısı olan kadınların benlik saygı düzeyleri ve benlik saygı düzeylerinin analiz edilmesi ve bunlara etki eden faktörlerin değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-55 yaş arasında PKOS tanısı konulan kadınlar prospektif olarak dahil edildi. Kadınların yaş, medeni durum, çalışma durumu gibi demografik özellikleri kaydedildi. Rosenberg benlik saygısı ölçeği (RBSÖ) ile hastaların benlik saygı düzeyleri analiz edildi. Çalışmaya katılan kadınların cinsel işlev bozukluklarını değerlendirmek için cinsel işlev bozukluk ölçeği (CİBÖ) kullanıldı. Tüm analizlerde p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
Bulgular: Çalışmaya PKOS tanısı konulan 51 hasta dahil edildi. Kadınların ortanca yaşı 28 yıl (IQR 24-32) idi. En sık görülen semptom ve bulgular, obezite (%68,6), oligomenore (%66,7), poliklistik overler (%66,7) ve hirsutizm (%52,9) şeklindeydi. Ortalama RBSÖ puanı 1,41±2,1 iken; kadınların %49,0’ının yüksek, %43,1’inin orta ve %7,8’inin de düşük benlik saygısına sahipti. Aknesi ve hirsutizmi olan kadınlardaki düşük benlik saygısı oranı daha fazlaydı (sırasıyla, p=0,014 ve p=0,023). Kadınların %47,1’inde cinsel istek düzeyleri düşük iken; ortanca cinsel istek puanı 4,2 (IQR 3-4,8) olarak saptandı. Hirsutizm (%72,0-%37,5) ve oligomenore (%68,8-%29,4) olan PKOS’lu kadınlarda cinsel uyarılma düzeyleri anlamlı derecede düşüktü (sırasıyla, p=0,015 ve p=0,022). Kadınların %43,1’inde cinsel ilişki sırasında orgazm düzeyleri düşük olarak görülürken; sadece %31.4’ünde cinsel doyum düzeyi düşüktü. Cinsel ilişki sırasında ağrı düzeyi tüm kadınlarda düşüktü. PKOS tanılı kadınların %43,2’sinde de cinsel işlev bozukluğu olduğu görüldü.
Sonuç: PKOS’un en önemli komorbiditelerinden birisi de cinsel işlev bozukluklarıdır. Özellikle bedensel değişiklikler ve hirsutizmin de etkisi ile ortaya çıkan cinsel isteksizlik cinsel işlev bozukluğunun en önemli kısmıdır.
Polikistik over sendromu benlik saygısı cinsel istek cinsel doyum cinsel işlev bozukluğu
Aim: Polycystic ovary syndrome (PCOS) is seen in 5-10% of women, it affects many systems as a result of hyperandrogenism. In addition to its endocrinological and metabolic results, it has been reported that women with PCOS have a decrease in their self-esteem levels due to body image disorders. Sexual dysfunction such as sexual desire, orgasm, arousal and sexual satisfaction occurs in patients with PCOS due to both physical changes and emotional differences. Our aim in this study is to analyze the self-esteem levels and self-esteem levels of women diagnosed with PCOS and to evaluate the factors affecting them.
Material and Method: Women between the ages of 18-55 who were diagnosed with PCOS were prospectively included in the study. Demographic characteristics, such as age, marital status, and employment status, were recorded. The patients’ self-esteem levels were analyzed with the Rosenberg self-esteem scale (RBSS). The sexual dysfunction scale (SDS) was used to evaluate the sexual dysfunctions of the women participating in the study. The p<0.05 was considered statistically significant in all analyzes.
Results: Overall 51 patients diagnosed with PCOS were included in the study. The median age was 28 years (IQR 24-32). The most common symptoms and signs were obesity (68.6%), oligomenorrhea (66.7%), polycystic ovaries (66.7%), and hirsutism (52.9%). The mean RBSS score was 1.41±2.1; 49.0% of women had high self-esteem, 43.1% had medium self-esteem and 7.8% had low self-esteem. Women with acne and hirsutism had a higher rate of low self-esteem (p=0.014 and p=0.023, respectively). While the sexual desire levels were low in 47.1% of the women; the median sexual desire score was 4.2 (IQR 3-4.8). Sexual arousal levels were significantly lower who had hirsutism (72.0%-37.5%) and oligomenorrhea (68.8%-29.4%) (p=0.015 and p=0.022, respectively). Only 43.1% of women had low orgasm levels during sexual intercourse; and 31.4% had low level of sexual satisfaction. Pain level during sexual intercourse was low in all women. Sexual dysfunction was also observed in 43.2% of women with PCOS.
Conclusion: One of the most important comorbidities of PCOS is sexual dysfunction. Sexual reluctance, especially with the effect of physical changes and hirsutism, is the most important part of sexual dysfunction.
Polycystic ovary syndrome self-esteem sexual desire sexual satisfaction sexual dysfunction
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Research Articles [en] Araştırma Makaleleri [tr] |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
Dergimiz; TR-Dizin ULAKBİM, ICI World of Journal's, Index Copernicus, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, WorldCat (OCLC), CrossRef (DOI), ROAD, ASOS İndeks, Türk Medline İndeks, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI) ve Türkiye Atıf Dizini'nde indekslenmektedir.
EBSCO, DOAJ, OAJI, ProQuest dizinlerine müracaat yapılmış olup, değerlendirme aşamasındadır.
Makaleler "Çift-Kör Hakem Değerlendirmesi”nden geçmektedir.
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN].
Note: Our journal is not WOS indexed and therefore is not classified as Q.
You can download Council of Higher Education (CoHG) [Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)] Criteria) decisions about predatory/questionable journals and the author's clarification text and journal charge policy from your browser. About predatory/questionable journals and journal charge policy
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q sınıflamasına dahil değildir.
Yağmacı/şüpheli dergilerle ilgili Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kararları ve yazar açıklama metni ile dergi ücret politikası: Yağmacı/Şaibeli Dergiler ve Dergi Ücret Politikası